Foto:printsvreen/youtube/OK Crvena Zvezda; N1; printscreen/youtube; KRIK

Članovi porodica najviših državnih funkcionera rukovode firmama koje dobijaju unosne poslove od države ili ulažu u nekretnine na atraktivnim lokacijama u glavnom gradu. Tako u vreme ove vlasti dobro prolazi Boban Gašić, zatim firma čiji je direktor brat ministarke Darije Kisić, a godinama je, uprkos očiglednom sukobu interesa, poslove sa državom sklapao i Igor Brnabić, brat premijerke. U poslednje vreme u fokusu je i Milan Vujko, brat suvlasnika “Milenijum tima”, firme koja je ušla u sve pore srpskog biznisa.

“Nova” je objavila da je firma “Euro bravo” na spisku kompanija koje su dobile kredit od državnog Fonda za razvoj, koji se zbog niskih kampatnih stopa može tretirati gotovo kao poklon. Ovo preduzeće je u vlasništvu Milana Vujka, brata mnogo poznatijeg Stojana Vujka, suvlasnika Milenijum tima.

Njegova firma “Euro bravo” 2022. godinu završila je sa 813.150 evra čistog dobitka, a pored te Vujko ima još najmanje dve firme.

Milan Vujko Foto:printscreen/Youtube/OK Crvena Zvezda

Zajedno sa Kostadinom Terzićem, sinom generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića, i Slobodanom Govedaricom, koji je blizak huliganskoj grupi „Ultra boys“, poseduje udeo u preduzeću “Senjak gym and spa”. Kako smo otkrili, Vujko je i vlasnik hotela “Le petit piaf” koji se nalazi u Skadarliji.

Takođe, on je član Upravnog odbora Odbojkaškog kluba Crvena Zvezda, a osnivač je i Fondacije “Čuvajmo pravoslavlje”.

Predral Mali Foto: KRIK

U vezu sa Vujkom, doduše preko brata Stojana, dovođen je i brat ministra finansija Siniše Malog. Predrag. Kako je KRIK svojevremeno otkrio, on je vozio „audi“ u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka.

Foto: Shutterstock

Automobil je najpre bio u vlasništvu njihove poznate firme „Milenijum tim“ angažovane na najvrednijim državnim projektima, uključujući i „Beograd na vodi“, a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju „KBV datakom“.

Kisićevom “Nitesu” poslovi vredni 11 miliona evra

Deo rukovodećeg kadra firme „Nites“, koja je samo tokom 2023. od države dobila poslove vredne 11 miliona evra, je Bojan Kisić – brat ministarke Darije Kisić.

Poslednji u nizu poslova, “Nites” je dobio 2. oktobra ove godine, kada je bio jedini ponuđač u postupku koji je raspisala Elektrodistribucija Srbije, a ovoj firmi dodeljen je posao vredan oko 3,06 miliona evra.

Darija Kisić Tepavčević i Bojan Kisić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, privatna arhiva

Ubedljivo najunosniji posao od početka godine “Nites” je takođe dobio od EDS-a. Ponovo je ta kompanija bila jedini ponuđač, pa mu je u junu dodeljen posao vredan skoro pet miliona evra – preciznije, 4,89 miliona. Sporno kod ovog, ali i kod većine drugih poslova koje je Nites dobio, je činjenica da je bio jedini ponuđač, iako Zakon o javnim nabavkama nalaže naručiocu posla da obezbedi što veću konkurenciju.

PROČITAJTE JOŠ

O ovoj kompaniji 2020. godine pisao je i BIRN, navodeći da dobija unosne poslove od države, a da je njen glavni izvršni direktor za češki ogranak brat tadašnje ministarke za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darije i Kisić, i suprug tadašnje ministarke pravde Nele Kuburović. Bojan Kisić je, u međuvremenu, prema poslednjim informacijama koje je firma zvanično saopštila prošle godine, prešao na funkciju savetnika Upravnog odbora.

Bratu ministra Gašića luks nekretnina u Knez Mihailovoj

Među “uspešnom” braćom je i Boban Gašić, brat ministra policije i funkcionera SNS Bratislava Gašića. On je vlasnik vlasnik kruševačkog “BG Produkta“, firme čija je osnovna delatnost prozvodnja kakaoa, čokolade i konditorskih proizvoda.

Međutim, poslednjih godina ulaže i u nekretnine.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC; Printscreen/Video; google.maps

Njegovoj firmi kvadrat luskuznog poslovnog prostora u Knez Mihailovoj u centru Beograda, prodat je za oko 2.000 evra, u vreme dok je košta i do 5.000 evra.

Iako se radi o nekretnini koja je kupovana na aukciji, Gašić je 126 kvadrata u Knez Mihailovoj ulici platio po početnoj ceni. Reč je o prostoru koji je pripadao preduzeću PPT Promet u stečaju.

Foto: Baloncici / Shutterstock

Naime, na isti način njegova firma je u septembru pretprošle godine došla i do imovine niškog “Građevinara”, koji je takođe u stečaju. Kako je pisao “Danas”, čak 19 zgrada, saobraćajne površine i plato kupila je na licitaciji po ceni od 49.532.595 dinara ili za oko 421.000 evra.

Posle pritiska javnosti, Brnabić podneo ostavku

Dugo je javnosti upadalo u oči to što firma Aseko, čiji je direktor bio premijerkin brat Igor Brnabić, dobija veliki broj milionskih poslova od države.

Kako je objavila Marinika Tepić, samo od Elektroprivrede Srbije “Aseko” je za dve godine, od kada je Brnabić premijerka, dobila više od 20 miliona evra novca građana za razne usluge.

Foto: Insajder printscreen

Saznalo se, između ostalog, da je ista kompanija Aseko pored milionskog posla sa vladinom Kancelarijom za IT tokom 2019. godine sklopila posao i sa Ministarstvom pravde u vrednosti od preko 30 miliona dinara. Da stvar bude interesantnija, ovo je samo jedan od ugovora koji je Aseko od 2017. godine, od kad je Ana Brnabić šefica vlade, sklopio sa ovim ministarstvom, od kojeg je prihodovao više od 100 miliona dinara.

Zbog pritiska javnosti Igor Brnabić je podneo ostavku na direktorsku funkciju, ali je Aseko nastavio da dobro posluje u vreme SNS vlasti. Kako smo objavili, ta kompanija je samo od početka 2023. godine dobila čak 29 poslova od države, a u julu mesecu je sklopila čak devet ugovora sa raznim ministarstvima i državnim firmama.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare