Foto: Rade Prelić/Tanjug, Arhiva Nova.rs

Sudski spor koji je lider Dveri Boško Obradović dobio protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije jedini u kojem je optužen prvi čovek države. Poput Obradovića, zbog uvreda iznetih na njihov račun, Vučića su tužili i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, a pravdu zbog toga što im je Vučić povredio ugled će tražiti i lekar Rade Panić i Jeremićev zamenik u partiji Miroslav Aleksić.

Pročitajte još...

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu kojom se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezuje da lideru Dveri Bošku Obradoviću plati 200.000 dinara sa zateznom kamatom, a u roku od 15 dana. Kako se navodi u presudi, Vučić je u obavezi da Obradović uplati taj novac „na ime naknade nematerijalne štete u vidu pretrpljenih duševnih bolova, a zbog povrede ugleda i časti“.

Ovo je ujedno i prvi slučaj u kojem je Vučić osuđen zbog javnih nastupa u kojima svoje političke protivnike naziva “secikesama”, “lopovima”, “fašistima” i sl…

Zbog toga što se ne libi da na ovakav način opisuje neistomišljenike, predsednik je postao akter brojnih parničnih postupaka u kojima oni koje je pominjao zahtevaju nadoknadu štete.

Đilas: Vučić četiri puta izbegao da se pojavi

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je još u aprilu 2018. godine tužio Vučića, zbog, kako je rekao, njegovih tvrdnji „da je lopov i da je ukrao stotine miliona evra“. Iako je do sad održano četiri ročišta, predsednik Srbije se, prema tvrdnjama Đilasa, nijednom nije pojavio na sudu.

Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Njegov advokat je izjavio da se on ne odaziva na ovakve optužbe, ali da baš želi da dođe kako bi dao iskaz po mojoj tužbi. Dva ročišta su zakazana posle te advokatove izjave, ali se Vučić nije pojavio”, navodi predsednik SSP za Nova.rs.

Đilas podseća da Vučić od 2005. tvrdi za njega da je ukrao stotine miliona evra i da se na taj način obogatio, ali da ništa nije uspeo da dokaže do danas.

“Naravno da Vučić nema nikakve dokaze za to. Očekujem da sud po istom principu, kao i suđenju sa Boškom Obradovićem, bez saslušanja Vučića, donese presudu”, poručuje Đilas, dodajući da je sledeće ročište zakazano za 25. februar.

„Imam još jednu tužbu protiv Vučića zbog njegove izjave da sam pljačkao građane Srbije, ali u tom slučaju sudija insistira da se utvrdi da li on ima imunitet, iako ne može da ima, jer je ovo parnični postupak“, navodi on.

Jeremić ga tužio, Vučić se odrekao imuniteta

U julu 2018. godine predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić podneo je tužbu protiv Vučića, jer ga je predsednik države nazvao “šefom međunarodne bande lopova“.

Foto:Fonet/Bozana Pavlica

Jeremić je u parničnom postupku tražio odštetu u visini od 50 miliona dinara, nakon čega je Vučić poručio da nema taj novac i da će, u slučaju da ga osude, da ide u zatvor.

„Imam poverenja u srpsko pravosuđe, ako me i osude, ići ću u zatvor jer nemam te pare koje Jeremić traži. Iza svake reči stojim, on  je mnogo veći štetočina i lopov. Kad dođe vreme odazvaću se sudskom pozivu. Sa oduševljem čekam takav postupak“, rekao je Vučić.

Po Jeremićevoj tužbi je održano jedno pripravno ročište, ali je nakon toga došlo do zamene sudija za ovaj slučaj, nakon čega je drugo održano 13. novembra. na njemu, iako je najavio, Vučić nije prisustvovao.  Novo ročište zakazano je za 19 januar. 2021.

“Sudija je doneo odluku da sledeće ročište bude krajem januara. Aleksandar Vučić nije bio u sudnici, nije imao hrabrosti da se sa mnom suoči“, rekao je Jeremić, napominjući da “od traženja pravde neće odustati“.

Podsetimo, Vučić se odrekao predsedničkog imuniteta u ovom postupku.

Panić i Aleksić tuže zbog uvreda

Doktor Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta je krajem decembra podneo privatnu tužbu protiv Vučića zbog uvrede i povrede časti. S obzirom na to da je predsednik uvrede izneo, kako se navodi u tužbi, na javnom servisu Srbije, njome je obuhvaćen i RTS.

Gostujući na RTS 2. jula 2020. Vučić je za Panića rekao da “on nije predsednik nikakvog sindikata zdravstvenih radnika, nego jednog od najmanjih sindikata i to čovek koji najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovara i najgore laži je izgovorio. On je rekao da rade tri respiratora, a kako rade svih 10? Ja vas pitam što ste izmišljali sve to?”, izjavio je tada Vučić, na šta je Panić reagovao demantijem koji nikada nije objavljen.

#related-news_0

“Povodom ovih uvredljivih i neistinitih izjava, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, podneo je odgovor RTS. Dr Rade Panić, tužilac u ovoj parnici, jeste predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (dalje: SLFS). SLFS nije ‘nikakav’ niti ‘najmanji sindikat’, kako ga je uvredljivo okarakterisao tuženi. To je strukovni sindikat zaposlenih u delatnosti od opšteg društvenog značaja, osnovan 1992. godine”, navodi se u tužbi protiv Vučića, u kojoj se ističe da RTS nikada nije objavio demanti, zbog čega građani nisu mogli da čuju istinu.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je jedan od onih koji najavljuje tužbu protiv predsednika Srbije, koji je gostujući nedavno na televiziji Hepi rekao za njega da je “secikesa” i da je plagirao diplomu.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Prozivke na moj račun započeo je  Aleksandar Vučić, koji je u jednom histeričnom napadu izneo neverovatne laži o meni. Rekao je da sam kriminalac, mafijaš, secikesa, umešan u aferu ‘Jovanjica’ i da imam lažnu diplomu. Zbog svega navedenog, podneću tužbu protiv Vučića i pozivam građane Srbije da ga tuže za svaku laž koju je izneo o njima”, poručio je Aleksić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare