Darija Kisić Tepavčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Beogradski ogranak češke firme Nites, u kojoj je jedan od izvršnih direktora brat ministarke za rad i članice Kriznog štaba Darije Kisić, u prošloj godini samo od Ministarstva zdravlja dobio je poslove vredne gotovo sedam miliona evra. Nites je na tenderima nastupao u konzorcijumu sa privatnom firmom Medit i državnim Telekomom, i bili su jedini ponuđač.

Platforme za elektronske recepte, bolovanje, prevenciju i dijagnostiku, između ostalog bazu svih rezultata testiranja na kovid 19… Sve to u Srbiji održava beogradski ogranak češke firme NITES, u kojoj je izvršni direktor Bojan Kisić.

To znači i da ta firma ima uvid u sve te osetljive i lične zdravstvene podatke građana Srbije. Dostupni su im podaci od čega boluje neko, koje lekove koriste, kada su bili na bolovanju, kada su testirani na kovid, kakvi su razultati…

Ko garantuje tajnost

Zbog činjenice da je jedan od direktora brat ministarke Darije Kisić postavlja se pitanje šta je garancija da ti podaci neće biti zloupotrebljeni.

Ono što u svemu dodatno budi sumnje je i podatak da je konzorcijum Nitesa, Medita i Telekoma bio jedini ponuđač. Konkurencije nije bilo pa samim tim ni mogućnosti da se ostvari najpovoljnija cena.

Ovaj konzorcijum je samo u 2021. sa Ministarstvom zdravlja ugovorio pet poslova vrednih 6,7 miliona evra.

U maju su u jednom danu potpisali čak dva ugovora. Jedan posao vredan nešto više od 160 miliona dinara odnosio se na održavanje nacinalne medicinske platforme za prevenciju i dijagnostiku, a drugi za proširenje iste te platforme. To je građane koštalo dodatnih 160.200.000 dinara.
I tu saradnja nije završena.

U jednom mesecu tri posla

Samo osam dana kasnije isti konzocijum dobija još jedan posao i to za održavanje sistema elektronskog recepta. Samo od tog ugovora Nites je inkasirao oko 113 miliona dinara.

Već sledeći ugovor potpisan je u julu za postavku platforme za elektronsko bolovanja. Vrednost posla bila je 197.100.000 dinara.

Poslednji ugovor je potpisan u novembru 2021. i to za „proširenje elektronskog recepta za lekare i specijaliste“. I to je koštalo dodatnih 161.650.000 dinara.

Ovo nisu jedini poslovi firme “Nites” sa državom i njenim kompanijama. Više miliona evra zarađivali su od ugovora sklapanih i sa EPS-om.

Istraživanje BIRN-a objavljeno u maju 2020. godine, pokazalo je da su od 2013. godine firme Nites grupe, čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vrednih oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

U međuvremenu je Nites nastavio sa „uspešnim“ nastupima na tenderima, pa se broj ugovora i vrednost poslova značajno uvećala.

Laž ministarke Kisić

Ministarka Darija Kisić Tepavčević je u aprilu prošle godine negirala da je njen brat direktor Nites grupe i odgovorno lice u toj kompaniji.

“Moj brat nije ni vlasnik, niti suvlasnik, ni direktor, niti odgovorno lice ni u jednoj od firmi koje se spominju, on je jedan od zaposlenih, jedan od inženjera koji radi u firmi”, rekla je tada Kisić.

Da to nije tačno može se proveriti „jednim klikom“. Naime, na zvaničnom sajtu “Nitesa” i dalje se navodi da je Bojan Kisić glavni izvršni direktor u toj kompaniji.

Bonus video: Aseko – bastion srpske korupcije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare