Nenad Vučković Vučko, visokopozicionirani pripadnika MUP, vodio je i kriminalnu grupu na čijem čelu je prvo bio Aleksandar Stanković - Sale Mutavi, a zatim, nakon njegovog ubistva, Veljko Belivuk. Portal KRIK je objavio niz dokumenata i audio snimak na kojem se čuje razgovor Nenada Vučkovića sa saradnicima, a na kojima priča o Stankoviću, Belivuku, odnosima sa škaljarskim klanom, ubistvima...

Portal Krik, nakon višemesečnog istraživanja, objavio je niz dokaza koji jasno i do detalja opisuju delovanje Nenada Vučkovića u srpskom podzemlju.

Naime, Vučković je sredinom decembra 2018. godine održao sastanak sa saradnicima koji su obezbeđivali čuveni beogradski splav „Fristajler“, čiji je skriveni vlasnik, kako sam tvrdi, bio upravo Vučković, piše KRIK.

Na tom sastanku ga je tajno snimao njegov saradnik Vladimir Grek, a do snimka su došli novinari KRIK-a.

Nenad Vučković se u tom razgovoru, između ostalog, osvrnuo na ubistvo Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog, uz objašnjenje koje su ga greške koštale života.

Žandarm na snimku navodi da se Sale Mutavi zamerio škaljarskom klanu i da je zato likvidiran.

„Oni odvale Ikera. Sutradan, on (Stanković) meni kaže ovako: ‘Brate, ovo je moralo da se uradi, ovo je udar na porodicu, na čast moju, na ovo, na ono’. Ja rekoh: ‘Jesi ti siguran da je to baš tako kako si ti zamislio? Je l’ taj čovek ima bilo kakve veze ili na bilo koji način tebe ugrožava?’ Kaže on: ‘Siguran sam.’ Prođe dva dana, on mene zove i kaže: ‘Brate, sve si bio u pravu, pretero sam, nije ovo trebalo da se desi’“, prisetio se Vučković i napomenuo da prebijanje Ikera, ipak, nije direktno dovelo do Stankovićevog ubistva.

Ispričao je da su Stanković i Roganović smislili pesmu o Vukotiću, a zbog koje je Vukotić rekao da će ovaj da dobije deset metaka.

Žandarm Vučković je dalje objašnjavao šta su sve problemi sa kojima se suočavaju.

„Zna se kad treba da se zada udarac, a kad ne. U glavu smo ga zadavali tamo gde ne treba. I sve to došlo je na naplatu i još će da se naplati“, rekao im je Vučković. „Gledaj samo u poslednje tri, četiri godine šta se sve nama izdešavalo… Svuda smo upleteni i svuda je nečija glava u torbi, od naših ljudi“, čuje se na snimku koji je objavio KRIK.

Pročitajte još:

On je tom prilikom istakao da je jedna od najvećih grešaka što je brutalno pretučen član kriminalne grupe „Amerika“ Zoran Jakišć, kog je 2015. godine pretukao Darko Ristić Meda, a za čije se spašavanje lično založio u razgovorima sa Jocom Amsterdamom i glavnim likvidatorom ovog klana Željkom Maksimovićem Makom.

„Dva života mi treba da uspem da Medu sačuvam od klana ’Amerika’… Je l’ ja titram jajca načelniku Zabele iz nedelje u nedelju kako da rešim problem, da molim Jocu Amsterdama, da molim Maku da ne ubiju Medu zbog onog slučaja… Grupa ’Amerika’, jeste svesni šta je to, koja je to moć“, pričao je na sastanku Vučko.

Govorio je i kako mu je veliki problem zadao Milovan Tadić Miksa, koji je pretukao gosta 2015. godine u klubu „Tilt“, koji je kasnije preminuo od povreda. Osuđen je na pet i po godina zatvora.  Ispostavilo se da je žrtvi pukla slezina kao direktna posledica urdarca i da je zbog toga preminuo.

Upozoravao je svoje saradnike da selektivno primenjuju silu i da vode računa koga tuku, kako ih neko ne bi izbo nožem ili upucao pištoljem, a posle se dotakao i događaja iz Beton hale kada su sa palicama upali u klub Komitet 2018. godine i razlupali sve.

„Jesi me video kad si došao posle Beton hale? Jesi video da sam mogao da te progutam celog, al’ sam… Šta da ti kažem”, rekao je Vučković Vladimiru Greku i pojašnjavao koliko mu svi oni trebaju, da ne želi nikoga da izgubi i da mu svi oni trebaju jer imaju pripadnost i prijateljstvo.

Greko je, izgleda, jedan od onih koji je želeo da napusti sve, jer je osećao kao da su ga izdali saradnici, jer nisu učinili ništa da spreče momke da ga prebiju.

„Je l’ treba da nađem i dam 10.000 evra da se ubiju Neša i Oklagija (učesnici tuče)? Jesmo rešili problem? Nismo. Vratiće nam se to opet na neki drugi način, verovatno“, ispričao je Vučković saradniku Greku koji je očigledno želeo osvetu.

Vučković je pokušao da izmiri Greka sa ostalim čalnovima ekipe i izgledalo je kao da sa njim ima posebnu vrstu odnosa, nudio mu je dnevnice, ali i put na Kopaonik.

Neko vreme nakon ubistva Saleta Mutavog, Vučković je nastavio da radi sa Veljkom Belivukom, ali su im se zatim putevi razišli.

„Sad je Velja u gasu da bude glavni u gradu. Izvoli. Srećno i napred. A dokle traje, videćemo. Ničija do zore nije gorela. To je kolo sreće koje se okreće konstantno. Negde dobiješ, negde zadaš, negde izgubiš. Ne želim (Belivuku) zlo, ali on dobro neće proći. I pre nego što očekuje. Taj put je put bez svetlog kraja, jako, jako loš“, rekao je Vučković u tom momentu.

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

Kada je ubijen Aleksandar Stanković, Veljko Belivuk nastavio je da srađuje sa Vučkovićem i u jednom momentu ga je ubeđivao da je spreman da nasledi Stankovića na mestu lidera grupe. On je to prihvatio, ali je Belivuk odmah želeo osvetu.

„Polako, molim te. Ne pokazuj nikakvu nervozu. Ako želiš da pomogneš bratu da ga osvetimo samo omerta. Ćutanje. Više nikome ni reč osim sa mnom“, napisao je žandarm vođi kriminalnog klana Veljku Belivuku..

„Strpi se, molim te… Radimo da ih pohvatamo… Evo i Dijana (Hrkalović) te moli“, rekao je Nenad Vučković.

Vučković je rekao Belivuku da je zna da je spreman da preuzme grupu, ali je rekao da Dijana Hrkalović, šef i glavni šef po nekoliko puta, svakoga dana mu poručuju da mora da ga drži pod kontrolom kako ne bi uradio nešto i da mora da se sabere odmah.

„On (Belivuk) je rešio jednom to sa Vlastom. I ti vrlo dobro znaš kako i na koji način je prošlo… cena toga će doći na naplatu. Je l’ želiš tim putem da ideš i u tom vozu?“, upitao je Vučković Greka.

„Oće dobro proći (Miljković) što je organizovao da ubije kuma? Neće dobro da prođe, ne može to da prođe dobro. Tu sreće nema. Taj put je loš“, rekao je Vučko Greku na sastanku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar