Foto: Tamara Marković/Nova.rs, Shutterstock

Euribor mesecima ne prestaje da raste. Skok ove kamatne stope direktno utiče na korisnike kredita u evrima sa promenljivim kamatama, te klijenti koji su se u bankama zadužili na ovaj način konstantno strepe od novih, znatno viših, iznosa kamata. Bliži se sledeći datum od kojeg strepe dužnici – 31. decembar. Tada će korisnicima kredita u evrima rata zasigurno biti povećana, a zaduženi čitaoci "Nove" već strepe od iznosa koji će taj dan da im donese.

Tromesečni euribor trenutno iznosi 1,973 odsto, dok je visina šestomesečnog 2,414 procenta. Iako se euribor, bio on tromesečni ili šestomesečni, menja gotovo svakodnevno, ove promene bankarski klijenti ne osećaju svakog trenutka kada euribor dostigne novu vrednost.

Foto: Shutterstock

Naime, u zavisnosti od ugovora sa bankom, rate kredita u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom usklađuju se na tri, odnosno šest meseci.

Ovo su ključni datumi

Kako i sama imena govore, rate korisnika kredita koji su vezani za tromesečni euribor, usklađuju se na svaka tri meseca, dakle četiri puta tokom godine. Takođe, ukoliko je kredit vezan za šestomesečni euribor, rate se usklađuju dva puta godišnje, u razmaku od tačno šest meseci.

Kada je u pitanju tromesečni euribor, rate se usklađuju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra.

PROČITAJTE JOŠ

Što se tiče šestomesečnog euribora, usklađivanje rate obavlja se 30. juna i 31. decembra.

Dakle, 31. decembar je dan D za sve korisnike kredita u evrima sa varijabilnom kamatom.

Iako se za manje od mesec dana menjaju rate svim dužnicima, korisnicima kredita koji su vezani za šestomesečni euribor, a kojima se rata pola godine nije menjala, sprema se pravi šok. Naime, od 30. juna do danas, vrednost šestomesečnog euribora porasla je za čak 2,204 odsto, a prema svim prilikama, do 31. decembra, rast će da se nastavi.

Ko treba da zaokruži 31. decembar u kalendaru?

Euribor je vezan za sve kredite u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom i njegov rast najviše će pogoditi korisnike stambenih kredita.

Foto: Shutterstock

U najvećem problemu biće građani koji su se skoro zadužili, dok će nešto bolje da prođu oni koji su već otplatili više od polovine duga jer je udeo kamate u njihovoj rati manji.

Naime, kako prolazi vreme otplate, tako se menja i struktura rate koju korisnik plaća svakog meseca. Tako se svakog meseca smanjuje iznos kamate.

„Pored sveg stresa, moram da razmišljam i o povećanju rate“

Čitateljka „Nove“, Dragana P, u martu je uzela stambeni kredit od 100.000 evra, sa rokom otplate od 15 godina i varijabilnom kamatnom stopom.

Foto: Privatna arhiva

Draganina prva rata bila je 660 evra, a samo šest meseci kasnije – 745. Sada, manje od mesec dana pred novi obračun, Dragani nije svejedno, jer je svesna da će njena rata biti još veća.

„Vesti o rastu kamata mi samo stvaraju stres, jer je to samo jedan u nizu troškova koji se povećavaju“, kaže Dragana za „Novu“.

Inače, Dragana je i majka malog deteta, te dodaje da joj u toj situaciji dodatni troškovi predstavljaju veliki problem.

„Pored stresa na poslu, oko deteta, cena svega koje neprestano rastu, sada moram da razmišljam i o tome kolika će mi biti rata kredita“, nezadovoljna je naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

I naš čitalac Filip nedavno se zadužio, a kada mu stigne obaveštenje da je njegova rata povećana – ne može a da se ne zabrine.

„Naravno da me sve ovo brine. Rata kredita skače, cene svih životnih namirnica rastu, a plata ostaje ista“, kaže Filip, ali dodaje da se nada da će se „stvari u jednom trenutku unormaliti“.

Šta je zapravo euribor, glavobolja za sve dužnike?

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) je kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka među sobom pozajmljuju novac.

Euribor je u junu, po prvi put od 2015. godine, dostigao pozitivnu vrednost, nakon što je, posle dostizanja istorijskog maksimuma od više od pet odsto 2008. godine, njegova vrednost sedam godina bila „u minusu“. Od tada, ova kamatna stopa neprestano raste.

BONUS VIDEO Iznajmiti stan ili ući u kredit – pitanje je sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar