Nakon što su tužbe protiv Aleksandra Vučića podigli lideri opozicije Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović, lider SNS je uzvratio kontratužbama. Međutim, prema rečima naših sagovornika, on se nijednom nije pojavio na sudu. U Đilasovom slučaju, Vučić čak 12 puta nije došao na zakazana ročištima.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider SNS, nedavno je tužio, pa povukao tužbu protiv autora emisije “Junaci doba zlog”. Ipak, kada je reč o političkim protivnicima takvu praksu ne sledi.

Zapravo, tri lidera opozicije su ga tužila zbog iznetih uvreda na njihov račun, a umesto da se pojavi na suđenjima, on je uzvratio kontratužbama.

Konkretno, predsednik SSP Dragan Đilas tužio je Vučića još u oktobru 2018, između ostalog zbog njegovih tvrdnji da je kriminalac i da je ukrao 619 miliona evra. U novembru 2021. predsednik države je podneo kontratužbu zbog Đilasovih komentara u medijima, među kojima je i njegova izjava za naš portal da je Vučić mentalno oboleo čovek.

Đilas za Nova.rs kaže da se od momenta kad je podneo tužbu Vučić čak 12 puta nije pojavio na suđenju, kao ni po kontratužbi koju je podneo protiv njega.

Foto: Printscreen Nova.rs/Video

“Sledeći put ću ja doći i dati izjavu po kontratužbi, iako je logično da prvo on da izjavu po tužbi, pa onda iskaz po kontratužbi, pa tek onda ja da odgovorim. Vučić podnosi kontratužbe jer time produžava procese”, navodi lider SSP-a.

U godini kada je Đilas tužio predsednika Srbije, isto je uradio i Vuk Jeremić, lider Narodne stranke. On je podneo tužbu protiv Vučića jer ga je nazvao šefom međunarodne bande lopova i zatražio odštetu u visini od 50 miliona dinara, nakon čega je Vučić poručio da nema taj novac i da će, u slučaju da ga osude, da ide u zatvor.

Vuk Jeremić emisija Utisak nedelje
Vuk Jeremić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kada je proces došao skoro do kraja, lider SNS je podneo protivtužbu.

“Sud je doneo odluku da se sasluša i Vučić, ali se on do sada nije pojavio. Sledeće ročište je zakazano za maj ove godine”, kaže naš sagovornik i dodaje da je Vučić tužio i Miroslava Aleksića.

Malo dalje od njih otišao je slučaj Boška Obradovića, lidera Dveri, koji je prvostepeno dobio sudski spor protiv Vučića. Podsećamo, Vučić ga je nazvao lopovom i fašistom.

Boško Obradović Foto: FoNet/Ana Paunković

Međutim, predsednik Srbije žalio se na presudu, a Apelacioni sud ovaj slučaj je vratio na ponovno suđenje. Uz sve to, Vučić je podneo i kontratužbu protiv Obradovića, zbog izjave da je štitio ubijenog vođu navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi i da isto čini i sa kontroverznim biznismenom s Kosova Milanom Radoičićem.

Lider Dveri navodi za Nova.rs da posle toga nije više održano nijedno ročište, kao i da nije bilo ni epiloga protivtužbe koju je Vučić podneo protiv njega po istom osnovu.

“Očito je bilo najvažnije da se dovede u pitanje prva presuda protiv Vučića i da se to dalje drži u fioci, jer je to opasan pravni i politički presedan da najviši državni mogu biti osuđeni i kažnjeni i to dok su još na vlasti. A to je upravo i suština vladavine zakona da svi koji ga krše moraju da odgovaraju bez obzira na funkciju na kojoj se nalaze”, kaže lider Dveri za Nova.rs.

BONUS VIDEO Đilas i kontratužba Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar