Siniša Mali Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je budžet Srbije u januaru ostvario suficit od 12,8 milijardi dinara, iako se prvobitno očekivalo da će domaća privreda u prvom mesecu ove godine zabeležiti deficit. ; "Januar smo završili u suficitu od 12,8 milijardi dinara, a planirali smo deficit od 13,2 milijarde dinara. Dakle, ostvarili smo 25 milijardi dinara bolji rezultat", naveo je Mali gostujuću na TV Pink.

Rekao je i da je za januar planiran prihod države od 101 milijarde dinara, a da će zapravo biti 110 milijardi dinara.

„Mnogo bolje ide naplata poreza nego što smo očekivali, privredna aktivnost u Srbiji postoji. Mi smo jedna od retkih zemalja koja nije zatvorila ekonomiju i uspešno se bori protiv pandemije imunizacijom, dok mnoge zemlje to još nisu ni počele, a zatvorile su svoje ekonomije i uvele policijski čas“, kazao je Mali.On je dodao da je veoma ponosan i na rezultate koje je Srbija ostvarila prošle godine i da je taj rezultat „sjajan uvod za novi paket pomoći“.

„Sa boljim rezultatom u januaru, očekujemo i bolji rezultat u februaru i martu, a tu stvaramo i dovoljnu rezervu za paket pomoći koji kreće u aprilu za koji imamo dovoljno novca i nećemo morati da se zadužujemo. To je ujedno i najbolji odgovor kritičarima, a s druge strane sjajna vest za naše građane da nam je ekonomija stabilna“, kazao je Mali.

Prema najavama državnog rukovodstva, ;svi punoletni građane koji to žele u dve rate dobiće ukupno 60 evra, prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru, pri čemu će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra u septembru, odnosno ukupno 110 evra.

Mali je najavio je da će prijavljivanje za tu vrstu pomoći početi u aprilu, na isti način kao i prošle godine.

„Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno da se prijavljuje dva puta“, objasnio je ministar i dodao da penzioneri ne treba da se prijavljuju za pomoć, jer su, kao i prošle godine,automatski prijavljeni, kao i primaoci socijalne pomoći.

Ministar je najavio da sledeće nedelje putuje u Pariz i Lion, gde će imati sastanke i „završne razgovore“ ;u vezi s izgradnjom Beogradskog metroa.

„Vodim i radnu grupu oko izgradnje metroa, a ono što je najvažnije za gradjane je da u novembru kreće gradnja prve linije metroa od Železnika do Mirijeva u dužini od 21,3 kilometara, sa 21 stanicom“, rekao je Mali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare