Foto:printscreen/twitter/@hijenailesinar; Tanjug Jadranka Ilić; Vesna Lalić/Nova.rs; Milos Tesic/ATAimages

Skup opozicije okupljene oko liste “Srbija protiv nasilja” koji je održan juče u Šapcu, nije mogao da prođe bez incidenta. Naime, saobraćajna policija isprečila se ispred autobusa koji je prevozi opozicione aktiviste, pod izgovorom da je autobus nepropisno parkiran i da će zbog toga izreći kaznu. Opozicionari poručuju da nemaju sumnju da su saobraćajnu policiju poslali isti oni koji su naredili da se policija povuče pre dve godine sa mosta u Šapcu i prepustili građane na milost i nemilost huliganima i batinašima.

Simbolično, na godišnjicu od prebijanja građana na protestu u Šapcu, predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” organizovali su skup u tom gradu, kao deo njihove predizborne kampanje. I to bi možda bila samo uobičajena vest, da se nije desilo sledeće…

Foto::M.M./ATAImages

Nakon što su aktivisti i funcioneri navedene liste prošetali kroz Šabac, krenuli su ka svom autobusu kako bi nastavili kampanju u Sremskoj Mitrovici. A u autobusu pored vozača, sačekali su ih i pripadnici saobraćajne policije koji su od vozača tražili dokumenta kako bi napisali kaznu za nepropisno parkiran autobus.

Ko je naredio saobraćajcima da zaustave autobus?

Kako su nam objasnili opozicionari koji su juče prisustvovali ovom događaju, autobus uopšte nije bio parkiran.

“Naš vozač Andrijana je veoma savesna i poštuje sve propise. Stala je kako bismo mi iz koalicije ušli posle održanog skupa u Šapcu i zaputili se dalje za Sremsku Mitrovicu. Nije bila parkirana, niti je pravila gužvu u saobraćaju” objašnjava za portal Nova.rs Srđan Milivojević iz Demokratske stranke.

Foto:printscreen/twitter/@hijenailesinar

Ako autobus nije bio parkiran, postavlja se pitanje ko je naložio saobraćajcima da okruže autobus i time onemoguće njegovo dalje kretanje. Kandidat za gradonačelnika Šapca Nebojša Zelenović kaže za portal Nova.rs, da je više nego jasno da šabačka naprednjačka vlast stoji iza ovog događaja.

“Nemam nikakvu dilemu da su saobraćajnu policiju poslali isti oni ljudi koji su pre dve godine dali komandu policiji da se povuče sa mosta i prepusti okupljene građane na nemilost huliganima i kriminalcima. Naprednjački moćnici su dali sebi za pravo da zloupotrebljavaju svaku službu i ponižavaju policajce,” kaže za naš portal Zelenović.

Nebojša Zelenović Protest Srbija protiv nasilja Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Jučerašnji događaji govore u prilog tome da je naprednjačka vlast uplašena i da na svaki, pa i onaj najbanalniji način, pokušava da spreči proevropsku opoziciju okupljenu u predizbornim radnjama, objašnjava Zelenović.

“Sinoć su doživeli poraz i veliki šok. U Šapcu smo pod vedrim nebom okupili preko hiljadu i po hrabrih Šapčana i poslali poruku da pamtimo, da se ne plašimo, da ćemo pobediti nasilje i omogućiti normalan život u Šapcu i Srbiji,” zaključuje on.

PROČITAJTE JOŠ:

Nepropisno parkiran autobus – izgovor za opstrukciju

Sve i da je autobus bio nepropisno parkiran, saobraćajna policija nije postupala po predviđenim pravilima. Bez prethodnog upozorenja oni su uzeli dokumenta od vozača autobusa kako bi napisali kaznu.

Pukovnica u penziji i narodna poslanica Slavica Radovanović objasnila je da pre pisanja kazne postoje dva koraka.

Slavica Radovanović Protest Srbija protiv nasilja Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Pripadnici saobraćajne policije dužni su da prvo izdaju upozorenje. Potom naređenje, u ovom slučaju da se autobus pomeri ukoliko je reč o prekršaju nepropisnog parkiranja, a tek nakon toga da zatraži dokumenta kako bi se sankcija izrekla,” objašnjava pukovnica u penziji Radovanović.

Radovanovićeva je dodala da je odmah zatražila od saobraćajaca koji su bili na mestu događaja da pozovu komandira policijske stanice, koji je vrlo brzo i stigao. Po njegovom dolasku, odlučeno je da kazna neće biti napisana i da aktivisti i funkcioneri koji su došli u Šabac mogu da nastave put dalje.

Nema ni slobodnih sala za opozicione konvencije

Pre ovog događaja opoziciji je onemogućen zakup sala po Srbiji kako bi održali konvencije. Kako je ranije za Nova.rs rekao jedan od lidera opozicije Aleksandar Jovanović Ćuta, osim u Beogradu i Novom Sadu opozicija nije dobila ni jednu salu u zakup.

“SNS je zakupila sve termine i tako onemogućila svim ostalim strankama da organizuju konvencije, prave tribine, razgovaraju s ljudima u zatvorenom prostoru. Za sad smo uspeli da dobijemo termin samo za dve sale, Dom omladine u Beogradu i Narodno pozorište u Nišu. Vlast je zakupila i skoro sve bilborde i termine na televizijama… Zakupili su sve naše živote evo već 10 godina. Ali nemamo šta da kukamo, imamo to što imamo, znamo s kim imamo posla i to je to”, kazao je Jovanović za naš poratl.

Zbog nemogućnosti zakupa sala, opozicija svoju kampanju organizuje na otvorenom i na ulicama gradova širom Srbije, a poslednji događaji otvaraju pitanje mogućnosti vođenja i takve kampanje.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare