Od hrane do proizvoda za higijenu – 20 različitih proizvoda je od danas, pa do kraja godine, sniženo. Dok građani svakako ne uspevaju da “spoje kraj s krajem”, a prvi čovek države se, u društvu dvojice ministara, snima kako jede sada već čuveni parizer, tu su i proizvođači, poljoprivrednici koji strepe od toga da bi ova akcija mogla da im donese velike probleme u poslovanju, odnosno niže otkupne cene, što bi automatski značilo i manju zaradu, te ističu da su upravo oni ti koji će platiti pojeftinjenja.

Kako je i najavljeno, 20 proizvoda u različitim trgovinskim lancima od danas je jeftinije.

Polovinu tog spiska čine hrana i piće, koja sada ima “bolju cenu”, kako je naznačeno na rafovima.

Foto: Sanja Radovanović/Nova.rs

Iako će nove, niže cene, nekome značiti, nekima će doneti i velike probleme.

PROČITAJTE JOŠ

Nisu u pitanju marketi koji sada ovih 20 proizvoda moraju da prodaju po nižim cenama, već ljudi od kojih sve počinje – poljoprivrednici.

Danijel Grujić je poljoprivrednik i član udruženja građana “I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi”, a on i njegove kolege od najave predsednika o novim cenama strepe od toga da li će uspeti dovoljno da zarade i nastave da rade svoj posao.

Kako Grujić kaže, ovo pojeftinjenje hrane platiće upravo oni, poljoprivredni proizvođači.

“Biće snižene cene otkupa mleka, povrća i voća”, kaže Grujić.

Foto: Shutterstock

A pored niskih primanja koje očekuju, poljoprivrednici imaju još jedan problem – visoke troškove rada.

“Troškovi poljoprivredne proizvodnje već duže vreme su isti, još i sa tendencijom daljeg rasta. Gorivo, smeneski materijal, sredstva za zaštitu bilja i ostali troškovi koje imamo sigurno će porasti”, kaže Grujić.

Ovaj poljoprivrednik podseća na to da će od 1. oktobra poskupeti akcize za osam odsto, između ostalog na struju i gorivo, a tada je sasvim logično da poskupi sve. Stoga, on ističe da će potrošači da uštede vrlo malo.

“Ništa drugo ne pojeftinjuje, ni struja, ni komunalne usluge, odeća, obuća. Ušteda na ovim sniženim namirnicama će biti nedovoljna”, zaključuje Grujić.

Podsećamo, od danas je u srpskim marketima jeftinije 20 proizvoda, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ovu akciju predstavio kao odgovor na poskupljenja. U okviru akcije “Bolja cena – cena za narod”, sniženi su mleko, jogurt, sir, jabuke, krompir, pileći trup, testenina, salama u omotu, sok, kafa, hrana za bebe, šampon i kupka za bebe, kao i za odrasle, higijenski ulošci i deterdženti za pranje sudova i veša.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare