Foto: Vesna Lalić/Zoran Lončarević

Reagujući na tužbu koju je protiv njega podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je za Nova.rs da je jedini opozicioni političar u Evropi protiv kog je predsednik države podneo tužbu, tražeći mu da mu se zabrani da govori.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tužio je lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa zbog njegovih komentara u medijima. Između ostalog, Vučić je tužbu podneo i zbog Đilasovog intervjua za Nova.rs u kom je naveo da je predsednik Srbije mentalno oboleo čovek.

„Jedini sam opozicioni političar u Evropi protiv kojeg je predsednik države podneo protivtužbu, tražeći da mi se zabrani da govorim da je režim povezan kriminalom, da laže kad kaže da imam novac na Mauricijusu i da je kukavica“, rekao je Đilas za naš portal.

Pročitajte još....

On je dodao da je Vučić izostao sa svih šest ročišta povodom njegove tužbe.

„Tužio sam ga zbog tvrdnje da sam kriminalac i laži da sam ukrao 619 miliona evra i niza drugih izmišljotina i uvreda. On je podneo protivtužbu kako bi odugovlačio taj postupak po tužbi, koji se bliži kraju. U protivtužbi je, između ostalog naveo, da sam izjavio kako je država povezana sa kriminalom, pa zato država i ne može da ga pobedi. To je činjenica koju danas svi u Srbiji vide“, zaključuje Đilas.

Podsetimo, na pitanje našeg portala da prokomentariše Vučićevu izjavu da je Stefanovića (Nebojša Stefanović, ministar odbrane prim. aut.) ranije nazivao “Slinom”, a da mu je sada dobar, Đilas je odgovorio:

“Nikada ga u životu nisam nazvao tako. Jedino što sam rekao, a da može da se tretira kao uvreda, jeste to da je Aleksandar Vučić mentalno oboleo čovek. To može da se tretira kao uvreda ukoliko lekari jednog dana dokažu da nisam bio u pravu. Ja sam to procenio na osnovu toga što gledam šta taj čovek govori svakodnevno. Šta reći za čoveka koji u 11 sati uveče obilazi radove na kovid bolnici u Batajnici i viče obraćajući se opoziciji: “Hajde, miševi, dođite i ubijte me slobodno!” Ja mislim da to ne može normalan čovek da govori. Ja ljude ne vređam. Nikoga od njih nisam nazvao lopovom, kriminalcem i slično. Na kraju krajeva, ne znam zašto vi novinari uopšte obraćate pažnju šta taj čovek govori”, rekao je Đilas tada za Nova.rs.

Ova izjava bila je, između ostalog, povod za Vučićevu tužbu.

Advokat Vladimir Todorić odgovorio na protivtužbu: Nije sramota biti bolestan

U odgovoru na protivtužbu, koju potpisuje advokat Dragana Đilasa, Vladimir Todorić, navodi se da u intervjuu, datom 22.05.2021. portalu Nova.rs, ne stoji nikakav animozitet, uz napomenu da svaki građanin ima pravo na svoj doživljaj predsednika Republike.

Portal Nova.rs imao je uvid u odgovor upućen povodom Vučićeve protivtužbe u kom se, između ostalog, navodi da nije nezakonito biti bolestan, niti je to sramota.

“To samo po sebi nije uvreda. Nije tačno da iza ovakve izjave stoji nekakav animozitet, moguće je sasvim suprotno – želja za eliminisanjem bilo kakvih nenormalnosti u dijalogu. Svaki građanin Srbije ima pravo na svoj doživljaj predsednika Republike i ima pravo da to izrazi ukoliko to nisu činjenične tvdrdnje koje krše pretpostavku nevinosti”, piše, između ostalog, u odgovoru.

Dalje se podseća da je Đilas u pomenutoj izjavi objasnio zašto je njegov utisak da je tuženi mentalno oboleo, uz sledeću napomenu:

“Ukoliko je izrečena ocena činjenična tvrdnja, a ne vrednosni sud, to se onda može proveriti, a način za to je takođe odgovarajuće veštačenje koje će po potrebi biti predloženo na pripremnom ročištu”, navodi se u odgovoru.

BONUS VIDEO: Đilas o pregovorima sa SNS i EP

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare