Foto:preuzeto KRIK; Ministarstvo odbrane; Vesna Lalić/Nova.rs

Ime Vladimira Greka (39), člana kriminalne grupe Veljka Belivuka, koja se optužnicom tereti za najbrutalnija ubistva, otmice, dilovanje droge i silovanje, ponovo se našlo u žiži javnosti nakon pisanja KRIKA da je tajno snimao visokopozicioniranog pripadnika policije Nenada Vučkovića Vučka, koji je krajem 2018. godine držao sastanak sa pripadnicima kriminalne grupe kojojm je rukovodio.

Do sastanka je došlo nakon što je prebijen Grek, koji je zbog toga želeo da napusti grupu. Vučković je tada odlučio da održi sastanak, na kome je otkriveno da je zapravo šef kriminalnoj grupi koju je najpre predvodio Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a zatim Veljko Belivuk, bio upravo pripadnik Žandarmerije.

„U beogradskom klubu koji su Vučkovićevi momci obezbeđivali, dogodila se tuča i jedan od njih je dobio batine. Prebijeni huligan, Vladimir Grek, smatrao je da ga je ekipa izneverila. Bio je pred odlukom da napusti grupu. Upravo zbog toga Vučković je sazvao ekipu. U pokušaju da Greka privoli da ostane da radi sa njim, žandarm je rešio da do detalja ispita šta se sve dešavalo te večeri i utvrdi ko je odgovoran za tuču. Sastanak je iskoristio i da saradnicima praktično održi predavanje o tome kako funkcionišu stvari u kriminalu i da im jasno ukaže na greške koje su godinama činili. Dok je govorio, Grek ga je tajno snimao“, otkrio je KRIK.

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

Iz razgovora Vučkovića otkriveno je da članovi njegove kriminalne grupe stoje iz prebijanja Ivana Pavlovića Ikera, zatim vođe klana „Amerika“ Zorana Jakšića, ali i drugih. Verovatno ni sam Vučković nije posumnjao da ga neko u trenucima dok pokušava ekipi da povrati „borbeni duh“ snima. Još manje da je u pitanju Greg, o kome šira javnost i nema puna detalja.

A ko je Grek?

Vladimir Grek, jedan je od optuženih pripadnika klan Belivuk-Miljković. Iza sebe ima osuđujuće presude. On je presudom Višeg suda u Pančevu osuđen zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga na kaznu zatvora sa izdržavanjem kod kuće u trajanju od šest meseci.

Foto:preuzeto KRIK

Takođe, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu osuđen je zbog istog krivičnog dela na novčanu kaznu u iznosu od 150.000,00 dinara. Protiv njega se takođe vodi postupak pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, za krivično delo nasilničko ponašanje.

O Greku je tokom suđenja govorio okrivljeni-saradnik Bojan Hrvatin koji je tok suđenja ispričao da mu je Miljković rekao kako se posle “ubistva na šinama” krio kod Greka u Pančevu.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

I opoziciona političarka Marinika Tepić govorila je o Greku. Ona je u javnost svojevremeno iznela da je Grek stranački kadar Srpske napredne stranke (SNS), zaposlen u JKP “Higijena” Pančevo i čovek koji je bio među organizatorima naprednjačkih bakljada za vreme policijskog časa 2020. godine.

Podaci iz optužnice i pokazuju da je Grek zaista radio u pančevačkom javnom komunalnom preduzeću i imao stalno zaposlenje.

„U pitanju je čovek koji je snimljen 28. aprila 2020. godine kako ispred sedišta SNS u Pančevu dobija direktivu da otpočne sramne bakljade protiv opozicije i Dragana Đilasa. Pošto se očigledno dobro pokazao u bakljadama, Grek je u decembru 2020. dobio posao za stalno. Dakle, u decembru je dobio zaposlenje od SNS za stalno, a dva meseca kasnije usledila je robija“, rekla je Marinika Tepić svojevremeno.

#related-news_0