Opozicija s liste “Srbija protiv nasilja” večeras iz Doma omladine kreće u kampanju za beogradske izbore, a sutra u sali Narodnog pozorišta u Nišu počinje njihova republička kampanja. Poražavajuće je što su to jedine dve sale koje je ovaj deo opozicije uspeo da zakaže u toku cele ove predizborne kampanje. Identičan problem imaju i ostale stranke opozicije. Sve termine, u svim objektima u Srbiji, rezervisala je vlast.

Nakon skupova u Beogradu i Nišu koji će biti održani večeras i sutra, koalicija “Srbija protiv nasilja” kreće u kampanju po Srbiji, ali ponavlja se problem koji je opozicija imala i prošle godine.

Vrata svih sala, biblioteka i pozorišta za njih su zatvorena.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka kaže da mimo Beograda i Novog Sada nisu uspeli da dobiju nijednu salu.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

“SNS je zakupila sve termine i tako onemogućila svim ostalim strankama da organizuju konvencije, prave tribine, razgovaraju s ljudima u zatvorenom prostoru. Za sad smo uspeli da dobijemo termin samo za dve sale, Dom omladine u Beogradu i Narodno pozorište u Nišu. Vlast je zakupila i skoro sve bilborde i termine na televizijama… Zakupili su sve naše živote evo već 10 godina. Ali nemamo šta da kukamo, imamo to što imamo, znamo s kim imamo posla i to je to”, kaže Jovanović za novine “Nova”.

Opoziciji preostaje ulica

Lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić kaže da nije mnogo iznenađen, a ni obeshrabren pokušajem vlasti da ih onemogući da dođu do građana.

Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Tačno je da imamo problem da zakupimo sale po Srbiji. Već sada su velike opstrukcije od strane vlasti, koja je očigledno u velikom strahu. Nailazimo na situaciju da ne možemo da dođemo do prostora, ali iskren da budem – ne hajemo. Tamo gde ne možemo da nađemo salu, bićemo na ulici s građanima. Ništa nas ne može iznenaditi”, navodi Aleksić za Novu.

Takav je stav i ostalih stranaka iz koalicije “Srbija protiv nasilja”.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta kaže da se u ovom trenutku ne bi osvrtao na ove “SNS podmetačine”.

Radomir Lazović Foto: Nova

“Vlast se u svakoj kampanji trudi da smanji prostor opoziciji, ali uprkos tome moram da kažem da se nešto ozbiljno promenilo. Građani sa nama razgovaraju sa mnogo više nade i optimizma. Nakon ogromnih tragedija u Ribnikaru i Mladenovcu, SNS je pokazala da ne želi da uradi ništa po pitanju smanjenja agresije i borbe protiv nasilja u društvu. I oni koji su verovali ili bili zavedeni obećanjiima SNS, sada vide da su u Srbiji neophodne promene. Zato ni zabrana iznajmnljivanja sala, ni ostali pokušaji opstrukcije, ne mogu sprečiti promene koje dolaze”, kaže Lazović.

Slična je poruka i zamenice predsednika Demokratske stranke Dragane Rakić.

Dragana Rakić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Ni hladno vreme, ni košava, ni kiša, neće nas sprečiti u našoj borbi da koalicija „Srbija protiv nasilja“ pobedi na izborima i da građanima omogućimo ono što im je najvažnije, a to je da se vrate sigurnost, bezbednost i normalnost u naše živote“, poručila je Rakić.

Identične probleme ima i desnica.

Zastrašeni i vlasnici privatnih sala

Lider Novog DSS Miloš Jovanović kaže za Novu da se i ovoj partiji redovno otkazuju zakupi sala širom Srbije, ali i gostovanja na lokalnim televizijama.

Foto: Printscreen Nova.rs/Video

„Takav slučaj smo imali u Aranđelovcu i Šapcu. Što se tiče sala, kažu nam da nema prostora i to otkažu poslednjem trenutku. Nije to najgore, pa nas su u Kikindi i Rumi opkoljavali, nisu nam dali da razgovaramo sa ljudima, što je bilo jedno potpuno nedostojno ponašanje, gde nema ni minimuma bilo kakvog demokratskog principa. Vlast gubi sve orjentire, udarilo im je to sve u glavu, ali bliži se i tome kraj“, kaže Jovanović za Novu.

Predsednik Dveri Boško Obradović navodi i da se vlasnici privatnih sala zastrašuju.

Boško Obradović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Koalicija Dveri-Zavetnici odbijena je u Nišu, Čačku i drugim gradovima odakle je trebalo da krene naša kampanja. Čak se preti i vlasnicima privatnih sala za veselja da ih ne iznajmljuju za naše tribine, jer su sve sale u državnom vlasništvu zabranjene. Ako se nešto ne promeni u brzom roku moraćemo da reagujemo na drugačiji, način jer je ovo već direktno sprečavanje opozicije da građanima predstavi svoj predizborni program. Mi izlazimo i na ulice, ali je to sada znatno teže zbog lošijeg vremena. Pritom, naša izborna lista i deset dana posle proglašenja nije pozvana niti na jednu emisiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, što govori da je cenzura na maksimumu i da vladajućem režimu smeta rast rejtinga Nacionalnog okupljanja”, navodi Obradović.

Vlasti smetaju i štandovi opozicije

SNS i na terenu onemogućava rad opozicije. Gotovo svakodnevno aktivisti opozicionih stranaka imaju problema sa postavljanjem štandova. Incidenti se beleže gotovo svakodnevno, a kako to izgleda opisala je nedavno za Novu predsednica Opštinskog odbora Demokratske stranke Voždovac Olivera Lazović.

“Čim smo postavili štandove na Voždovcu, počeli su da pristižu aktivisti SNS. To je taktika koju u poslednje vreme primenjuju, dođu sa tri, četiri štanda i okruže nas, a broj njihovih aktivista se stalno povećava. Na kraju dolazi ekipa od pet, šest muškaraca u crnom, koji provociraju, naslanjaju se na naše štandove, psuju, prete… Izgledaju kao da su u svakom trenutku spremni da se pobiju“, ispričala je Lazović i podsetila da je nedavno jedna devojka iz Zeleno-levog fronta dobila šamar.

BONUS VIDEO: Grupa predvođena funkcionerima SNS opkolila kuću poljoprivrednika u Bavaništu  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare