Foto:shutterstock

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, u trećem kvartalu ove godine zabeležen je pad kupovine stanova uz pomoć kredita u odnosu na iste period prethodne godine. Razgovarali smo sa predstavnicima banaka, koji su nam otkrili da su glavni krivci za manje interesovanje za stambene kredite visoke kamate, predviđanja stručnjaka da će euribor nastaviti da raste i visoke cene nekretnina. Građani su u strahu da će im kamate skočiti u nebesa, te da će im biti sve teže da svoj dug otplaćuju. A u krizno vreme, uz galopirajuću inflaciju - banke nude promo ponude kako bi i oni koji su se premišljali, ipak odlučili na podizanje kredita. S druge strane, stručnjaci ističu da, čak i u vreme visokih kamata, kupovina stana "na kredit", nije uvek loša opcija.

Kako je objašnjeno u izveštaju RGZ, u trećem kvartalu 2022. godine, 10 odsto kupljenih nekretnina plaćeno je iz kreditnih sredstava, što je za četiri odsto manje u poređenju sa trećim kvartalom prethodne godine. Od svih nekretnina, iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. Tako je iz kredita, u trećem kvartalu ove godine, bilo plaćeno ukupno 25 odsto kupljenih stanova u Srbiji, ali to je za osam procenata manje u odnosu na isti period 2021.

Zašto sve manje ljudi podiže kredite?

Kako bismo saznali koji su sve faktori uticali na bankarske klijente i njihovo manje interesovanje za kredite, kontaktirali smo dve banke. Odgovor je jasan – visoke kamate obeshrabruju buduće kupce stanova.

Foto: Shutterstock

Kako za Nova.rs kažu iz Procredit banke, trenutni nivo euribora, ali i ocene stručnjaka da će on i dalje rasti, predstavljaju glavnu prepreku za klijente. Takođe, treba imati u vidu i visoke cene nekretnina.

„Uticaj na tražnju imaju, jednim delom, geopolitička dešavanja, makroekonomski indikatori, kao i povećanje vrednosti euribora. Takođe, tu su i predviđanja stručnjaka da će euribor, kao i cene kvadrata i dalje imati trend rasta. Može se reći da su zbog geopolitičkih dešavanja, te trenutne ekonomske krize, građani postali obazriviji u pogledu donošenja odluka o zaduživanju stambenim kreditom“, kažu bankari za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Iz Procredit banke dodaju i da euribor još uvek ima tendenciju rasta, a sve zbog težnje Evropske centralne banke da smanji inflatorne pritiske.

Da li su banke menjale svoje ponude?

Zanimalo nas je i da li su banke, usled smanjenje potražnje za stambenim kreditima menjale svoje ponude.

Tako iz OTP banke kažu da su dodatno povećali tržišno učešće u segmentu stambenih kredita, odnosno da su povećali potencijalnu prodaju u odnosu na konkurenciju. Naravno, od banke do banke zavisi da li su osetile ovaj „potres“, ali na tržištu je primetan manji broj kreditnih kupaca nego prethodne godine.

kredit, banka, novac, keš, pare
Foto: Shutterstock

Iz OTP banke kažu i da su čak otvorili promo period, u kojem su krediti sa varijabilnom stopom povoljniji nego što su bili do sada.

Iz Procredit banke takođe ističu da na smanjenu potražnju nisu imale uticaj nikakve promene u poslovnoj politici banke, s obzirom na to da se na tom polju ništa nije menjalo.

„Ponuda naše banke nije se menjala, kao ni kreditna metodologija, niti način donošenja odluka o kreditima“, kažu iz Procredit-a i dodaju da su i oni poboljšali uslove, odnosno ponudili klijentima kredite sa dužim periodom otplate.

Da li je uopšte vreme za uzimanje kredita?

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić smatra da je smanjeno interesovanje za stambeno kredite u ovom trenutku normalno i očekivano.

Zoran Grubišić Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

„Ljudima su sveža nedavna iskustva kada su rate za stambene kredite skočile zbog rasta euribora“, smatra Grubišić i dodaje da smo mi dugo bili naviknuti na niske kamatne stope i da je sada usledio šok“, kaže Grubišić.

Ipak, kada je reč o kupovini stana zbog rešavanja stambenog pitanja, ukoliko postoje mogućnosti, ne treba čekati sa kupovinom i dizanjem kredita.

„Porodica koja planira da živi u tom stanu nema šta da čeka, pogotovo sada u trenutku kada su i kirije skočile“, kaže Grubišić.

Kuća, stan, kupovina, cena, ključevi, nekretnina, cena kvadrata
Foto: Shutterstock

Sa druge strane, smatra naš sagovornik, kada je reč  o investicionoj kupovini stana, tu ne treba žuriti.

„U tom slučaju rizik je uvek veći“, kaže Grubišić.

BONUS VIDEO Euribor raste, rate sve skuplje: Kakvi problemi očekuju stambene dužnike?