Tokom proteklih nedelja nastavljeni su radovi na predratnoj vili u Topolskoj 19, koja se odlukom Vlade Srbije nalazi pod zaštitom u okviru Prostorno kulturno-istorijske celine Krunski venac. Iako je projektnom dokumentacijom, kao i uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda jasno određen obim radova koji se na zaštićenom objektu mogu preduzimati, investitor bahato nastavlja sa izvođenjem nelegalnih radova, mimo rešenja Zavoda i nadležne inspekcije.

Povodom ovog događaja, Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, oglasilo se saopštenjem, rekavši da su obavestili Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je izlaskom na teren 18. februara ove godine utvrdio da se „nastavlja flagrantno kršenje njihovih uslova“.

Ekipa portala Nova.rs izašla je na teren kako bi se uverila da su radovi na predratnoj vili, uprkos zabrani, i dalje u toku.

Veliki broj radnika trenutno se nalazi u oronulom objektu a radovi se odvijaju bez ikakvih problema. Primetan je i novi sprat, koji se neukusno uzdiže nad bazom kojoj je predviđena rekonstrukcija.

Ispred same vile, dočekala nas je Jasna Đokić, stanar ove ulice i član Udruženja građana „Topolska“, koje se već godinama bavi zaštitom ovog velelepnog naselja u centru Beograda.

„Mi u subotu imamo protest koji održavamo zato što je ovaj objekat zaštićen od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture i to je prošlo kroz skuptšinsku proceduru, i zaštita je trajna. Zaštićen je ceo Krunski venac i sve kuće ponaosob. Kuća na adresi Topolska 19 je jedna od prvih zaštićenih kuća, sagrađena je 1927. godine. Čovek koji je kupio je hteo da je popravi i to je sasvim legitimno. Međutim, pošto je ona pod zaštitom, ona ima uslove popravke koji moraju da se ispoštuju a izdiktirao ih je Zavod za zaštitu spomenika kulture“, rekla je Jasna.

Vila u Ulici Topolska 19
Vila u Ulici Topolska 19 Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ipak, kako kaže, nemaju svi iste zamisli kada je u pitanju vila u Topolskoj.

„Čovek koji je kupio tu kuću je očigledno imao sasvim drugačiji koncept. Njemu su bitniji kvadratni metri i on je hteo da podigne još jedan sprat i to se jasno vidi. Druga stvar, u svetlarniku te kuće napravili su kućicu za lift koji ta kuća nikada nije imala. Sve to narušava originalni koncept kuće“, dodaje Đokić.

Ističe i da strepi za budućnost kuće, verujući da se vlasnik ove vile vodi isključivo profitom.

„Iskreno da vam kažem, ne znam čime se tačno bavi čovek koji je kupio kuću. Iz priče sam čula da je on nekadašnji bokser, burne i neobične prošlosti. Sumnjam u njegov osećaj za estetiku ali i za etiku jer ne znam kako je on došao do para jer je ta kuća koštala 650.000 evra a on bi kako kaže da je „popravi“ i da je proda za dva miliona evra. U pitanju je biznis, trgovina. Naravno, čovek ima pravo da radi sa svojim novcem šta hoće, da ulaže gde hoće ali mora da poštuje uzuse civilizovanog življenja. On je svojim milionima mogao da kupi objekat ali nije mogao da kupi uslove življenja svih nas. Ovu ulicu čine starosedeoci i svi vrlo dobro znamo kako je ona nekada izgledala“, rekla je Đokić i dodala da je pravno gledano – priča jasna.

Vila u Ulici Topolska 19
Vila u Ulici Topolska 19 Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi smo se već obratili Sekretarijatu za urbanizam i Zavodu za zaštitu spomenika kulture i oni su poslali inspektore koji su sačinili zapisnik i jasno napisali da je investitoru zabranjeno da nastavi dalje radove, da je gradeći krov premašio gabarite i da hitno vrati krov u pređašnje stanje. Takođe je Zavod za zaštitu spomenika kulture poslao svoje ljude koji su došli do istog zaključka, međutim on je nastavio da radi po svom, rekavši da ima dozvolu. Onda smo mi u jednom trenutku zatražili da vidimo tu dozvolu i shvatili da to nije nikakva dozvola već samo zaključak tužioca da kuća mora da se vrati u pređašnje stanje jer premašuje gabarite i jer je narušena zaštita. Njega baš briga“.

Ipak, veliki problem je što se odluke ne sprovode a investitor, uprkos zabrani, nastavlja da doziđuje i pravi ruglo od velelepnog objekta.

Vila u Ulici Topolska 19
Vila u Ulici Topolska 19 Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Sekretarijat za urbanizam je najavio da će, ukoliko se kuća ne vrati u pređašnje stanje, onda će oni, o njegovom trošku, izvršiti rušenje tog sprata i vratiti krov u pređašnje stanje. Dat mu je rok od dva meseca. To je bilo pre šest meseci a on nastavlja po svom“, rekla je Jasna, razočarana nesposobnošću gradske vlasti da stane na put bahatom investitoru.

Ekipa portala Nova.rs pokušala je da kontaktira Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, međutim oni nisu odgovorili na naš poziv.

Vila u Ulici Topolska 19
Vila u Ulici Topolska 19 Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

BONUS VIDEO: Cerak Vinogradi – snimci iz drona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar