U opoziciji se sve više govori o tehničkoj Vladi. Prema onome što se dosad na ovu temu moglo čuti, to bi bila Vlada sačinjena od opozicionih stranaka, koja bi imala mandat od najviše godinu i po dana. U tom roku, trebalo bi rešiti neka goruća pitanja u Srbiji, ali i pripremiti uslove za nove, slobodne i fer izbore. Pitali smo lidere opozicije šta bi bili prvi potezi ovakve Vlade…

Da bi se uopšte pregovaralo o ovoj mogućnosti potrebno je da stranke opozicije na decembarskim izborima osvoje dovoljno glasova da formiraju vlast, što nije lak zadatak.

Ali, ukoliko se tako nešto desi, opozicioni lideri imaju jasnu predstavu o tome šta bi trebalo prvo uraditi…

Predsednik stranke slobode i pravde Dragan Đilas

Dragan Đilas Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Pre mesec dana smo se Miloš Jovanović i ja u “Utisku nedelje” složili da je rešenje za Srbiju formiranje tehničke Vlade opozicionih stranaka, koja bi imala mandat da dekriminalizuje Srbiju, zaustavi rast cena, oslobodi medije i omogući održavanje slobodnih i fer izbora. Ta Vlada bi teme oko kojih se ne slažu proevropska i nacionalna opozicija stavila sa strane i fokusirala bi se na sređivanje haosa u našoj kući, našem dvorištu. Kad to uradimo, kad sredimo naše dvorište onda ćemo moći da se bavi sređivanjem i situacije u celoj ulici. Ne vidim nijedan razlog da neko ko je zaista za smenu režima i povratak normalnosti u Srbiju ne podržava ovakvu ideju.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta

Radomir Lazović Foto: Zeleno-levi front

Tehnička ili regularna, nova vlada ima tri hitna zadatka oko kojih mislim da bi svi mogli da se dogovorimo, kao i obezbeđivanje da naredni izbori budu slobodni i fer. Konkretne mere za zaustavljanje nasilja, odnosno ispunjavanje zahteva protesta “Srbija protiv nasilja”. Ovde mislim na ukidanje nacionalnih frekvencija Pinku i Hepiju, smenu REM-a, obuzdavanje režimskih trovačnica poput Informera, Srpskog telegrafa i sličnih koji dobijaju državna sredstva da se obračunavaju sa neistomišljenicima vlasti. Zatim sprovođenje sistemskih mera u policiji i sistemu obrazovanja, tako da ne brinemo za bezbednost naše dece. Čak i ako bi se pravila tehnička vlada, čiji mandat bi bio oročen, mislim da bi ona mogla da obezbedi da se pravosuđe oslobodi naprednjačkih pritiska i pokrenu ključni procesi protiv organizovanog kriminala, a posebno u delu gde su funkcioneri iz vladajuće stranke umešani i zaštićeni. Nova Vlada mora doneti hitne mere za zaustavljanje inflacije, rast cena, a posebno hrane. Moramo duplirati subvencije za poljoprivrednike kako bi se obezbedila jeftinija hrana. Mora se odmah povećati minimalna zarada, jer sve više ljudi odlazi ispod granice siromaštva i u dužničko ropstvo, jer za minimalnu zaradu ne možete da pokrijete osnovne troškove života. Što se tiče obezbeđivanja fer izbora, mislim da su tu stvari jasne. Mora se rešiti problem kontrole medija, posebno RTS-a koji treba da bude primer slobodne misli.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac

Foto:A.K./ATAImages

Tehnička Vlada bi trebalo da zaustavi divljanje cena i pad životnog standarda, pljačku i korupciju i da zaustavi verbalno, institucionalno i fizičko nasilje u društvu. Istovremeno, da pokrene pravne postupke koji bi vodili ka zabrani bavljenja politikom i javnim poslovima, svima koji su sarađivali sa pripadnicima organizovanog kriminala ili se ogrešili o ljudska prava građana ili na drugi način radili protiv javnog interesa. Pored toga, da stvori uslove za slobodne i poštene izbore.

Lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić

Miroslav Aleksić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ako se stvore uslovi da opozicija može da formira tehničku Vladu nakon decembarskih izbora, ona bi prvo trebalo da ispuni zahteve protesta “Srbiaj protiv nasilja”. Sledeći zadatak bi bio da se obezbedi sloboda govora i da se omogući da medijski sistem funkcioniše. Zatim treba rešiti probleme u pravosuđu, tako što će se pre svega doneti Zakon o poreklu imovine, formirati Tužilaštvo za borbu protiv korupcije i tužilačka policija. Potrebno je preispitati rad rukovodioca u pravosuđu u vezi sa korupcijom i kriminalom i prikrivanjem odgovornosti pripadnika režima. Na tom spisku bi trebalo da bude i preispitivanje svih tajnih ugovora, pre svega mislim na one koje su sklapane sa drugim državama. Na posletku, stvaranje uslova za normalan politički život i priprema za nove fer izbore.

Kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović

Nebojša Zelenović Foto:Koalicija Zajedno

Srbija protiv nasilja poziva građane Srbije da nasilničku, nesposobnu i korumpiranu vlast pošaljemo u istoriju na izborima 17. Decembra. Od građana tražimo mandat da formiramo Vladu koja će savladati inflaciju i ljudima u Srbiji skinuti teret svakodneve brige o tome kako da platimo potrepštine u prodavnici i pijaci i kako da platimo račune svakoga meseca. Dalje, tražimo mandat da Vlada satre kriminal i korupciju i da se konačno desi 6. oktobar. Srbija protiv nasilja se obavezuje da će nova Vlada ispuniti sve zahteve protesta i da će Srbija ponovo biti slobodna zemlja, sa slobodnim medijima i sa institucijama koje rade po Ustavu i zakonu.
Kada Vlada obavi ove poslove vreme je za slobodne izbore u Srbiji, u nakraćem mogućem vremenu.

Lider Dveri Boško Obradović

Foto:Ana Paunković/FoNet

Ne postoji tehnička Vlada, svaka Vlada je u punom kapacitetu i po našem Ustavu vodi spoljnu i unutrašnju politiku države. Кljučni zadatak buduće Vlade Republike Srbije je odbacivanje francusko-nemačkog ultimatuma o priznanju lažne države Кosovo koji je Vučić prihvatio u Briselu i Ohridu. Drugi prioritet je promena ekonomske politike u pravcu mnogo veće podrške domaćoj privredi i poljoprivredi. Onda sledi reforma prosvete i renoviranje svih porodilišta u Srbiji. Svaka buduća Vlada treba da oslobodi medije, promeni izborni sistem i pripremi slobodne izbore, to se podrazumeva, kao i odlučna borba protiv kriminala i korupcije u vrhu sistema.

Potpredsednik Novog DSS Predrag Marsenić

Predrag Marsenić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

To bi bilo najbolje rešenje za Srbiju i smatramo da je to moguće. Ta vlada bi bila vremenski oročena i njen zadatak bi bio oslobađanje medija, demokratizacija društva i organizacija novih fer i poštenih izbora, na kojim bi sve stranke izašle sa svojim programima, vrednosnim stavovima, ravnopravno i korektno, i nakon kojih bi građani, na demokratski način, odlučili u kom smeru Srbija treba da ide.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski

Foto:Ana Paunković/FoNet

Važno je da građani znaju da naš Ustav ne poznaje pojam „tehničke vlade“, to je kolokvijalni naziv koji se koristi za određene forme. Postoji „vlada u tehničkom mandatu“, a to znači da bi vlada izabrana posle izbora morala da podnese ostavku u kompletu odnosno da joj se izglasa nepoverenje i da onda organizuje nove izbore kao „vlada u tehničkom mandatu“. U svakom slučaju, najveći, a samim tim i gorući problem za Srbiju kao državu, za Srbe kao naciju, jeste francusko nemački plan, jer njegovo sprovođenje proizvodi teške pravno političke posledice. Ne samo što bi se suočili sa finalizacijom otimanja teritorije uz našu saglasnost, već bi došli u opasnost da takvo priznato Kosovo, zatraži od Srbije pravo na imovinu čak i u centralnoj Srbiji, zatim ratnu odštetu pred Međunarodnim sudom pravde, itd. Drugi prioritet je izgrađivanje novog odnosa prema Evropskoj uniji. U Evropi je u toku uspon suverenističkih snaga čiji smo deo i mi iz Nacionalnog okupljanja i izvesno je da se nova Evropa mora rekonstruisati ali na starim temeljima kao Evropa nacija i sloboda. I treći prioritet je poboljšavanje položaja poljoprivrednika kroz formiranje Razvojne banke, i radnika – posebno radnika u privatnom sektoru, a to podrazumeva ukidanje radne nedelje i novu zakonsku zaštitu radnika od poslodavaca.

BONUS VIDEO: Vukadinović – Na republičkom nivou se smanjuje procentna razlika između opozicije i SNS, nema većine bez SPS 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare