Bez obzira na to što je potražnja za stanovima u izdavanju i dalje velika, sajtovi prestoničkih agencija za nekretnine puni su oglasa koji nedeljama, a neki čak i mesecima "stoje", a za njih baš niko nije zainteresovan. Za to postoji samo jedan razlog – previsoka, nerealna cena.

Podstanari su i dalje u potrazi za stanovima, tražnja je velika, ali su se cene svakako stabilizovale u odnosu na period od, primera radi, pre godinu dana.

Dok su stanodavci u tom periodu mogli da kažu “ako nećeš ti, ima ko će”, situacija je sada drastično drugačija.

Više nema navale dobrostojećih Rusa na Beograd, oni koji su se doselili, odavno su se skućili.

Sada, ko oglasi stan po previsokoj i nerealnoj ceni – neće ga ni izdati.

Foto:shutterstock

Podstanare odbija jedino cena

Iako se na oglasima nude najrazličitiji stanovi – na “boljim” ili “gorim” lokacijama, različite opremljenosti, površine, strukture, svi oni vlasnici koji ne mogu da izdaju svoju nekretninu imaju jednu zajedničku stvar koja ih u tome sprečava.

PROČITAJTE JOŠ

A to je jedino cena.

Kako za portal Nova.rs navodi agent za nekretnine u agenciji City expert Nikola Čobić, u više od 90 odsto slučajeva, stanovi koji ne mogu da se izdaju uvek su preskupi.

“Naravno da će uvek pre da se izda stan koji je lepo sređen, na primamljivoj lokaciji, ali ako neko izdaje stan u Grockoj, i stavi cenu koja je realna za Grocku, a ne za Zvezdaru, on će taj stan i izdati”, kaže Čobić.

Njegov savet za sve one koji žele da izdaju stan je da cenu usklade sa onim što nude.

Foto: Shutterstock

Uroš Jovanović iz agencije Art nekretnine u potpunosti je saglasan.

Prema njegovim rečima, ako uzmemo u obzir da je stan funkcionalan, da ne prokišnjava i slično, što su svakako izuzetno retki slučajevi, glavnu ulogu u tome da li će stan biti izdat je cena.

“Ko ne može da izda stan, to je verovatno zato što je cenu formirao kao da je sada stanje na tržištu kako je bilo pre godinu dana. Tako cenu formiraju oni koji nemaju mnogo dodira sa nekretninama, čuju predlog cene od prijatelja, svako ima neku svoju ideju o tome koliko treba da plaća podstanar”, zaključuje Jovanović za Nova.rs.

BONUS VIDEO Prof. dr Ismail Musabegović i Uroš Jovanović: Kada je pravo vreme za kupovinu nekretnine?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare