Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Rejting agencija Mudis (Moody's) povećala je kreditni rejting Srbije na Ba2 sa Ba3, uz stabilne izglede za dalje poboljšanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako je navedeno u saopštenju, odluka o povećanju kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu stabilne ekonomske politike usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga nakon pandemije.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je u saopštenju da je Srbija jedna od retkih zemalja na svetu kojoj je pošlo za rukom da u uslovima pandemije koronavirusa dobije povećanje, a ne smanjenje kreditnog rejtinga.

Mali je dodao da će od rezultata koje ostvaruje Srbija, korist imati privrednici, jer će im kamate za kredite koje uzimaju od banaka biti znatno manje i moći će da uđu u jake investicione cikluse, bez straha od skupog zaduživanja.

„Tako će imati priliku i da ulože više novca u svoj posao i da otvore nova radna mesta“, kazao je Mali.

On je dodao i da dobre vesti nisu iznenađenje, već potvrda očekivanja i dobrih rezultata u prethodnim godinama, istakavši da se međunarodni investitori interesuju za srpsko tržište kapitala i obveznice koje, kako je ocenio, dobijaju predznak pouzdanosti i likvidnosti.

„Investitori nas već posmatraju kao investicionu destinaciju, pa i naše obveznice na tržištu već vrednuju na višem rangu. Ubrzanim tempom se približavamo investicionom rejtingu, što će biti veliko dostignuće za našu zemlju, ali i važna vest za naše privrednike i građane“, rekao je Mali.

Unapređenju kreditnog rejtinga doprineli su otpornost srpske ekonomije na posledice pandemije korona virusa, stabilan nivo srednjoročnog rasta i očekivanja da će mere fiskalne konsolidacije Vlade Srbije nastaviti da budu iznad proseka grupe zemalja sa Ba kreditnim rejtingom, navedeno je u saopštenju.

Prema oceni agencije, prosečna stopa rasta u periodu 2018. i 2019. godine iznosila je 4,4 odsto, dok je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini dostigao svega 1,0 odsto, što je kako se dodaje, znatno bolje od svih zemalja u grupi sa Ba rejtingom.

Poboljšanje kreditnog rejtinga u jako nestabilnim okolnostima, usled pandemije kovid-19, ogromna je potvrda ekonomskog napretka i rezultata koje je ostvarila Srbija uz kontinuiranu primenu mera fiskalne konsolidacije, navedeno je u izveštaju agencije, a prenosi Ministarstvo finansija.

Ostvarenoj makroekonomskoj stabilnosti je značajan doprinos dao i aranžman sa MMF-om, a Srbija je u okviru tog programa postigla napredak u smanjenju fiskalnih rizika koji proističu iz sektora malih i srednjih preduzeća i uspešno sprovela program privatizacije.

Agencija ocenjuje da će trend rasta BDP-a biti nastavljen i u 2021. godini, uz realno povećanje BDP-a za 4,7 odsto, usled oporavka domaće tražnje, normalizacije ekonomske aktivnosti zahvaljujući brzom procesu vakcinacije, kao i značajnim kapitalnim investicijama planiranim u 2021. godini, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Rast javnog duga u 2020. godini ocenjuje se kao privremen, jer je nastao kao posledica povećanja troškova usled potrebe finansiranja mera podrške srpskoj privredi i građanima kako bi se smanjio uticaj krize izazvane pandemijom kovid-19.

„I pored toga, učešće javnog duga u BDP-u ostaje na projektovanom nivou ispod 60 odsto“, dodaje se u saopštenju i navodi da je udeo javnog duga 2020. bio 58,2 odsto na nivou opšte države i da se očekuje da će ostati približno isti i u 2021. godini, dok se 2022. godine očekuje oporavak i vraćanje duga na „opadajuću putanju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar