Nenad Vučković Vučko, pripadnik Žandarmerije koji je godinama unazad dovođen u vezu sa navijačima i kriminalom, konačno je uhvaćen "na delu", a KRIK je objavio audio-snimak na kome se jasno čuje kako Vučković drži sastanak sa pripadnicima kriminalne grupe koju je predvodio. Ovakvo saznanje u svakoj iako uređenoj državi bilo bi dovoljno da istražni organi najpre pokrenu istragu protiv Vučkovića, a potom i da ga momentalno suspenduju iz službe - Žandarmerije. Ipak, u Srbiji i policija i tužilaštvo zasad ćute o svemu.

Saznanja koja je KRIK objavio nesumnjivo ukazuju na sponu između službi bezbednosti i kriminalne grupe koju je najpre predvodio ubijeni navijač Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, a potom i Veljko Belivuk.

Audio-snimkom koji je KRIK objavio jasno je da je zapravo skriveni vođa huligana, koji su proteklih godina činili razna krivična dela, Vučković. Osim snimka, novinari KRIK-a su došli do ključnog zapisnika sa Vučkovićevog saslušanja povodom ubistva njegovog prijatelja i saradnika Stankovića u kojima žandarm priznaje da je uništio telefone svog prijatelja nakon što je likvidiran.

Nenad Vučković Vučko Foto: Privatna arhiva

„Ta dva mobilna telefona, bili su kod mene dan-dva i dok sam bio sam u stanu, mogu reći u nervnom rastrojstvu, besu, žalosti, nemoći, tuzi što mi je ubijen drug, što ga više nema, slomio sam oba telefona i mislim da sam ih bacio u kontejner ispred moje zgrade“, rekao je Vučković.

Ostaće misterija zbog čega tada tužilac koji ga je saslušavao nije našao za shodno da pokrene postupak protiv Vučkovića zbog ometanja istrage, jer je uništavanjem telefona makar to krivično delo učinio.

Pročitajte još:

Sa druge strane, nova saznanja koja je KRIK objavio u svakoj uređenoj državi bila bi dovoljna da tužilaštvo pokrene postupak, a MUP suspenduje žandarma iz službe.

Advokat Božo Prelević u razgovoru za Nova.rs ističe da je Vučković samo mali šraf u mehanizmu politike i organizovanog kriminala u Srbiji.

„Nije samo Vučković problem, on je samo mali šraf u mehanizmu politike i organizovanog kriminala. On je ta spona između jedne političke grupacije koja ga je poslala da bude u kriminalnoj grupi, ne da bi radio svoj policijski posao i skupljao informacije, već upravo da bi bio veza između politike i kriminala. On je policajac koga građani plaćaju da se bori protiv kriminala, a onda mu određena politička grupacija šalje da radi za organizovanu kriminalnu grupu. On se bavi kriminalom dok ga građani Srbije plaćaju. Njemu je omogućeno da uništava dokaze da bi zaštitio kriminalce, a u sedištu organizovanog kriminala je jedna politička grupacija. Sada državni službenici obezbeđuju plantaže marihuane, navijačke grupe, ubice“, kaže Prelević i dodaje:

Foto: Nova.rs/Video

„Nenad Vučković je fenomen vlasti a ne policije, tako da se ne može očekivati da se njime pozabavi policija, pogotovo što je i na mesto načelnika Sektrora unutrašnje kontrole doveden čovek po istoj liniji, koji u ovom slučaju „neće videti“ Vučkovića“.

Advokat Borivoje Borović ističe za Nova.rs da u slučaju Vučkovića ima elemenata nekoliko krivičnih dela.

Pročitajte još:

„Tu se radi o nekoliko krivičnih dela a očigledno je uništavanje dokaza i ometanje sudskog postupka. Ali, problem je to što on to nije sam uradio i uopšte nije čudno što je to uradio (uništavao dokaze). Posledica njegovog poteza nema jer tužilaštvo nije samostalno u donošenju odluka, pa se tako neki predmeti zatvaraju iako ne bi trebalo“, kaže Borović.

Portal Nova.rs pokušao je da sazna, kako od MUP, tako i od tužilaštva da li će išta po pitanju Vučkovića preduzeti, međutim do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Ostaje nejasno i kako je moguće da se niko od istražnih institucija nije sam oglasio o ovakvim saznanjima koja su uznemirila javnost u Srbiji. Pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da se čovek, koji se dovodi u vezu sa kriminalnim grupama u Srbiji, nalazi u elitnoj jedinici MUP – Žandarmeriji.

A ko je Vučko?

Visoki oficir žandarmerije Nenad Vučković Vučko svojevremeno je bio redovan gost na južnoj tribini. Široj javnosti je poznat kao bliski prijatelj ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, a koji je bio vođa navijačke grupe „Janjičari“.

Kako je naš portal ranije pisao, kada se na južnoj tribini pojavila navijačka grupa „Janjičari“ bila je samo još jedna u moru zavađenih frakcija Partizanovih navijača koji su bili obezglavljeni posle hapšenja vrhuške grupe „Alkatraz“ zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine u centru Beograda.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Na čelu „Janjičara“ bio je Stanković, on je predvodio grupu novopečenih Grobara, koji su ranije bili simpatizeri drugih fudbalskih klubova. Pored ubijenog vođe te ekipe, Stankovića, koji je u to vreme već bio osuđivan zbog organizovanja kriminalne grupe i trgovine narkoticima, stajao je upravo Vučković zvani Vučko.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare