Većina istraživača javnog mnjenja saglasna je da opozicija može da pobedi u Beogradu. Već sada izvesno je da će se glavna "bitka" vlasti i opozicije voditi u glavnom gradu, što je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ipak, da bi opozicija preuzela vlast potrebno je da ne napravi krupne greške do 17. decembra, da bude spremna da spreči izbornu krađu, ali i da motiviše građane da izađu u velikom broju na birališta.

Jedna od retkih stvari oko koje su se složili vlast i opozicija jeste da će najneizvesnija situacija biti na beogradskim izborima. Opozicija prepuna optimizma trči kroz kampanju, a kandidat opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ Vladimir Obradović poručio je da je izvesno da će pomenuta lista osvojiti najviše glasova.

Da opozicija ima razloga za optimizam potvđuje i vodeći istraživač Demostata Srećko Mihailović, koji je nedavno izjavio da je vrlo moguće da će dobiti izbore u Beogradu.

Vladimir Obradović, Dobrica Veselinović Srbija protiv nasilja predaje listu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

To je potvrdio i Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli (NSPM) u emisiji „Utisak nedelje“. A da situacija nije „čista“ u Beogradu zna i predsednik države i član SNS Aleksandar Vučić. Kako sam tvrdi, situacija u glavnom gradu je „na ivici“.

„To je sada negde na ivici, videćemo kako će to ići sa ovim desničarskim strankama ko će ući u gradski parlament, a ko ne“, rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska početka radova na brzoj saobraćajnici Slepčević – Badovinci“.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/Opozicija sa levice i desnice je i prošle godine dobila 70.000 glasova više od koalicije SNS i SPS. Ovog puta, barem prema tvrdnjama analitičara, situacija je još izvesnija: opozicija je u prednosti i ima veliku šansu da pobedi u Beogradu.

Šta mora da se desi da bi opozicija pobedila u Beogradu?

Politikolog Aleksandar Ivković kaže za Novu da je preduslov za promenu vlasti u Begradu da lista „Srbija protiv nasilja“ bude prvoplasirana. Kao drugi uslov, Ivković napominje da izlaznost mora biti makar približna kao na beogradskim izborima prošle godine.

„Na taj način bi se i kod manje politički zainteresovanih građana stvorio utisak da ona ima legitimitet da sastavi novu vlast u Beogradu, što bi obeshrabrilo potencijalne preletače iz opozicije u vlast (kojih je bilo 4 samo u prethodnih godinu i po dana u BG, iz redova Zavetnika i POKS-a“, objašnjava Ivković za Novu.

Foto: Nova.rs/video

Govoreći o izlaznosti, Ivković napominje da je nužno da ona bude makar slična prošlogodišnjoj, kada je bila 916.000.

„Četiri godine ranije, 2018, bila je tek oko 800 hiljada, što je omogućilo SNS-u samostalnu većinu u skupštini grada. Pored izlaznosti, potrebno je da ne dođe do prevelikog rasipanja glasova, što mislim da će biti najveći izazov za opoziciju na ovim izborima“, poručuje Ivković.

Konačno, sagovornik Nove pojašnjava da je od velikog značaja kontrola svih biračkih mesta.

„Opoziciji je potrebna kontrola na svim biračkim mestima i sposobnost da što pre saopšti rezultate, što je nedostajalo prošle godine. To je najefikasnija zaštita od svih potencijalnih manipulacija i pokušaja prekrajanja rezultata“, zaključuje politikolog.

Sa druge strane, istraživač sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Dejan Bursać napominje da je potrebno da opozicija bude dodatno agilnija u kampanji.

„Opozicija mora da uozbilji kampanju u Beogradu, ostalo je svega tri nedelja do izbora u glavnom gradu. Kampanja opozicije je slabo vidljiva, trebalo bi da ulože veće resurse naročito u Beogradu. Da sam u opoziciji, zaista bih ozbiljnije shvatio mogućnost da dođe do ozbiljnih promena u Beogradu“, poručuje Bursać.

BONUS VIDEO: Zoran Sekulić – Gubitak Beograda je paranje oba rukava džempera vlasti i pretvaranje u pulover 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar