Foto: Shutterstock

Ukoliko razmišljate o rešavanju stambenog pitanja, sigurno vam se po glavi "mota" i podizanje kredita. Kao i u svakom vidu zaduživanja, postoje određene "zamke" na koje treba paziti, a na koje vam banke uglavnom neće skrenuti pažnju. Zbog toga za Nova.rs predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović objašnjava u čemu treba biti oprezan i koje su tri ključne zamke.

Gavrilović objašnjava da je podizanje stambenog kredita kompleksna odluka koja zahteva poklapanje niza paramtera. Stoga, ističe da postoje uslovi koji treba da se poklope da biste bili sigurni da ste u mogućnosti da podignete kredit.

„Prvi uslov je stabilnost primanja, odnosno radnog mesta, kao i odgovarajuća primanja“, objašnjava Gavrilović.

Drugi faktor koji treba da uzmete u razmatranje prilikom podizanja kredita jeste visina kamatne stope, kao i cene nekretnina, a idealno bi bilo da obe ove stavke budu što niže.

„To ujedno mogu biti i potencijalne zamke“, kaže naš sagovornik.

Gubitak posla

U slučaju gubitka posla ili smanjenja prihoda, dužnik dolazi u situaciju da ne može redovno da otplaćuje kredit. Ovakva situacija može da dovede do raskida ugovora, kao i prodaju nekretnine zbog koje je kredit prvenstveno uzet.

Niska kamatna stopa

Kako Gavrilović kaže za Nova.rs, iako niska kamatna stopa jeste dobra, ona takođe može biti zamka.

„Stambeni krediti su duže ročnosti, u proseku oko 20 godina. Gledajući taj period unazad, vide se drastične oscilacije u kamatnim stopama, koje su se pre desetak godina kretale oko pet do šest odsto, a pre 15 godina čak  više. Vrednost euribora je pre 17 godina iznosila i do 5 odsto, danas je 0,7, što znači da postoji prostor za njegov rast, što se i dešava, a to znači povećanje rate i moguće poteškoće u otplati”, objašnjava Gavrilović.

Visoka cena nekretnina

Prema rečima sagovornika portala Nova.rs, ovo je takođe jedna od zamki. Kako smo svi svedoci da cene nekretnina mogu da osciliraju, kupovina stana na vrhuncu vrednosti nekretnina kasnije može da se pokaže kao loša investicija ukoliko cene padnu, što se, prema Gavrilovićevim rečima, dešavalo nekoliko puta u poslednjih 20 godina.

„Ali, može biti i obrnuto, što može doneti korist dužniku“, kaže on.

Foto: Shutterstock

Kako odabrati banku?

Kada procenite da imate stabilan posao i da vam visina kametne stope i cene nekretnina odgovaraju, postavlja se pitanje kako odabrati banku u kojoj ćete se zadužiti. Kako objašnjava Gavrilović, tada se banka čiji ćete klijent postati razmatra na osnovu kamata koje banke nude, cene kredita, ali i ostalih troškova.

„Tu spadaju troškovi notara, hipoteke, overa, procenitelj, i tako dalje. Međutim, ovi troškovi su uglavnom isti od banke do banke, tako da poređenje ponuda ovde nije bitno“, zaključio je Gavrilović.

kredit, banka, novac, keš, pare
Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO Aleksandar Opsenica: U Hrvatskoj se stanovi kupuju na kredit u Srbiji za keš

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)