Termomont doo, firma koja se godinama dovodi u vezu sa SNS, dobila je ugovor od gradske vlasti u Boru "težak" 329.000.000 miliona dinara (sa PDV). Termomont tako nastavlja svoju uspešnu saradnju sa državom od koje dobija milionske poslove, čime se uvećavaju i lični prihodi direktora Dejana Burčula, koji se ranije javno pohvalio svojom fotografijom sa bivšim liderom SNS Aleksandrom Vučićem. Od kada je SNS preuzeo vlast, Termomont je dobio unosne poslove gradnje kovid bolnica, kao i posao izgradnje stadiona u Loznici, a samo od početka godine firma je učestvovala u dodeli poslova vrednih 1,2 milijardi dinara.

Početkom avgusta portfolio poslova Termomonta uvećan je za još jedan projekat koji se meri u višemilionskim iznosima. Gradska uprava grada Bora dodelila je poznatoj firmi posao ugradnje dva gasna kotla sa pratećom opremom i instalacijom na postojeći sistemu grupi ponuđača na čijem se čelu nalazi Termomont doo iz Beograda.

Ugovor vredan 329.000.000 dinara (sa PDV), ili nešto više od 2,8 miliona evra, dodeljen je u otvorenom postupku javne nabavke, uz opciju korišćenja kraćeg roka iz razloga opravdane hitnosti. Te informacije dostupne su na Portalu javnih nabavki.

Posao je dobila grupa ponuđača gde je najzvučnije ime Termomont doo, firma iz Beograda koja godinama uvećava svoju dobit, a čiji su poslovni apetiti rasli od dolaska SNS na vlast 2012. godine.

Samo u toku 2023. godine, Termomont je zajedno sa grupom drugih ponuđača dobio od beogradskog Sekratarijata za investicije, EPS-a i Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije ugovore vredne više od 1,2 milijarde dinara (sa PDV), odnosno više od 10 miliona evra.

Termomont – firma koja je rasla sa usponom SNS

Prema zvaničnim podacima, firma Termomont d.o.o osnovana je još 1991. godine u Beogradu kao jedno od prvih privatnih građevinskih preduzeća na teritoriji Republike Srbije i regiona. Direktor i zastupnik je Dejan Burčul, lice koje se dovodilo u vezu sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS). Iako je osnovana pre više od tri decenije, firma je poslovni obrt i rast kapitala najvećim delom uvećala u periodu kada je SNS preuzela vlast.

Dejan Burčul i Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šira javnost čula je za Termomont u jeku pandemije koronavirusa 2020. godine, kada se predsednik Srbije i u to vreme lider naprednjaka Aleksandar Vučić pohvalio na svom profilu na Instagramu da je na poklon od te firme dobio tortu u obliku kovid bolnice. On je tada objavio fotografiju sa prvim čovekom Termomonta, Dejanom Burčulom.

Na sajtu Termomonta, u odeljku gde su prikazani projekti na kojima su zaposleni radili isključivo su akvizicije koje su građene u saradnji sa državom. Pored toga, Termomont navodi kako aktivno sarađuje sa državnim institucijama, što ide u prilog tome da su izgradili ogromno poverenje na tržištu. Naravno, to poverenje najčešće korelira sa državnim sredstvima.

Da sarađuju sa državom potvrđuje i čitav niz infrastrukturnih projekata na kojima su radili. Beograđani najverovatnije ne znaju da je Termomont gradio fontanu na Slaviji, ali i termodinamičke instalacije na aerodromu „Nikola Tesla“ u Surčinu, garažu na Obilićevom vencu, parking kod Vojnomedicinske akademije i niz drugih objekata.

Stručna, ali i šira javnost najvećim delom čula je Termomont u jeku pandemije koronavirusa budući da je upravo pomenuta firma izvodila radove na izgradnji kovid bolnica u Batajnici, Novom Sadu, Kruševcu, ali i da je bila ključna za gradnju fabrike vakcina u Zemunu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Gradili i jednu od tri Vučićeve „lepotice“

Nakon što je prvobitno javna nabavka za projekat i izgradnju stadiona u Loznici obustavljena u decembru 2020. godine, jer na tender nije pristigla nijedna prihvatljiva ponuda, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima donela je krajem 2020. godine  odluku o dodeli ugovora grupi ponuđača koja je jedina i dostavila ponudu.

Posao gradnje “lepotice”, kako je krstio Aleksandar Vučić, pripao je Termomontu, a ceo projekat koštao je budžet 3,6 milijardi dinara.

Foto:Nova.rs

„Šarenoliko“ polje gradnje dopunjuje se sa izgradnjom carinskog kompleksa uz granični prelaz „Gradina“. Dakle, na sajtu Termomonta jasno je naznačeno da je država jedini partner, dok nijedan privatni projekat nije urađen.

Da poslovi „cvetaju“ potvrđuje i poslovni rezultati Termomonta. Samo u 2022. godini, firma je ostvarila profit od 420.000.000 dinara, dok je 2021. godine taj profit bio 440.000.000 dinara.

„Poslove uglavnom dobijaju bez konkurencije, cena je uvek upitna“

Dragan Dobrašinović, koji je ispred Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava istraživao poslovanja ove firme istakao je ranije za Novu da je Termomont jedna u nizu privatnih firmi koja posluje sa državnim vrhom Srbije, koja se najviše obogatila gradeći kovid bolnice širom zemlje. Naš sagovornik dodao je da je Termomont godinama u kategoriji firmi koje su sklopile 100 najvećih ugovora sa državom.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Jednu kovid bolnicu navodno su poklonili državi, to je bila njihova donacija što ih je koštalo oko 300.000 evra, toliko su poklonili. U pitanju je bolnica na Karaburmi, nakon čega se dobili poslove za gradnju ostalih kovid bolnica. To je bila njihova ulaznica za gradnju kovid bolnica po Srbiji. Radili su prva fazu izgradnje Kliničkog centra Srbije, a mi smo već govorili o tome na koji način su dobili posao za gradnju prokupačke bolnice. U najvećem broju slučajeva Termomont je dobijao posao bez tendera, odnosno bez ikakve konkurencije. Samim tim upitna je i cena“, priča Dobrašinović.

Da je Termomont neretko bez konkurencije dobijao poslove od države potvrđuje jedno istraživanje Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava. Prema njihovim podacima, čak u 28 postupaka nije bilo nikakve konkurencije, u dva su učestvovale dve ponude, a samo za jedan posao je bilo tri ponuđača.

To je premalo imajući u vidu da je bilo za očekivati da će veći broj firmi konkurisati za poslove na kojima su planirali milionski dobici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare