Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Deo predstavnika opozicije u Skupštini grada Beograda će danas, nešto pre 10 časova, podneti žalbe u vezi poslednje sednice gradskog parlamenta na kojoj je Aleksandar Šapić izabran za gradonačelnika. Opozicioni odbornici Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke tvrde da na toj sednici nije bilo kvoruma, te da su sve donete odluke nevažeće, samim tim i Šapićevo postavljenje.

Na konstitutivnoj sednici gradske skupštine koja je održana 11. juna, ukupno devet odbornika podnelo je ostavke na svoja mesta, sedam iz SNS, jedan iz SPS i jedan iz odborničke grupe Ujedinjeni. U međuvremenu, do sednice održane 20. juna na kojoj se glasalo za izbor Aleksandra Šapića na mesto gradonačelnika Beograda, još šest odbornika podnelo je ostavke, među njima i bivši zamenik gradonačelnika Goran Vesić. To bi u zbiru iznosilo 10 iz SNS i SPS, po dva iz koalicije Moramo i Zavetnika i jedan iz Ujedinjenih.

Dakle, od ukupno 110 odbornika 15 je podnelo ostavke i njih bi trebalo da zamene sledeći sa izbornih lista njihovih koalicija.

I tu je nastao problem. Opozicija tvrdi da na sledećoj sednici održanoj 20. juna, a na kojoj je Šapić izabran za gradonačelnika, nije bilo kvoruma, jer novim odbornicima nisu bili verifikovani mandati.

Naime, da bi sednica počela, neophodno je da se utvrdi kvorum, odnosno da zasedanju prisustvuje većina, a to bi bilo 56 odbornika. Opozicija koja ima ukupno 53 odbornika donela je odluku da napusti salu, izuzev četiri odbornika koalicije NADA koju predvodi lider DSS Miloš Jovanović, a koji su ostali na svojim mestima.

U opoziciji se pozivaju na Zakon o lokalnim izborima, koji u članu 72 kaže da odbornici kojima nije verifikovan madat ne mogu da se računaju u kvorum, a upravo je to uradio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. Ukupno 15 odbornika koji su došli na mesto onih koji su podneli ostavke, uračunao je u kvorum bez da su njihovi odbornički mandati potvrđeni.

Zato su odbornici Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke odlučili da podnesu žalbu sudu.
Odbornici Narodne stranke danas će žalbu podneti Skupštini grada, koja onda ima rok od 48 sati da je podnese Višem sudu. SSP takođe sastavlja žalbu, a istu će podržati i demokrate, kako za Novu kaže šef odborničke grupe Demokratske stranke Filip Tatalović.

“Ne znamo kakvu će sud doneti odluku, ali znamo da je zakon prekršen. Mi demokrate smo godinama kuburili sa ovom odredbom zakona koja kaže da novi odbornici ne mogu činiti kvorum dok im se ne potvrde mandati u Skupštini. Da bi obezbedili kvorum, odbornici su u vreme našeg upravljanja gradom, podnosili ostavke jedan po jedan, a ne ovako 15 odjednom. To samo govori da je vlast odabrala da ne poštuje zakon i propise, jer je njima tako jednostavnije”, kaže Tatalović.

Ukoliko sud utvrdi da su njihove žalbe osnovane, za očekivati je da se sve odluke ponište, pa i one o imenovanju gradonačelnika Beograda, sekretara i članova Gradskog veća.

BONUS VIDEO: TOP 10 primarnih zadataka Aleksandra Šapića kao gradonačelnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar