Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; JP Elektroprivreda Srbije - Aleksandar Rašin; Tanjug Milos Milivojević

U velikoj akciji policije i Višeg tužilaštva u Beogradu uhapšeno je šest osoba zbog toga što su oštetili EPS, a u pitanju su malverzacije oko poslova u vezi sa izgradnjom industrijske pruge od stanice Stig do termoelektrane "Kostolac B". Izvor Nove iz EPS-a napominje da je prilikom obilaska radova uočeno da nedostaje deo pruge, nakon čega su odmah podnete krivične prijave.

Reč je o hapšenjima na teritoriji Beograda i Požarevca, a radi se o zajedničkoj akciji MUP-a i Višeg javnog tužilaštva. Uhapšena su službena i odgovorna lica u EPS, CIP, Bauwesen i Italiana Construcioni.

Kako navode izvori iz EPS, u jednom trenutku, kada je trajala izgradnja pruge, zaposleni u ovom preduzeću shvatili su da nedostaje nekoliko kilometara pruge.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Italijanska firma ‘Italiana Costrucioni s.p.a’, bila je u konzorcijumu sa Bauwesen, i trebalo je da izgrade oko 20 km pruge. Nadzor je vršio CIP. EPS je plaćao po privremenim situacijama koje je overavao CIP. U nekom trenutku, ljudi iz EPS-a, koji su išli u obilazak, shvatili su da nedostaje nekoliko kilometara pruge, a da se to sve regularno nalazilo u građevinskoj situaciji koju je overavao uredno CIP“, navodi izvor iz EPS-a za Nova.rs.

Osumnjičeni su na taj način oštetili EPS za čak 7,5 miliona dolara, a u pitanju je malverzacija vezana za izgradnju industrijske pruge od stanice Stig do termoelektrane “Kostolac B”.

Foto:Zoran Petrović/MRE

Naš izvor podvlači da čim je uočeno da nedostaju kilometri pruge, da je odmah podneta krivična prijava.

Prema našim saznanjima, EPS je najveći deo novca uspeo da naplati preko aktiviranja garancije za dobro obavljeni posao.

Pruga čija je planirana dužina 21 kilometara” gradi se više od pet godina godina. Vrednost projekta je 14 miliona dolara, o čemu je još 2018. godine pisao Danas.

Projekat je izradio Saobraćajni institut „CIP“ iz Beograda, a izvođač radova je grupa ponuđača koju predvodi italijanska kompanija „Italiana Costruzioni“ s grupom domaćih ponuđača s firmom „Bauwesen“ iz Lazarevca na čelu. Upravo o firmi Bauwesen naš portal pisao je u nekoliko navrata, a poslednji put kada smo došli do informacija kada su na projekat konkurisali sa falš dokumentacijom.

Još 2018. godine projekt menadžer za prvu fazu kredita Nebojša Mišić izjavio je da ugovorom dogovoren i remont koloseka u stanici Stig.

“Ugovor kojim se regulišu odnosi u stanici Stig sa „Infrastrukturom železnice Srbije“ potpisan je u februaru 2018. godine i stvorili su se uslovi za realizaciju radova na prvih 150 metara u stanici Stig. Sa „Infrastrukturom železnice Srbije“ ugovoren je i završen remont koloseka u stanici Stig.

Podsetimo, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, policija je uhapsila V. J. (65) odgovorno lice za građevinski nadzor JP “EPS“ ogranak TE-KO Kostolac i lice ovlašćeno u ime investitora JP “EPS“ u Kostolcu za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka, N. M. (65) inženjera u JP „EPS“, ogranak TE–KO Kostolac, koordinator realizacije i rukovodilac projekta „Prve faze paket projekta TE Kostolac B“ i predsednik stručnog tima za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Kostolac „B“ i M. L. (66) odgovorno lice stručnog nadzora „Saobraćajnog instituta CIP“ nad izgradnjom industrijskog koloseka.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su B. V. S. (53), bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda , N. T. (1984), bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac, kao i Ž. M. (70), odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.“.

Bonus video:“Početak bune protiv kadija“. Zašto radnici TENT-a traže pravdu ispred suda?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar