Investitor je bez građevinske dozvole i dozvole za uklanjanje objekta, jutros u 6 časova započeo je rušenje predratne vile u Ulici Internacionalnih brigrada 47 na Neimaru, saopštili su iz Društva za ulepšavanje Vračara i Društva za ulepšavanje Krunskog venca.

Dva udruženja koja se bore protiv investitorskog urbanizma na Vračaru navode da je investitor ovim izvršio krivično delo i da je na teren izašla policija.

„Zahtevamo da se zaustave sva rušenja na Neimaru i čekamo elaborat kojim bi ovaj deo grada bio proglašen za prostorno  istorijsko-kulturnu celinu, što mora da se ubrza i završi pre kraja godine“, piše u saopštenju.

Navodi se i zahtev da se zaustavi izdavanje svih dozvola za rušenje za sve krajeve gde je postojala prethodna zaštita u Beogradu, dok Zavod za zaštitu spomenika ne završi potrebne elaborate i dok se ne proglasi ono što je vredno za kulturno dobro.

Predsednici ova dva udruženja Aleksandar Arsenijević i Miloš Jovanović ističu u saopštenju da su komšije jutros reagovale kada su čule buku i pozvale policiju.

“Investitor je naravno izabrao dan vikenda za svoje nedelo – kada je teško i skoro nemoguće dobiti građevinsku inspekciju da izađe na teren”, navodi se u njihovoj izjavi.

Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara

Vila u Internacionalnih brigade 47 preživela je nemačko i savezničko bombardovanje u Drugom svetskom ratu, bombardovanje 1999. godine, i 50 godina komunističke vlasti, a nestala je skoro u potpunosti u roku od dva sata.

“Srušena je zato što u današnjem Beogradu neko misli da je isplativo da ruši bez dozvole za rušenje, jer nekako će se već kasnije nagoditi i rešiti to sa vlastima”, zaključuje se u saopštenju Društva za ulepšavanje Vračara i Društva za ulepšavanje Krunskog venca.

Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara

“Takva praksa mora da prestane. Zahtevamo da se lica koja svesno vrše takva nedela protiv kulturne baštine ove zemlje hitno procesuiraju. Takođe zahtevamo od gradskih vlasti da se za pomenutu pracelu nikada ne dozvoli gradnja ičega drugog osim dozvole za izgradnju objekta koji je identičan ovom koji je upravo srušen mimo svih propisa”, ističu Jovanović i Arsenijević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare