Foto: Google maps

Stranka slobode i pravde oglasila se o rušenju predratne vile u Nikolaja Krasnova, a uložili su i primedbu na urbanistički projekat sa zahtevom da spoljašnja fasada nove zgrade izgleda jednako srušenoj vili, da se vrati statua "Dama sa krčagom" i da se smanji spratnost u skladu sa postojećim objektima, a posebno da se zaštiti postojeći kvalitet života građana u postojećim zgradama.

„Kada firma za konzerviranje voća i povrća zaželi da umesto predratne kulturno-istorijski vredne vile u Nikolaja Krasnova broj četiri napravi sedmospratnicu, beogradska i vračarska vlast su na usluzi. Bonus kombinacija je da se građani o tome uopšte ne pitaju, pa čak i oni kojima će možda zgrada da zakloni sunce. Umesto plana donosi se urbanistički projekat. U podrumima gradske uprave je od 2015. doneto preko 320 urbanističkih projekata samo u korist investitora“, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

SSP je još u avgustu 2021, kada je opština Vračar odobrila rušenje vile pokušala da spreči i tražila od beogradske vlasti da reaguje, ali oni su „ostali nemi“.

„Vlastima je bilo draže da puste bager na ovu predratnu vilu sa statuom ‘Dame sa krčagom’. Sada se vidi šta se krije iza tog postupka“, ističu iz SSP.

Stranka slobode i pravde Beograd već je uložila primedbu na urbanistički projekat sa zahtevom da spoljašnja fasada izgleda jednako srušenoj vili do gabarita te vile, da se vrati „Dama sa krčagom“ i da se smanji spratnost u skladu sa postojećim objektima, a posebno da se zaštiti postojeći kvalitet života građana u postojećim zgradama.

BONUS VIDEO Šta je ostalno od predratnog Beograda?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare