Foto: Metzel Mikhail / TASS / Profimedia

Ruski milijarder Oleg Deripaska, koji je svojevremeno važio za jednog od omiljenih oligarha ruskog predsednika Vladimira Putina izjavio je da bi njegova zemlja mogla da ostane bez novca sledeće godine.

„Već sledeće godine neće biti novca. Biće nam potrebni strani investitori“, rekao je Deripaska na investicionoj konferenciji u Sibiru, piše Jutarnji list.

Nekada najbogatiji Rus, kojeg su Velika Britanija, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države sankcionisale zbog rata u Ukrajini, rekao je da se novčana masa u državnom budžetu topi i da je vlada „počela da uzima sredstva” od njega i njemu sličnih.

Oleg Deripaska Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Deripaska je rekao da je zbog sankcija koje je uveo Zapad Rusija pod „velikim pritiskom“ i da će država i njene kompanije morati da se obrate drugim zemljama sa „ozbiljnim novcem“ za pomoć.

„Mislili smo da smo evropska zemlja. Narednih 25 godina više ćemo razmišljati o našoj azijskoj prošlosti“, rekao je Deripaska, osnivač Rusala.

Deripaskine tvrdnje dolaze nakon što je Scope, evropska agencija za kreditni rejting, upozorila da bi deficit Rusije mogao da se popne na 3,5 odsto BDP-a. Poređenja radi, ruska vlada je procenila da će iznositi oko dva odsto. Zvanični podaci govore da je ruski deficit prošle godine iznosio 2,3 odsto.

Pročitajte još:

Scope je rekao da je to zato što su se ruski prihodi od prodaje nafte i gasa smanjili.

„Sankcije i rat ograničavaju fiskalnu fleksibilnost Rusije. Moskva trenutno može lako da finansira svoj deficit koristeći nacionalni investicioni fond. Do kraja 2024. ruski deficit bi mogao da bude samo 3,7 odsto. Na kraju 2021. bio je 10,4 odsto BDP-a“, navela je agencija za kreditni rejting.

U izveštaju su naveli i da će Rusija još dugo biti u nevolji, jer sada troši ogromne količine novca na rat. Agencija je dodala da je reč o novcu koji bi inače ulagala u infrastrukturu, digitalizaciju, stanovanje i zaštitu životne sredine.

BONUS VIDEO Ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Zaporožju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar