Retko ko u Srbiji je zadovoljan svojom platom, a kada se pogledaju cene na rafovima, benzinskim pumpama i računi – jasno je i zbog čega. Kada se u obzir uzme činjenica da će ove jeseni poskupeti energenti, što će dovesti do skoka cena bukvalno svega, većina se već sada hvata za glavu i pita se kako će sve to pregurati. Prema našoj računici, za onsovne potrebe jedne tročlane porodice potrebno je najmanje 1.000 evra i to bez letovanja, vanškolskih aktivnosti, pozorišta, restorana, kafića, treninga…

Iako su potrošači u našoj državi već navikli na učestala poskupljenja, nikome nije svejedno kada shvati da će za one najosnovnije troškove morati da izdvaja još više novca. A upravo to će se desiti u narednim mesecima, kada će zbog poskupljenja energenata i struje, poskupeti i sve odtalo. Od usluga do hrane, hemije i svega onoga što svakodnevno trošimo.

Naš sagovornik Vuk Kesić je već sada upao u paniku jer ne zna kako će se nositi sa svim tim troškovima.

“Kada mi bude stigao novembarski račun za struju, mislim da ću stvarno da padnem u nesvest. Pa će onda da stigne i račun za grejanje, koje će isto da poskupi, pa ću onda na benzinskoj pumpi da ostavim više novca. A kad nakon toga poskupi i hrana, ja ne znam kako će ljudi u ovoj državi da žive”, kaže Vuk.

Foto: Shutterstock

On svakako nije jedini čiji život diktiraju poskupljenja, a plate koje vlast sa malih ekrana servira kao “najveće ikada” nisu dovoljne za dostojanstven život. To pokazuje i računica “Nove”.

PROČITAJTE JOŠ

Kako bismo izračunali kolika je plata dovoljna za pristojan život, uračunali smo troškove koje ima jedna prosečna, tročlana porodica, tokom mesec dana u Beogradu. Reč je o aktuelnim cenama, koje će nakon poskupljenja biti značajno veće.

Na račune ode 27.000 dinara

Za one koji koriste centralno grejanje, Infostan je svakako najveći trošak.

Račun u koji ulaze grejanje, voda, održavanje zgrade i ostali troškovi, za 70 kvadrata iznosi u proseku 12.000 dinara. Potom na red dolazi struja, a kako prosečno domaćinstvo mesečno potroši oko 400 kilovat-časova, tako je i prosečan račun oko 5.000 dinara. Još jedan trošak su kablovska televizija, internet, a u taj paket uglavnom uleti i fiksni telefon, a prosečni račun iznosi 4.000 dinara.

Računi za tri mobilna telefona, koliko ima i članova domćinstva, ukupno će izaći oko 6.000 dinara.

Foto: Shutterstock

Mesečni ceh samo za račune iznosi, dakle, čak 27.000 dinara.

Za prevoz može 2.000, a može i 20.000 dinara

Sledeća je mesečna karta za gradski prevoz, koja košta 2.200 dinara, dok je za đake besplatna. Dakle, to je mesečni trošak od 4.400 dinara. To je, naravno, jeftinija varijanta.

Foto: Instagram/vladamaricic

Skuplja je vožnja automobilom, jer vozači na gorivo mesečno izdvajaju između 15.000 i 20.000 dinara.

Foto:Shutterstock

U prodavnici se potroši više od 100.000

Kao prosečan iznos novca za hranu po osobi na mesečnom nivou uzeli smo 30.000 dinara, što je, za tročlano domaćinstvo, čak 90.000.

Foto: Shutterstock

U taj iznos spadaju hleb, mleko, meso, povrće i voće, kafa, nešto slatko, užina za dete – zapravo sve one namirnice koje građani koriste u ishrani.

A to nije kraj troškova iz supermarketa.

Treba kupiti i proizvode za ličnu higijenu za svakog člana domaćinstva – dezodorans, sapun, gel za tuširanje, šampon za kosu, pastu i četkicu za zube, toalet papir, brijač, higijenske uloške. Takođe, potrebna je i kućna hemija – deterdžent za sudove i veš, omekšivač, sredstva za čišćenje.

Foto: Sanja Radovanović/Nova.rs

Iako ne mora sve od ovoga da se kupuje na mesečnom nivou, u proseku, trošak je, za sve te proizvode, 13.000 dinara.

Dakle, za proizvode koji se koriste svakodnevno, prosečna porodica u marketu ostavi čak 103.000 dinara mesečno.

A ko nema stan…

S druge strane, ko plaća kiriju za stan od 70 kvadrata, to ga mesečno košta barem 450 evra, odnosno 53.000 dinara. Ima i onih koji su stanove kupili pa otplaćuju kredit na rate koje se kreću od 300 do 600 evra u proseku (od 35.000 do 70.000 dinara).

Foto: Shutterstock

Kolika plata treba da bude?

Na osnovu ove računice, tročlanoj porodici koja ne plaća stan treba od oko 130.000 do 150.000 dinara mesečno, u zavisnosti od toga da li koristi gradski prevoz ili sopstveni automobil.

Za porodicu koja živi u iznajmljenom stanu, troškovi idu od 187.400 do čak 203.000 dinara.

Na kraju, porodica koja pored svih troškova, mora da otplaćuje i ratu kredita, mesečno potroši od 205.400 do 221.000 dinara.

U ovaj iznos ne ulaze lekovi, putovanja, kao ni one aktivnosti koje građani vole da rade u slobodno vreme – odlazak u pozorište, bioskop, na koncert, kafu ili večeru, članstvo u biblioteci ili trening u teretani, dečje vanškosle aktivnosti, kao ni nova garderoba ili neki nepredviđeni trošak koji iskrsne. Tada su troškovi drastično viši.

Foto: Shutterstock

Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 83.000 dinara. To je, ukoliko oba roditelja rade za taj novac, 166.000 dinara. Dakle, jedva dovoljno, u nekim slučajevima i nedovoljno, da se pokriju osnovni troškovi, a poskupljenja, ove jeseni, tek stižu.

BONUS VIDEO Radojka Nikolić pojasnila kako vlast direktno utiče na prosečnu platu: Javni sektor vuče najveći prosek, zarada u privatnom sektoru ispod prosečne

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare