Bilo da vlasnik planira da je izdaje, renovira pa proda pa višoj ceni, ili da čeka da njena vrednost poraste, pa onda razmisli šta će s njom, nekretnine u svakom slučaju jesu najčešći izbor za ulaganje. Cene su već neko vreme u porastu kao i kamate na stambene kredite, pa bi mnogi rekli da nije pravi trenutak za kupovinu stana. Ipak, postoje lokacije za koje stručnjaci za nekretnine tvrde da ih vredi razmotriti i sada. Reč je o Surčinu ili duž trase metroa.

Cene nekretnina i dalje su visoke, negde još uvek u porastu, ali veliki broj građana rado investira upravo u kuću ili stan.

Agent za nekretnine, procenitelj i sudski veštak Milić Đoković kaže da postoji nekoliko popularnih lokacija – Surčin i naselja kroz koje će saobraćati metro.

Kako ističe, cene nekretnina mogu drastično da skoče, i do 20 ili 30 odsto, kada se na toj lokaciji rade veliki projekti.

Surčin

Za ovu beogradsku opštinu najavljeni su veliki projekti – Expo centar, preseljenje Sajma i izgradnja Nacionalnog stadiona.

PROČITAJTE JOŠ

“Gde god se rade neki veliki projekti, a ima prostora za gradnju, to će se isplatiti. Ako se sve bude izgradilo onako kako je najavljeno, cene kvadrata će da skoče, što će se isplatiti vlasnicima stanova” kaže Đoković.

“Pre nego što je najavljen Expo, kvadrat u Sručinu koštao je oko 1.300 evra. Sada je 1.500 evra, iako je ta 2027. za koju se najavljuje Expo daleko”, kaže Đoković.

Trasa metroa

“Iako ni metro još nije izgrađen, lokacije kroz koje će on prolaziti, biće isplative za one koji ulažu u nekretnine, čak i kada su u pitanju udaljenije lokacije. Samo u Mirijevu je, posle najave radova, kvadrat poskupeo sa oko 1.300 na 1.700 evra”, kaže Đoković.

Foto:Beo voz

Povećanje vrednosti nekretnina u blizini metroa desilo se, naime, u svim metropolama u kojima je razvijena ova vrsta prevoza, te je sasvim logično da se to desi i u srpskoj prestonici.

“Isto će se desiti i na Čukarici, Jakovu, Ledinama”, kaže Đoković.

Karaburma, Zemun, Savski venac – takođe su lokacije kroz koje će saobraćati metro.

Dakle, ko na ovim lokacijama kupi bilo koju vrstu nepokretnosti – stan, kuću ili zemljište, to će mu se isplatiti kada ovi projekti budu gotovi.

Kakve su cene sada?

Trenutno je prosečna cena stana u Surčinu 1.500 evra.

Foto: Shutterstock

Što se trase metroa tiče, prosečan kvadrat u Mirijevu košta 1.700, na Čukarici 1.900, Ledinama 1.800, Karaburmi 2.000, a u Zemunu 2.200 evra.

Prosečna cena kvadrata na Savskom vencu, kroz koji će takođe saobraćati metro, trenutno iznosi oko 3.500 evra, a taj prosek diže Beograd na vodi, koji se nalazi baš ovde, a u kojem su stanovi veoma skupi.

Savet agenta za još veću isplativost

“Ko planira da kupi stan kao investiciju, dakle da ga kasnije proda, prvenstveno treba da se fokusira na stanove u izgradnji”, kaže Nikola Čobić, agent u agenciji za nekretnine City expert.

Foto:Shutterstock/serato

Kako Čobić kaže za Nova.rs, potencijalni kupac treba da pronađe proverenog investitora, koji je već nešto uspešno izgradio, i da kupi stan u izgradnji, jer su tada cene po pravilu niže.

Foto: N1

Takođe, on ističe da je ponekad drastično povoljnije kupiti stan kojem je potrebno renoviranje, srediti ga, pa prodati po višoj ceni. Međutim, takvih stanova nema puno, a i kada ih ima, prodaju se vrlo brzo.

BONUS VIDEO Cene nekretnina U Evropi padaju, u Srbiji tapkaju u mestu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare