Samo 20 dana nakon što je dobila posao vredan milijardu dinara za montiranje montažnih kućića za Beogradske lične (BELI), firma W.D Concord West dobila je novi unosan posao od Grada Beograda. Za izvođenje radova na kanalizaciji u opštini Rakovica, poznata firma dobila je ugovor vredan 191 miliona dinara (sa PDV), odnosno 1,6 miliona evra. Concord West tako nastavlja da širi svoju poslovnu imperiju, koju je uvećala između ostalog i kroz gradnju stadiona u Zaječaru koji budžet koštao 28,5 miliona evra. Konačno, firma se godinama dovodila u vezu sa kontroveznim biznismenom Dragoljubom Zbiljićem, te trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograd dodelila je posao izvođenja radova na izgradnji fekalne kanalizacije u Miljakovcu u opštini Rakovica firmi W.D. Concord West. U pitanju je posao vredan 191.966.000 miliona dinara (sa PDV), odnosno 1,6 miliona evra.

Foto: jnportal.ujn.gov.rs

U otvorenom postupku najbolju ponudu dostavila je pomenuta firma zajedno sa svojim partnerima, koji manjiski učestvuju u realizaciji projekta. Kako se navodi u obrazloženju odluke, posao je sklopljen po kriterijumu cene, što znači da je grupa ponuđača okupljena oko Concord West-a dostavila je najnižu, pa samim tim i najprihvatljiviju ponudu.

Samo 20 dana ranije, odnosno 21. jula ove godine, Sekretarijat za opšte poslove sklopio je okvirni sporazum vredan 1,33 milijarde dinara sa PDV-om (11,36 miliona evra) za postavljanje montažnih objekata na 104 lokacije u glavnom gradu, namenjenih smeštaju beogradskih ličnih asistenata (BELI). Posao je dobila upravo grupa ponuđača okupljena upravo oko Concord West-a. Deo opozicije takav projekat okarakterisao je kao besmislen.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je Nova ranije pisala, ugovor „težak“ milijardu dinara sa Belima uključuje postavljanje tri tipa objekata, a svi će biti montažni, kontejnerskog tipa. Između ostalog, posao obuhvata i postavljanje sistema video nadzora, električnih i termotehničkih instalacija, sistem signalizacije provale, sistem elektronske i mehaničke zaštite, kablovski sistem.

Sarađuju sa državom, kontroverznim biznismenom i trgovcem oružjem

Pored višemiliomskih ugovora koje je dobila od države, Concord West dovođen je u vezu sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, ali i kontroverznim biznismenom, te vlasnikom Južne Bačke, Dragoljubom Zbiljićem.

Foto: Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka

Ista firma ranije je dobila posao izgradnje stadiona u Zaječaru, koji je budžet ispraznio za 3,4 milijarde dinara, odnosno 28,5 miliona evra. Samo prošle godine, poznata firma dobila je devet ugovora od države u ukupnoj vrednosti od skoro tri milijarde dinara. Interesantno je i to da se na čelu firme „Concord West“ nalazi dugogodišnji direktor „Energotehnika – Južna Bačka“ Branimir Mijailović.

Ovo privatno preduzeće godinama unazad prednjači po broju unosnih poslova sa državom, a upravo za vreme upravljanja ovom kompanijom tadašnji direktor Mijailović bio je osumnjičen za utaju poreza. Inače, na čelu firme Energotehnika-Južna Bačka godinama je Dragoljub Zbiljić,  biznismen koji ima bliske veze sa SNS. Upravo je Zbiljićeva firma bila garant za kredit koji je 2012. godine SNS podigao za potrebe izborne kampanje.

PROČITAJTE JOŠ...

Firma Dragoljuba Zbiljića „Južna Bačka“ je praktično preko noći postala jedna od najvećih na tržištu Srbije u energetskom sektoru. Njihov uspon počeo je sa dolaskom SNS na valst 2012. a jedan od većih polsova koje je pod spornim okolnostima firma Zbiljića dobila je bilo ispumpavanje vode iz basena Kolubara posle poplava.

Konačno, Concord West je saradnik fondacije koju vodi ćerka poznatog trgovca oružjem Slobodana Tešića. Ne bi bilo ničeg spornog u ovoj saradnji da pomenuto preduzeće nije bilo angažovano prilikom izgradnje vile u Beogradu, koja je u to vreme pripadala porodici direktora Krušika, Mladena Petkovića. Saradnja Tešića i Petkovića uspostavljena je znatno ranije, a o čemu je govorio i uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović.

U 2023. godini od države ugovori vredni 1,4 milijarde dinara

Da je Concord West jedna od firmi koja najtešnje sarađuje sa državom potvrđuje i analiza ugovora koje su dobili samo u 2023. godini. Od početka ove godine, niz državnih institucija potpisao je ugovore sa Concord Westom u ukupnoj vrednosti od približno 1,4 milijardi dinara, tj. gotovo 12 miliona evra.

Foto: Promo

Najvredniji ugovori zaključeni su sa Ministarstvom za javna ulaganja (470 miliona dinara), Elektroprivrednom Srbije (300 miliona dinara), Direkcijom za građevinsko zemljište (191 miliona dinara) i Republičkom direkcijom za robne rezerve (162 miliona dinara).

Upravo ovakvi ugovori doprineli su da firma ostvaruje ogroman profit koji je samo prethodne godine dostigao iznos od 468 miliona dinara. Tolika je iznosila zarada firme koja je gradila stadion u Zaječaru, a sada gradi montažne kućice za Bele. Ni u 2021. godini firma nije ostala bez profita, naprotiv. Tada su ostvarili zaradu od 387 miliona dinara, čim je nastavljen trend poslovnog rasta.

VIDEO: Početak izgradnje nacionalnog stadiona 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare