Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara, N1

Ista firma radila je urbanističke projekte za predratnu vilu u Internacionalnih brigada koja je nedavno srušena, kao i za onu u Hadži Milentijovoj koja će doživeti istu sudbinu, kažu iz odborničke grupe "Oslobodimo Vračar". Prema njihovom mišljenju, to nije slučajnost.

„Ulica Internacionalnih brigada pripada kulturno-istorijskoj celini Kotež-Neimar koja je ostala bez statusa prethodne zaštite krajem 2020. godine. U novembru prošle godine, investitor je iskoristio pravni vakuum i bez građevinske dozvole i dozvole za rušenje objekta je otpočeo rušenje predratne vile u Internacionalnih brigada 47. Neimar kao celina trenutno nije zaštićena, zbog toga što je zakon predvideo da se prethodna zaštita ne može ponovo produžavati. Sada su investitori zainteresovani za gradnju na mestu još jedne predratne vile u Hadži Milentijevoj 72, a gotov je i urbanistički projekat“, piše u saopštenju odboričke grupe „Oslobodimo Vračar“ i dalje se navodi:

„Međutim, postoji još nešto što spaja ove ulice (Internacionalnih brigada 47 i Hadži Milentijevu 72) i dve predratne vile- jedna firma koja je radila izradu oba urbanistička projekta. Mora da je to čista slučajnost? Nosilac izrade predmetnog Urbanističkog projekta za izgradnju stambenog objekta na K.P. 3812 K.O. Vračar u ulici Internacionalnih brigada 47 bilo je privredno društvo „Studio Tekto“ predstavništvo u Beogradu, ulica 22. oktobra br. 1, Zemun. Zahtev Urbanističkog projekta podnelo je privredno društvo „FIMICO INVEST“ d.o.o. iz Beograda. Isto tako, u ime investitora „HOMES & VILLAS ONE“ D.O.O. zahtev za potvrđivanje Urbanističkog projekta za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na K.P. BR. 3886 i 3887 KO VRAČAR, na uglu ulica Hadži Milentijeva br. 72 i Janka Veselinovića u Beogradu podneo je „Studio Tekto“, Projektni biro ulica Braće Ninkovića br. 13, Stara Pazova“.

Foto: N1

Kako dalje navode, uvidom u dokumentaciju iz APR-a potvrdili su da je reč o istoj firmi- Studio Tekto.

„Kao adresa sedišta navodi se opština Stara Pazova, mesto Vojka, ulica Braće Ninkovića 13, dok je adresa za prijem pošte registrovana u opštini Zemun, u ulici 22. oktobra broj 1. Prema urbanističkom projektu na uglu ulica Hadži Milentijeve i Janka Veselinovića, na Vračaru, gradiće se stambeno-poslovni objekat površine 3460,14 m2. Jedino što to podrazumeva da će još jedna predratna vila biti srušena- sa ili bez dozvole za rušenje“, piše „Oslobodimo Vračar“ i zaključuje:

„Nismo pobornici zamrzavanja razvoja i izgradnje na celoj opštini, ali smo saglasni da je neophodno da se prestane sa usmenim dogovorima vlasti i investitora i sa lošom praksom koja se ogleda u tome da investitor iskorišćava rupu u zakon dok objekat ne potpada ni pod kakvu zaštitu jer se redovno kasni sa elaboratom za proglašenje za kulturno dobro. Sva dešavanja na opštini Vračar sprovode se uz odobrenje gradskih i opštinskih vlasti i odbornička grupa „Oslobodimo Vračar“ nastavlja borbu koja je u interesu građana Vračara i ima za cilj doprinos prosperitetu opštine“.

BONUS VIDEO: Rušenje vile Internacionalnih brigada 47

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar