Foto: MUP Srbije

Većina vođa vračaraca i istaknutijih članova tog klana od ranije je poznata policiji. To “od ranije” u ovom slučaju je skoro deceniju i po. Oni potiču iz istog gnezda kao i klan Veljka Belivuka, samo su stariji i iskusniji. A kako je društvo iz Crvenog parkića na beogradskoj opštini Vračar postalo jedan od najopasnijih klanova u srpskoj prestonici, pa i u Evropi.

Ubijali su i ranjavali u uličnim mafijaškim obračunima, dilovali heroin, marihuanu, kokain, spid, ekstazi… Spavali su s pištoljem pod jastukom ili šetali s oružjem za pojasom. Policija ih je najpre hapsila, sud osuđivao na dugogodišnje zatvorske kazne, a ipak su ostali slobodni. Preokret se desio kada su se povezali s delom državnih bezbednosnih struktura. Zlodela su im postajala sve gora, ali umesto da budu hapšeni, deluje kao da ih je državni sistem štitio i negovao.

Foto: Printscreen MUP Srbija/video

Vračarski klan razbijen je prošle sedmice, kada je tokom velike policijske akcije uhapšeno šesnaest pripadnika klana, dok se njih desetorica, zbog drugih krivičnih dela, već nalaze na izdržavanju kazni; za najmanje dvanaestoricom pripadnika još se traga. U bekstvu je i označeni kao vođa vračaraca Nikola Vušović. Klan se, za sada, sumnjiči za tri ubistva i pet pokušaja ubistva..

Kada su krenula hapšenja, veći deo javnosti je govorio da za njih nikada nisu čuli. Mediji navode da je trebalo da vračarci preuzmu kriminalno vođstvo u Srbiji posle pada klana Veljka Belivuka i da su vođu kavačkog narko-kartela iz Crne Gore Radoja Zvicera.

Pročitajte još:

Kako piše nedeljnik Vreme, vračarci su kriminalno delovali i delali mnogo duže, a da je ih je država, ali i štitila. U martu 2010. beogradska policija je uhapsila osmočlanu kriminalnu grupu poznatu kao „društvo iz Crvenog parkića na Vračaru“, koja se teretila za nekoliko pokušaja ubistva, dilovanje droge i nelegalno oružje. Kao vođa tada je uhapšen Aleksandar Stanković poznatiji kao Sale Mutavi.

Sa Mutavim su iza rešetaka dopali i njegovi drugari iz kraja: Nikola Vušović-Džoni Ćopavi, Aleksandar Milošević-Kubanac, tada maloletni Marko Drakula i Luka Cerović. Tada je, posle kraćeg bekstva, uhapšen i Milinko Brašnjović, za koga navode da je bio plaćeni ubica Velje Nevolje i Zvicera. Cela grupa osuđena je na višegodišnje zatvorske kazne, osim maloletnika kojima je određen pojači nadzor.

Sale Mutavi FOTO: SCREENSHOT

Kao vođa grupe Stanković je 2012. pravoznažno osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora, na slične kazne osuđeni su i ostali. Ipak, retko ko od njih je izdržao kaznu. U međuvremenu u Srbiji se promenila vlast, a talas promene zahvatio je uskoro sve nivoe – od Predsedništva, preko pravosuđa do navijačkih tribina.

Podsetimo, Saletu Mutavom je sud 12 puta odložio odlazak u zatvor.

Hapšenje grupe Saleta Mutavog iz 2010. godine kao da je, u narednim godinama, spletom čudnih okolnosti, neretko i političkih okolnosti isprepretalo sudbine uhapšenih, ali i njihovih saradnika.

Uloge su se menjale, pa su pritvorenici postajali gospodari, prijatelji su označeni kao neprijateljske mete, a policajci su zbog svog rada progonjeni umesto nagrađeni.

BONUS VIDEO: Najsmrtonosniji egzekutor kavačkog klana: Ko su uhapšene ubice vođe škaljaraca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar