Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Srpskoj poljoprivredi je potrebno veštačko disanje. Upravo zbog toga je grupa poljoprivrednika, na čelu sa Danijelom Grujićem, iznela šest konkretnih predloga za njen oporavak. Od ukidanja PDV-a na određeni materijal, preko smanjenja cena goriva, pa sve do nacionalne kampanje za promociju domaćih proizvoda - ovi poljoprivrednici preuzeli su na sebe zadatak države da pokušaju da spasu domaću poljoprivredu.

Danijel Grujić bavi se stočarstvom i proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda. On zajedno sa suprugom i roditeljima uzgaja krave, telad, junice I junad, a ukupno imaju 30 grla goveda. Grujići spadaju u male poljoprivredne proizvođače, koji obrađuju do 20 hektara zemlje.

Krave Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Grujić je odlučio da preuzme stvar u svoje ruke i pokuša da poboljša katastrofalan položaj poljoprivrednika u Srbiji. Ispred udruženja građana “I mi se pitamo za opštnu Petrovac na Mlavi” poslao je Minitarstvu poljoprivrede šest predloga koji za cilj imaju očuvanja poljoprivrede.

Besplatan kukuruz za proizvođače mesa

Prvi predlog koji Grujić ima je besplatna podela merkantilnog kukuruza proizvođačima goveđeg mesa, iz robnih rezervi. Prema ovom predlogu, kukuruz bi bio dodeljen proizvođačima koji imaju do 50 grla stoke – 250 kilograma kukuruza po grlu.

Ukidanje PDV-a za repromaterijal

Drugi u nizu predloga za očuvanje poljoprivrede odnosi se na ukidanje PDV-a i carinske stope na semenski repromaterijal, odnosno materijal koji ratari koriste u proizvodnji, veštačka đubriva i sredstva za zaštitu bilja.

PROČITAJTE JOŠ

Kako Grujić objašanjava, ova mera značajno bi podigla kvalitet materijala koji kupuju poljoprivrednici, a takođe bi i više plodnog zemljišta bilo iskorišćeno za sadnju.

Jeftinije gorivo

Naredni Grujićev predlog odnosi se na smanjenje cene evrodizela za registrovane poljoprivredne proizvođače na 130 dinara po litru.

„Veoma važna i najskuplja stavka za svakog poljoprivrednog proizvođača je skupo gorivo. Potrebno je odrediti cenu evrodizela na 130 dinara za litar. To bi umnogome pomoglo uštedi novca, a ušteđeni novac potom bi pomogao uvećanju poljoprivredne proizvodnje, a poboljšao bi se kvalitet velikog broja poljoprivrednih proizvoda“, smatra Grujić.

Besplatna registracija i upis objekta

Četvrti predlog za spas poljoprivrede osnosi se na besplatnu registraciju prerađivačke delatnosti i besplatni upis objekta u kome se odvija prerada osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

„Veliki broj poljoprivrednih proizvođača iskazuje interesovanje da primarni proizvod preradi u gotov, ali nažalost, prepreke sa kojima se suočavaju kada razmišljaju o pokretanju prerade su i dalje mnogobrojne“, ističe Grujić.

Danijel Grujić Foto: Privatna arhiva

On ističe da je potrebno pronaći rešenje koje će služiti kao podsticaj za izgradnju malih pogona i magacina na poljoprivrednim gazdinstvima, ali i omogućiti tehnolozima uz laboratorija za kontrolu hrane da besplatno sarađuju sa poljoprivrednicima.

„Kupujmo domaći proizvod“

Naredni predlog jeste pokretanje nacionalne kampanje pod sloganom „Kupujmo domaći porizvod – očuvajmo domaću poljoprivredu“.

„Hrana svakodnevno poskupljuje, uvozna hrana takođe je skupa. Imamo veliki broj gašenja proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima. U cilju zaustavljanja gašenja poljoprivredne proizvodnje potrebno je pokrenuti nacionalnu kampanju, koja bi promovisala kupovinu mesa, mleka, voća i povrća od komšija, rođaka i prijatelja. Hrana kod poljoprivrednih proizvođača nije toliko skupa, a to su svakako osnovni proizvodi koji su neophodni za ishranu stanovništva“, objašnjava Grujić.

Plan otkupljivač-poljoprivrednik

Grujić objašnjava da bi ovaj, poslednji u nizu predloga, trebalo da omogući otkupljivačima, odnosno privrednim društvima i preduzetnicima, da uzmu učešće u podsticanju primarne proizvodnje kod poljoprivrednika.

Danijel Grujić, poljoprivrednik
Danijel Grujić Foto: Privatna arhiva

„Otkupljivač bi kupovao osnovni repromaterijal u semenu, veštačka đubriva, sredstva za zaštitu bilja, a proizvođač bi kroz prodaju otplatio uloženo“, kaže Danijel Grujić.

Kako ovaj poljoprivrednik iz Petrovca na Mlavi ističe, potrebno je pronaći mnogobrojna rešenja, a jedno od njih je da PDV koji plaćaju otkupljivači primarnog proizvoda od poljoprivrednika, bude iskorišćen za finansiranje i nabavku neophodnih sredstava za proizvodnju.

Grujić je sovje predloge krajem 2022. godine poslao Ministarstvu poljoprivrede, odakle je dobio zahvalnicu i obećanje da će njegovi predlozi biti razmotreni.

BONUS VIDEO Bez poljoprivrede nema života a studenti beže od poljoprivrednih fakulteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar