Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr, Nova.rs, Promo

Institut vodoprivrede Jaroslav Černi prodaje se u javnom nadmetanju, odnosno na licitaciji. U ovom trenutku jedine dve firme koje ulaze u trku za vlasništvo, obe povezane sa Srpskom naprednom strankom, su Milenijum tim i Bauwesen iz Lazarevca.

Kako je Ministarstvo privrede zvanično objavilo za kupovinu Černog bilo je zainteresovano šest firmi. Samo dve su ušle u trku. Ostale su odustale. Među njima je i banjalučki Integral koji se dovodi u vezu sa Miloradom Dodikom.

Prema proceduri, ono što sad treba da se dogodi jeste zakazivanje javnog nadmetanja odnosno licitacija. To znači da će vlasnik postati onaj ko ponudu više. Početna cena po kojoj se prodje Institut je 2,58 miliona evra.

Direktori Černog ušli u posao sa Milenijum timom

Kako se u međuvremenu saznalo, za kupovinu Instituta zainteresovani su i direktori Černog. Njih sedmorica, na čelu sa generalnim direktorom Dejanom Divcem napravili su dogovor sa Milenijum timom o zajedničkoj kupovini. Oni će uložiti 30 odsto od ukupno postignute cene.

Ako bi se računala minimalna, njih sedmorica bi trebalo da obezbede nešto više od 700.000 evra.

Milenijum tim i Jaroslav Černi Foto: Nova.rs

Druga firma je Bauwesen iz Lazarevca. Isto kao i Milenijum tim dovodi se u vezu sa naprednjacima.

Ovo preduzeće osnovano je 2007. godine i više puta je menjalo ime.  Prema pisanju “Pištaljke” , 2011. godine Dejan Živanović , tada direktor firme uhapšen je pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su, u saradnji sa direktorima RB „Kolubara“, oštetili ovaj ogranak EPS-a za oko dva miliona evra prilikom iznajmljivanja mehanizacije.

Bauwesen – od hapšenja do brojnih državnih poslova

Tri godine kasnije Živanović, na papiru, izlazi iz firme, a „Bauwesen“ prema APR postaje vlasništvo izvesnog Borivoja Trifunovića.

No uprkos svemu, preduzeće sa državom posluje neometano. Prema podacima BIRN – a, „Bauwesen“ u periodu od 2014. do kraja 2019. godine dobio poslove vredne blizi 7 miliona evra kroz Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima.

Ovoj firmi povereno je ukupno 60 projekata, koji uključuju projekte vrednosti više od 23 miliona evra, navodi BIRN.

Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Firma iz Lazarevca bila je angažovana ili radi i dalje na izgradnji pasarele koja spaja Kalemegdan i beogradsko pristanište, na radovima Karađorđevoj ulici i na Bulevaru patrijarha Pavla u Beogradu, kao i izgradnji dela autobuske stanice na Novom Beogradu, gde je završetak radova odlagan više od deset puta.

Bauwesen gradi i kovid bolnicu u Novom Sadu. Taj posao nisu dobili direktno na tenderu već su angažovani kao podizvođači.

Fingiranje konkurencije

Ministarstvo privrede je nakon otvaranja ponuda dalo jedno šturo saopštenje sa osnovnim podacima o broju i imenima zainteresovanih firmi. Ono što nisu izneli ko informaciju, a u ovom slučaju je od ključnog značaja, jeste da li su obe ponude validne.

Nezvanično, u Institutu Černi se može čuti da je druga ponuda firme iz Lazarevca nepotpuna, tj. papiri nisu uredni.

sud, čekić
Foto:shutterstock

Ukoliko se ispostavi da je to zaista tako, Milenijum timu i direktorima će potpuno biti otvoren put da Institut Černi kupe po minimalnoj ceni od 2,58 milina evra.

Uz konkurenciju taj iznos bi sigurno bio veći jer bi se Milenijum tim i Bauwesen nadmetali u ponudi.

Bonus video: Vučić inženjer u Brusu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare