Tokom poslednjih godinu dana, podstanari koji su bili u ogromnom problemu zbog cena kirije koje su neprestano divljale. Sada za njih konačno stiže dobra vest – rente su pale i to na nekim od najatraktivnijih lokacija.

Iako je tokom proteklih mesec dana zabeležen rast cena kirija u gotovo svim beogradskim opštinama, oni podstanari koji žele da žive u centru grada mogu da slave, s obzirom da su rente na Savskom vencu i Starom gradu pojeftinile za 4,3, odsnono 2,05 odsto. I u Novom Sadu cena rentiranja je u martu pala za 0,18 posto.

Foto: Shutterstock

Detaljne podatke o trendovima cena nekretnina za kupovinu i izdavanje možete pronaći na portalu mojanekretnina.rs.

Da cene rente definitvno idu nadole za “Novu” potvrđuje i posrednik u prodaji i zakupu nekretnina agencije “City expert” Nikola Čobić.

“Kada je u pitanju Beograd, cene su sada na nivou kao pre, otprilike, godinu dana. Mi smo tada po prvi put imali nalet Rusa, a cene su skočle za oko 30 odsto”, podseća Čobić.

On dodaje da su cene rente bile “u nebesima” u oktobru i novembru, ali se situacija definitvno “smirila”.

“Sada su cene još uvek za nijansu više nego u aprilu prošle godine, ali se ipak uočava značajan pad. Međutim, to ne znači da će se nastaviti taj trend pada, nema mnogo prostora za to. Ipak, stagnacija je nešto što je sigurno pred nama”, kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ

Da su cene rente sada prihvatiljivije nego pre nekoliko meseci pokazuje činjenica da su za iste stanove zainteresovani i Rusi i Srbi, čije se platežne moći značajno razlikuju. Čobić ovo vidi kao primer da su i našim ljudima kirije prihvatljive.

Takođe, Katarina Lazarević, agent za nekretnine, nedavno je za portal Nova.rs navela da cene stanova u izdavanju u Beogradu niže već duže od mesec dana. Pored toga, ponuda stanova je dobra. Iako se cene nisu u potpunosti vratile na nivo pre masovnog dolaska dobrostojećih Rusa koji su mogli da izdvoje velike sume novca za stanove, ipak su niže nego tokom prethodnih meseci.

“Periferija se skoro potpuno vratila u normalu jer niko nije lud da daje ogroman novac za stan na periferiji”, rekla je Lazarević.

Kakve su trenutno cene?

Što se tiče beogradskih opština na kojima se tržište “smiruje”, na Savskom vencu moguće je naći stan od 40 kvadrata za 400 evra, dok 70 kvadrata košta 450 mesečno. Za isti novac može da se iznajmi garsonjera na Starom gradu.

Foto: Shutterstock

Što se drugih delova grada tiče, 40 kvadrata na Voždovcu može da se pronađe za 200 evra, a na Zvezdari za 250. Na Paliluli se 50 kvadrata izdaje za 330 evra mesečno, a na Zvezdari za nešto više – 350.

Kada je pravo vreme za traženje stana, a kada treba bežati od toga?

Čobić objašnjava da će se stagnacija u cenama nastaviti tokom narednih nekoliko meseci, a da je najbolji period za traženjem stana tokom juna i jula. Prema njegovim rečima, studenti koji su u Beograd došli iz unutrašnjosti tada će početi da se vraćaju u svoja rodna mesta. Stanovi će ostati prazni, a stanodavci će ih izdavati po prihvatljivim cenama.

“Taj period je najbolji za one ljude koji su u potrazi za stanovima. S druge strane, u avgustu i septembru će doći do navale novih studenata koji nisu iz Beograda, ali su upisali fakultete ovde. Tada će definitivno doći do rasta cena, ali do tada – stagniranje”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare