Firma “Bauvezen”, čiji su bivši rukovodioci hapšeni zbog malverzacija u EPS-u i Kolubari, otišla je krajem jula u stečaj. To preduzeće, za koje važi da je blisko Srpskoj naprednoj stranci, neretko je dobijalo milionske poslove od države, iako je bilo među 100 najvećih poreskih dužnika.

Privredni sud u Beogradu je 25. jula doneo rešenje kojim se usvaja predlog za pokretanje stečajnog postupka nad preduzećem “Bauvezen” iz Lazarevca. Predlog je uputila OTP banka zbog “trajnije nesposobnosti plaćanja dužnika”.

Kako piše u rešenju, ta banka je pre tri godine odobrila kredit u iznosu od 40 miliona dinara. Međutim, “Bauvezen” na dan 5. juna 2023. nije izmiro potraživanja u iznosu od oko 20,9 miliona dinara. Takođe, pomenuta firma je u potpunosti obustavila sva plaćanja u neprekidnom trajanju od 30 dana.

Kompanija “Bauvesen” u nekoliko navrata našla se u centru pažnje, što zbog hapšenja što zbog neplaćanja poreza. Uprkos tome, često je dobijala poslove od države.

PROČITAJTE JOŠ

Prema nekim informacijama, ta firma sklopila je čak 103 ugovora sa državnim organima i preduzećima vredna više od 130 miliona evra. NIN je saznao da je država sa “Bauvezenom” sklopila 49 ugovora vrednih 6,8 milijardi, i to dok je kompanija bila na “crnoj listi”.

Hapšenje zbog malverzacija u EPS-u

Poslednji put našla se u žiži javnosti u februaru ove godine, kada je policija uhapsila Nemanju Trifunovića, bivše odgovorno lice te firme, sa još pet osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile EPS u iznosu od 7,45 miliona američkih dolara.

Kako je Nova.rs pisala, u pitanju su malverzacije oko poslova u vezi sa izgradnjom industrijske pruge od stanice Stig do termoelektrane „Kostolac B“. Naš izvor iz EPS-a tada je rekao da je prilikom obilaska radova uočeno da nedostaje deo pruge, nakon čega su odmah podnete krivične prijave.

Krivična prijava zbog falsifikovanja

“Bauvezen” je dobio posao i od “Infrastruktura železnica Srbije” u konzorcijumu sa još dve firme, ali je prošle godine sa njim ugovor bio raskinut zbog “neodgovorajuće dokumentacije”. Kako je Nova.rs pisala, u pitanju je bilo falsifikovanje dokumentacije zbog čega je podneta i krivična prijava.

Po ugovoru, taj konzorcijum je bio zadužen za raščišćavanje terena i demontažu koloseka na deonici od Beton hale do Pasarele, dugoj oko 1,9 kilometra. Posao je obuhvatao demontažu koloseka, kao i uklanjanje kolosečnog pribora, skretnica, tucanika i pragova, odnosno celokupnog gornjeg i donjeg stroja pruge, kao i transport demontiranog materijala do Svilajnca i Makiša.

Hapšenje zbog Kolubare

Hapšenje zbog malverzacija u EPS-u nije prvo koje se dovodi u vezu sa “Bauzvezenom”. Kako je preneo portal 021, a pisala “Pištaljka”, 2011. godine Dejan Živanović , tada direktor firme, uhapšen je pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su, u saradnji sa direktorima RB „Kolubara“, oštetili ovaj ogranak EPS-a za oko dva miliona evra prilikom iznajmljivanja mehanizacije.

Kolubara kop Foto:TANJUG/ JP Elektroprivreda Srbije – Aleksandar Rašin

Tri godine kasnije Živanović, na papiru, izlazi iz firme, a „Bauvezen“ prema APR postaje vlasništvo izvesnog Borivoja Trifunovića.

Firma iz Lazarevca bila je angažovana i na izgradnji pasarele koja spaja Kalemegdan i beogradsko pristanište, na radovima Karađorđevoj ulici i na Bulevaru patrijarha Pavla u Beogradu.

Borba za Institut Jaroslav Černi

Kako je pisao naš portal, na tenderu su i dobili deo projekta za izgradnju autobuske stanice na Novom Beogradu, ali je kasnije projekat dobila druga firma. „Bauvezen“ je gradio i kovid bolnicu u Novom Sadu. Taj posao nisu dobili direktno na tenderu već su angažovani kao podizvođači.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Široj je javnosti firma bila zanimljiva i zbog toga što se uključila u borbu za vlasništvo nad Institutom „Jaroslav Černi“, „na silu“ privatizovanog državnog tela koje je decenijama imalo ključnu ulogu u procenu rizika od poplava. Jedini konkurent „Bauvezenu“ bio je „Milenijum tim“, još jedna od SNS hobitnica, koja je na kraju i preuzela „Černog“.

Veliki poreski dužnik

Kako je pisala “Pištaljka” 2018, Bauvezen je za dve godine putem javnih nabavki dobio 15 građevinskih projekata, od čega tri kapitalna. Poslove su dobijali uprkos poreskom dugu od 102 miliona dinara zbog kog joj je Poreska uprava popisala pokretnu imovinu.

Firma „Bauvezen“ tada se nalazila na 79. mestu najvećih poreskih dužnika u Srbiji.

Osim toga što se nalazi na listi poreskih dužnika, „Bauvezen“ se nalazio i na „crnim listama“ Uprave za javne nabavke i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zbog lošeg poslovanja i to kao jedina firma koja posluje u Srbiji, a koja je dospela na ovu crnu listu.

BONUS VIDEO Porodična firma ministra Momirovića bogatija za 60 hektara zemlje kupovinom preduzeća iz stečaja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare