Foto:Vesna Lalić

Bivša ministarka pravde Nela Kuburović Kisić otvorila je pre manje od mesec dana firmu za menadžment i konsalting “ICQ Smart”. Preduzetnički duh možda iznenađuje s obzirom na to da je ovo prva firma nekadašnje ministarke koja je po struci pravnica. Kuburović je inače supruga biznismena Bojana Kisića, čija firma dobija niz poslova od države.

Nekadašnja ministarka pravde Nela Kuburović Kisić nedavno je pokrenula sopstveni biznis, odnosno otvorila firmu za menadžment i konsalting “ICQ Smart”.

Prema zvaničnim podacima, ovo preduzeće osnovano je pre manje od mesec dana, 19. febraura. Inače, bivša ministarka registrovana je kao preduzetnik. “ICQ Smart”, kako se navodi, bavi se “konsultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

To što je nekadašnja ministarka pravde odlučila da počne da se bavi biznisom interesantno je jer njen suprug Bojan Kisić, inače brat ministarke za demografiju Darije Kisić, godinama na visokoj poziciji u češkoj kompaniji.

Darija Kisić Tepavčević i Bojan Kisić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, privatna arhiva

Supružnici u biznisu

Bojan Kisić, naime, obavlja funkciju savetnika Upravnog odbora češke kompanije “Nites”, u čijem sastavu posluje istoimena beogradska firma.

PROČITAJTE JOŠ

Ova kompanija dospela je u žižu javnosti 2020. godine, kada je BIRN otkrio da dobija unosne poslove od države, baš u vreme kada je Kisić bio glavni izvršni direktor za češki ogranak, a simptomatično je bilo to što je njegova sestra tada bila ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, dok je supruga Nela bila na čelu Ministarstva pravde.

Da Kisiće privlače uspešni biznisi, pokazuje i podatak da je samo tokom prošle godine, Nites od državnih firmi dobio poslove vredne više od 10 miliona evra. Nites je, inače, i godinama unazad dobijao milionske poslove, pa im je prema podacima sa Portala javnih nabavki, samo od marta 2021. do kraja 2022. dodeljeno, samostalno ili u konzorcijumu, 25 poslova.

BIRN je u aprilu prošle godine otkrio da je samo Ministarstvo zdravlja dodelilo skoro 80 odsto ugovora o kreiranju i održavanju digitalne zdravstvene platfome jednoj grupi kompanija, među kojima je i Nites. Tako je sa ovim ministarstvom ta kompanija u aprilu 2020. godine, sklopila tri posla ukupne vrednosti 3,2 miliona evra, u trenutku kada je u Srbiji na snazi bilo vanredno stanje zbog koronavirusa, a Darija Kisić je bila članica Kriznog štaba.

Ušla u SNS, pa i u Ministarstvo pravde

Nela Kuburović Kisić postala je ministarka pravde 2016. godine, kada je imala svega 34, mada je godinama pre toga radila u Ministarstvu pravde kao savetnica i pomoćnica, a na toj funkciji bila je do 2020.

Foto:Vesna Lalić

Pre nego što je postala ministarka, postala je članica Srpske napredne stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare