Foto: Ivan Dinić/Nova S

Deo proevropske opozicije održao je sastanak u organizaciji stranke Zajedno, na kome je dogovoreno nekoliko koraka koje će preduzeti u narednom periodu. Pozive da dođu na taj skup, odbili su Demokratska stranka, Ne davimo Beograd i Narodna stranka. Prema našim saznanjima, jedan od razloga bio je to što je informacija o okupljanju puštena u javnost, dok je u slučaju NS Vuka Jeremića bio problem i prisustvo Zdravka Ponoša, nekadašnjeg potpredsednika te stranke.

Stranka Zajedno, koju predvode Nebojša Zelenović, Aleksandar Jovanović Ćuta i Biljana Stojković, sinoć je organizovala sastanak, na kome je trebalo da se pojave predstavnici stranaka koje su bile deo koalicije Ujedinjena Srbija, kao i saveza Moramo. Ipak, na to okupljanje došli su Dragan Đilas i Marinika Tepić iz SSP, Pavle Grbović iz PSG i Zdravko Ponoš koji je najavio formiranje svog pokreta, dok je domaćine, osim Zelenovića, Ćute i Stojković, predstavljao i Đorđe Miketić.

Poziv da dođu na sastanak, prvi nakon susreta Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića i velikih sukoba u opozicionim redovima, ali i problema oko zaštite imena “Moramo”, nisu prihvatili NDBG, koalicioni partneri Zajedno, kao ni DS i NS.

Na dan kada se održavao sastanak znalo se da njemu neće prisustvovati Narodna stranka, a pretpostavljalo se da je jedan od razloga sukob sa Draganom Đilasom. Međutim, izvor Nova.rs navodi da je problem predstavljalo i prisustvo Zdravka Ponoša, koji je uz protivljenje tada njegove NS bio predsednički kandidat Ujedinjene Srbije.

Kako navodi naš sagovornik, strankama koje nisu došle na sastanak smetalo je i to što je Dragan Đilas u emisiji “Utisak nedelje” najavio da će on biti održan, iako je to trebalo da bude tajna.

“Pošto su NDBG i NS odlučile da ne idu na sastanak, vođen time, i DS je doneo istu odluku”, kaže izvor Nova.rs.

Zoran Lutovac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nedolazak demokrata na taj opozicioni skup, Zoran Lutovac nije želeo mnogo da komentariše.

“Dogovor je bio da se mediji ne obaveštavaju. Mediji su obavešteni. Oni koji su prekršili dogovor, neka komentarišu”, rekao je kratko Lutovac za Nova.rs.

Sa druge strane, Radomir Lazović, jedan od lidera NDBG, kaže da održavaju kontakte sa svim organizacijama opozicije, ali da u ovom trenutku smatraju da “insistiranje na nepostojećem jedinstvu može voditi samo novom razočarenju i novim podelama”.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Poučeni prethodnim iskustvom kada je nakon sličnih sastanaka i okupljanja opozicije dolazilo do potpunog kršenja dogovora i čak je i organizovan onaj nesrećni sastanak sa Vučićem, odlučili smo se na pojedinačne i direktne kontakte sa svim organizacijama”, navodi Lazović za Nova.rs.

On dodaje da će se NDBG uvek odazvati i učestvovati ukoliko bude nekih protesta, blokada, akcija koje smatraju važnim i dobrim.

“Za nas je važno i da vidimo ko će se i kako pozicionirati u odnosu na režim i na novu vlast, posebno jer vidimo da je ovaj spoljno politički trenutak kompleksan i može voditi drugačijim odnosima”, kaže Lazović.

BONUS VIDEO Kako će ko dalje u opoziciji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare