Zoran Lutovac Foto:FoNet/Zoran Mrdja

Zoran Lutovac, lider DS, navodi u intervjuu za “Novu” da će snaga opozicije biti veća ako bi udruženi izašli pred građane, nego ako na izbore idu odvojeno. On za naš list govori i da ne veruje da je Aleksandar Šapić došao na mesto gradonačelnika da bi na toj poziciji bio nekoliko meseci, ali da se u DS spremaju kao da će izbora biti u dogledno vreme na svim nivoima.

Konačni rezultati izbora su proglašeni. Verujete li da ćemo do kraja jula dobiti novu vladu, kako je to najavio Aleksandar Vučić?

Ništa ne verujem Vučiću, pa ni to da će do kraja jula biti formirana nova vlada. Trošiti vreme za analize njegovih najava i obećanja je beskorisno. Sve njegove najave i obećanja su u funkciji dnevnopolitičke propagande, obmanjivanja evropskih sagovornika, sluđivanja naroda i zbunjivanja političkih protivnika.

Formirana je nova gradska vlast, a u timu gradonačelnika Aleksandra Šapića su gotovo svi bivši kadrovi DS-a. Kako to komentarišete?

To su bivši saradnici Aleksandra Šapića i niko od njih se, očigledno, nije učlanio u DS, nego u vlast.

Među njima je i Cvijo Babić, koji je do skoro bio član Demokratske stranke. Da li se od njega moglo očekivati preletanje u redove SNS?

Ni od koga ko je u DS-u ne bi trebalo očekivati preletanje u bilo koju stranku, a kamoli u SNS. Mi sa tom parapolitičkom organizacijom ne delimo ni ista uverenja i vrednosti, ni prošlost i sadašnjost, a izvesno ni budućnost.

Verujete li da će Šapićev mandat trajati duže od marta sledeće godine, kad Dragan Đilas očekuje nove izbore u Beogradu?

Ne verujem da se Šapić i čitava ta ekipa nameštaju u Stari dvor radi mandata od nekoliko meseci. Oni sigurno očekuju da će tu ostati mnogo duže, a mi se spremamo kao da će izbora biti u dogledno vreme na svim nivoima.

Postoji li i promil šanse da, ukoliko ih bude, na njih izađete u koaliciji sa SSP ili su veće šanse da na izbore idete u koaliciji sa Zajedno?

Demokratska stranka deluje integrativno još od 2018. godine zato što je to način da se pored onih koji glasaju za naše stranke priključe i oni koji nisu ni za jednu stranku opozicije pojedinačno, ali nisu ni za sadašnju vlast i spremni su da podrže ozbiljnu alternativu Vučiću. Naša snaga bi bila veća ako bismo svi udruženi izašli pred građane sa jasnom ponudom drugačije politike i boljeg života, nego ako idemo odvojeno i sabiramo naše rezultate.

Mi ćemo biti spremni i za jednu listu i za programsku koaliciju. Ko će činiti jednu listu ili programsku koaliciju zavisiće i od toga ko je spreman da bude stvarna alternativa ovom režimu. Uveren sam da ćemo, kada dođe trenutak za to, stvoriti jedinstveni front sa građanima zasnovan na univerzalnim vrednostima demokratije, ravnopravnosti i slobode i da ćemo menjati Srbiju iz korena. Moramo uveriti većinu ljudi u ovoj zemlji da smo potpuno drugačiji od sadašnje vlasti i da će njima lično biti bolje ako glasaju za istinsku alternativu ovoj vlasti.

Niste bili na poslednjem sastanku opozicije u organizaciji stranke Zajedno, jer je „dogovor bio da se novinari ne obaveštavaju“. Da li je to zaista toliki problem? Od čega zavisi da li ćete se pojaviti na sledećem?

To nije bio jedini razlog. Drugi razlog je bio to što je rečeno da će učestvovati svi iz proevropske koalicije, a ispostavilo se da nije bilo tako. Dakle, ništa od toga pojedinačno nije tako veliki problem kao što je problem ako se ne poštuje dogovoreno. Ne možemo raditi na isti način kao i do sada, a očekivati drugačiji rezultat. Drugačiji i bolji rezultat ćemo postići kad budemo radili drugačije i bolje nego do sada.

Ko vam je u opoziciji trenutno najbliži?

U politici ne smete biti lični, morate slediti neke principe i programska načela i tražiti najbolji i najefikasniji način za postizanje ciljeva. Mi u Demokratskoj stranci se time rukovodimo, a ne ličnim simpatijama

Od nove vlade očekuje se uvođenje sankcija Rusiji. Mislite li da će Vučić doneti takvu odluku?

Vaše pitanje veoma dobro govori o tome u kakvoj državi živimo: vlada formalno može da donese odluku, a doneće je zapravo Aleksandar Vučić. Kakva će ta odluka biti, teško je pretpostaviti jer Vučić ne donosi odluke na osnovu racionalnih procena i javnog interesa, nego na osnovu procena o ličnoj koristi ili opasnosti po sopstveni položaj. A te procene se očigledno menjaju.

“Da li će Stefanović biti ministar, zavisi od informacija kojima raspolaže”

Svedočili smo predstavi Dijane Hrkalović i Nebojše Stefanovića koji su se međusobno optuživali za veze sa kriminalom. Verujete li da će Stefanović dobiti ministarsku fotelju i u sledećoj vladi?

U pitanju je obračun u političkom krilu organizovanog kriminala i o tome će odlučivati njihov šef, kao što odlučuje o svemu rukovodeći se isključivo ličnim interesom. On ih je uostalom i postavio na visoka mesta u državnom aparatu i dao im moć koju nisu ničim zaslužili, a ni opravdali. Nisu ni bivši ministar unutrašnjih poslova ni državna sekretarka u tom ministarstvu na ta mesta došli svojim ličnim zaslugama, stručnim znanjem i prethodno postignutim rezultatima, nego voljom Aleksandra Vučića. Kakvu će on odluku doneti u velikoj meri zavisi od toga kakvim informacijama raspolažu njegovi podređeni i ko sve ima pristup tim informacijama.

BONUS VIDEO Lutovac: Sumnjam u dobre namere Aleksandra Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare