Ruski vojnici juče su opkolili Bahmut, a kako navodi ukrajinska strana, Putinove snage su tokom noći digle u vazduh ključni most koji povezuje grad na istoku Ukrajine sa obližnjim selom Hromovo.

Ukrajinska policija je navela da je reč o vitalnoj saobraćajnici za izvlačenje civila i dopremanje vojnih zaliha, poput municije.

Most je ujedno i poslednji glavni put snabdevanja od Bahmuta do grada Časiv Jar.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Prigožin poslao poruku Zelenskom

Napad na ovaj grad mesecima unazad predvodi paravojna formacija Vagner. Na čelu pokreta nalazi se Jevgenij Prigožin koji se oglasio sa jedne zgrade na periferiji Bahmuta sa porukom za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

„Jednice Vagnera su praktično opkolile Bahmut! Ako se sa nama ranije borila profesionalna ukrajinska vojska, danas vidimo među njima sve više staraca i dece, a njihov život kod Bahmuta traje dan-dva“ rekao je Prigožin.

Pozvao je Zelenskog da konačno povuče trupe iz grada pre nego što budu konačno opkoljene.

Ukrajinski vojnici očajni

Društvenim mrežama se šire i navodni snimci ukrajinskih vojnika u Bahmutu koji tvrde da su opkoljeni i bez municije.

„Ovde sam sa momcima, a ovo je sva municija koja nam je preostala. Sjeb*** smo. Sad smo okruženi sa svih strana… Pa čekamo… Ne možemo više“, govori jedan od očajnih vojnika u kameru.

Na drugom snimku jedan zapovednik govori kako su usred noći dobili naredbu da odmah napuste Bahmut i da se rasporede na nove operacije.

Pročitajte još:

Treći snimak prikazuje ukrajinskog vojnika koji trčeći napušta Bahmut i pritom šalje poruku svojoj majci ne verujući da je preživio.

„Mama, živ sam, živ!!!“, govori joj.

Podsetimo, uništeni Bahmut je pod stalnim napadima ruskih trupa, a njegovo zauzimanje otvorilo bi Rusiji put ka potpunoj kontroli ostatka strateške industrijske regije Donbas, što je jedan od glavnih ciljeva invazije pokrenute 24. februara 2022. godine.

BONUS VIDEO Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar