Foto:shutterstock

Učešće - reč od koje boli glava sve koji uzimaju stambeni kredit. To je keš koji vam je potreban da bi vam banka odobrila kredit. U praksi to je najčešće 20 posto od ukupne cene vašeg stana i taj iznos nikada nije mali. Za veliki broj građana je upravo učešće prepreka za kupovinu nekretnine. Nova.rs vam predstavlja načine na koje možete da obezbedite taj novac.

U većini banaka da biste dobili kredit za stan neophodno je da imate novac i za učešće. To je najčešće 20 odsto ukupne sume koju želite da pozajmite za stambeni kredit. U nekim bankama je taj iznos manji pa za kupovinu prvog stana traže „samo“ 10 odsto.

Dakle, ukoliko ste odličili da podignete stambeni kredit u iznosu od 90.000 evra, uz učešće od 20 odsto, deo koji ćete vi platiti biće 18.000, dok će vam banka dati pozajmicu od 72.000 evra.

Foto: Shutterstock

Na tu pozajmicu se dodaje kamata, koja u zavisnosti od ponude banke i toga da li je fiksna ili varijabilna, uglavnom iznosi od 2,89 do 4,73 odsto.

Ukoliko banka čiji ste klijent nudi učešće od 10 odsto, to znači da će za isti iznos pozajmice od 90.000 evra, ono iznositi 9.000, dok će glavnica duga biti 81.000 evra. Dakle, učešće smanjuje vaše rate, ali taj novac morate imati u kešu.

Da li je keš kredit dobra opcija?

Ljudi koji nemaju nekretninu, ušteđevinu ili nasleđe koje im dozvoljava da bez problema postanu korisnici stambenog kredita, neretko posežu za keš kreditom kako bi isplatili učešće. Upravo to je uradio i jedan čitalac portala Nova.rs.

„Podigao sam keš kredit kako bih imao novac za učešće za stambeni, iako stambeni zapravo još uvek nisam podigao, ali sam želeo da imam tu sumu novca, kada budem pronašao stan koji mi odgovara i bio spreman da podignem kredit“, kaže on.

Ovo je moguće jedino ukoliko mesečne rate za oba kredita ne prelaze 50 odsto vaših mesečnih primanja. Osim toga podizanje keš kredita utiče na stambeni – zbog rate keš kredita, maksimalni iznos stambenog koji možete dobiti biće niži ili sa dužim periodom otplate od onoga što ste planirali.

Osim keš kredita postoje i druge opcije pomoću kojih vam banka može odobriti pozajmicu.

Bez učešća – uz hipoteku

Stambeni kredit bez učešća može da se podigne ukoliko već posedujete stan ili kuću. Njih morate da stavite pod hipoteku ali vrednost te nekretnine mora da bude veća od kredita koji dižete, i to za 30 odsto.

kredit, banka, novac, keš, pare
Foto: Shutterstock

Dakle, ako je kredit 90.000 evra, bićete oslobođeni učešća jedino ukoliko već imate nekretninu koja vredi 120.000 evra.

Hipoteka u ovom slučaju garantuje da ćete izmiriti svoje obaveze prema banci, odnosno vratiti dug. Ukoliko to ipak ne uradite, banka vašu nekretninu može da proda.

Ako niste vlasnik nekretnine, već kupujete prvi stan, banka će vam tražiti da pod hipoteku stavite nekretninu koju ćete tek kupiti.

Uz subveniciju države

Oni koji su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), imaju mogućnost podizanja kredita koji su namenjeni onim građanima Srbije koji ispunjavaju uslove za dobijanje subvencionisanog stambenog kredita.

Foto: Shutterstock

Da biste dobili subvenciju, potrebno je da budete državljanin Srbije i da imate prebivalište u zemlji. Zatim, vaša plata mora da bude ispod 150.000 dinara, a potrebno je da priložite dokaz da niste vlasnik nekretnine. Kao suvlasnik nekretnine takođe imate pravo da tražite subvenciju od države. Još jedan uslov jeste da stan kupujete direktno od investitora.

Time se učešće od 20 odsto biti obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, a preostali deo traženog iznosa obezbeđuje banka. Kompletnu dokumentaciju koja vam je potrebna da biste konkurisali za ovu subveniciju možete pronaći na sajtu NKOSK-a.

BONUS VIDEO Kako iz vrzinog kola stambenih kredita za mame?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare