Ako zaista bude izbora 17. decembra, poslednji rok za raspuštanje republičkog parlamenta je 2. novembar. Do tog datuma ima još tačno 19 dana, a Nova.rs nastavlja s odbrojavanjem. Svakog dana podsećamo na jednu aferu ove vlasti, koje će sasvim sigurno u predizbornoj kampanji biti prikrivane. Novčanim davanjima, auto-putevima, uljem, šećerom i ratlukom iz paketa koje SNS omladinci donose na vašu kućnu adresu…

“U kojoj to zemlji, a da nije Nedođija…”, napiše s vremena na vreme advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić na Tviteru, aludirajući na neku od afera ove vlasti, koje se evo već punih 11 godina prelivaju jedna u drugu.

E, baš tim rečima bi se moglo govoriti o onome što su pre nekoliko dana javnosti otkrili istraživački novinari KRIK-a – da je visokopozicionirani pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković Vučko godinama bio šef huligansko-kriminalnoj organizaciji, koju je najpre predvodio njegov prijatelj Aleksandar Stanković (Sale Mutavi), a zatim Veljko Belivuk.

Nenad Vučković Vučko Foto: Privatna arhiva

U prilog tome KRIK je objavio čitav niz dokumenata, video i audio zapisa.

“Vučković je, prema skupljenim dokazima, ovim kriminalcima godinama naređivao, pratio njihove aktivnosti, podučavao ih kako da se odnose prema pripadnicima drugih kriminalnih grupa, ali je i nekoliko dana nakon Stankovićevog ubistva uništio njegove telefone. U audio-zapisu koji KRIK poseduje Vučković tvrdi da je njegova grupa imala „celu policiju u rukama“, dok mnoštvo drugih informacija pokazuje da su Vučkovićeve kolege iz policije i tužioci znali za njegovu povezanost sa kriminalom, ali da su to godinama ignorisali”, piše KRIK.

Držao policiju u šaci

Sredinom decembra 2018, piše KRIK, Vučković je okupio svoje saradnike iz kriminalnog miljea i tom prilikom otkrio čitav niz informacija o ubistvima i načinu na koji funkcionišu kriminalne grupe u Srbiji i Crnoj Gori.

Kao uvod u celu priču u tekstu KRIK-a se navodi:

“Vučkovićev glavni štih u beogradskom podzemlju, kriminalac i šef huligana Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, ubijen je 2016. godine. Neko vreme nakon toga Vučković je nastavio da radi sa Stankovićevim naslednikom Veljkom Belivukom, ali su im se putevi razišli. Žandarma su počeli da napuštaju i drugi saradnici te se ekipa polako osipala. U danima pre ovog sastanka iz 2018, u beogradskom klubu koji su Vučkovićevi momci obezbeđivali, dogodila se tuča i jedan od njih je dobio batine. Prebijeni huligan, Vladimir Grek, smatrao je da ga je ekipa izneverila. Bio je pred odlukom da napusti grupu”, navodi se u tekstu i dodaje:

“Upravo zbog toga Vučković je sazvao ekipu. U pokušaju da Greka privoli da ostane da radi sa njim, žandarm je rešio da do detalja ispita šta se sve dešavalo te večeri i utvrdi ko je odgovoran za tuču. Sastanak je iskoristio i da saradnicima praktično održi predavanje o tome kako funkcionišu stvari u kriminalu i da im jasno ukaže na greške koje su godinama činili. Dok je govorio, Grek ga je tajno snimao, a do tog audio-snimka došli su novinari KRIK”.

Foto:preuzeto KRIK

Ovoj snimak sadrži zaista skandalozne delove, ako uzmemo u obzir da govori pripadnik Žandarmerije.

Tako Vučković kaže da je sa svojom grupom „policiju držao u šaci“, ali i da je konstantno morao da rešava različite probleme u koje je sa saradnicima upadao.

Da bi spasao život saradniku koji je nokautirao Zorana Jakšića, vodećeg čoveka klana „Amerika“, stupio je u kontakt sa ozloglašenim ubicom ovog klana – Željkom Maksimovićem Makom. Maksimovića Srbija traži već više od 20 godina zbog ubistva policijskog komandanta Boška Buhe.

„Dva života mi treba da uspem da (Darka Ristića) Medu sačuvam od klana ’Amerika’… da molim Maku da ne ubiju Medu“, rekao je Vučković na snimku do kojeg je došao KRIK.

Sale Mutavi najbolji drug

“Na snimku se čuje i kako Vučković iznosi do sad nepoznate detalje o Stankovićevoj likvidaciji. Žandarm tvrdi da su do ubistva doveli Stankovićevi ishitreni potezi kojima se zamerio škaljarskom klanu – nakon čega je vođa ove grupe Jovan Vukotić naložio njegovu likvidaciju”, piše KRIK.

U tekstu otkrivaju i da je prilikom saslušanja u vezi sa ubistvom Aleksandra Stankovića, Vučković kolegama iz policije priznao da mu je ubijeni kriminalac bio „jedan od najboljih drugara“, kao i da je nakon ubistva uništio njegove mobilne telefone.

Sale Mutavi

“Ta dva mobilna telefona, bili su kod mene dan-dva i dok sam bio sam u stanu, mogu reći u nervnom rastrojstvu, besu, žalosti, nemoći, tuzi što mi je ubijen drug, što ga više nema, slomio sam oba telefona i mislim da sam ih bacio u kontejner ispred moje zgrade“, priznao je Vučković.

Uprkos svemu ovome, za šta su vrlo verovatno znale i neke Vučkovićeve kolege, Vučković je i dalje u Žandarmeriji, a tek nakon objavljivanja teksta u KRIK-u, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo je dopis ovoj redakciji kojim traži pomenuti audio-snimak.

O ovome sigurno neće biti reči u predizbornoj kampanji SNS, a u ovom trenutku pitanje je da li će uopšte biti izbora onda kad su najavljeni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič rekao je da ćemo nove vanredne izbore u Srbiji 17. decembra, međutim, oni još nisu raspisani, a predsednik Skupštine Vladimir Orlić izbegava da da konkretan odgovor na pitanje kad će raspisati one parlamentarne…

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/

„Da‘l će da budu tog datuma? Pa ne znam, jeste čuli vi, da’l oni hoće 17? Jeste čuli da li hoće 23? Ja ću da vam kažem, da li su 17. decembra ili 23. decembra ili neke druge nedelje uopšte nije pitanje koje će da odluči kako će ljudi da glasaju”, rekao je nedavno Orlić na RTS-u odgovarajući na pitanje da li će i kada raspisati izbore.

BONUS VIDEO: Vučković o Belivuku 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar