Darija Kisić Tepavčević i Bojan Kisić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, privatna arhiva

Da se gotovo svakodnevno, sticajem korona okolnosti, na TV ekranima nije pojavljivala epidemološkinja Darija Kisić Tepavčević, pitanje je da li bismo znali ko je Bojan Kisić. Reč je o rođenom bratu sada ministarke za rad i suprugu bivše ministarke pravde Nele Kuburović, čija je firma “Nites” poslednjih godina dobijala niz unosnih poslova od države i njenih preduzeća.

Bojanu Kisiću verovatno nije toliko prijala svesprisutnost u javnosti njegove sestre Darije u vreme vanrednog stanja, tada kao pridružene članice Kriznog štaba, a sada ministarke za rad. Ona je mesecima na konferencijama za medije strpljivo i mirno odgovarala na pitanja novinara, nakon čega su mediji počeli da objavljuju i detalje o njenom privatnom životu.

Uskoro je javnost saznala i za njenog rođenog brata Bojana, a potom i za firmu Nites, u kojoj je visokopozicioniran, a koja dobija niz unosnih poslova od države.

Bojan Kisić je glavni izvršni direktor češkog ogranka Nites grupe, u čijem sastavu posluje i beogradska firma Nites. Prema istraživanju BIRN-a, objavljenom u maju prošle godine, od 2013. godine do tada firme Nites grupe samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Samo u aprilu 2020, Nites je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti od 3,2 miliona evra.

Darija Kisić Tepavčević nije tada odgovorila na Birnova pitanja u vezi sa tenderima javnih preduzeća na kojima je učestovala firma povezana sa njenim bratom. Ona je u pisanom odgovoru samo navela da njen brat nije zadužen za COVID 19 informacioni sistem.

Sa druge strane, tada ministarka Nela Kuburović negirala je da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.

Foto:Vesna Lalić

“Ni na koji način nisam povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić, niti sam u mogućnosti da utičem na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta. Vlada i ministarstva imaju stroge procedure kada je u pitanju poslovanje i zaključivanje ugovora sa različitim firmama, koje podrazumevaju rano prepoznavanje eventualnog sukoba interesa,” rekla je Kuburović.

U međuvremenu javnost je saznala i za još neke ugovore Kisićevog Nitesa. Naime, potpredsednica SSP Marinika Tepić je u martu ove godine na konferenciji za novinare navela da je u 2020. EPS potpisao ugovor vredan tri miliona evra sa firmom Nites, kojom, kako je navela, upravlja Bojan Kisić, pominjući poslove i firmi koje su u partnerskim odnosima sa Nitesom.

Tek nakon navoda Marinike Tepić, reagovala je ministarka Kisić, navodeći da je u Nitesu njen brat samo zaposleni.

“Moj brat nije ni vlasnik, ni suvlasnik, ni direktor, ni odgovorno lice ni u jednoj od firmi u kojoj se pominje. On je jedan od zaposlenih, jedan od inženjera u firmi u kojoj radi posao za koji je registrovan”, rekla je Kisić Tepavčević.

Međutim, odlaskom na sajt češkog ogranka Nites grupe lako se može videti da Kisić nije samo zaposleni inženjer, već je glavni izvršni direktor. Sudeći po tim podacima on je jedan od šest rukovodilaca te kompanije.

Kako je list “Nova” pisao, od sredine maja do kraja jula beogradski Nites dobio je čak četiri posla od Ministarstva zdravlja vredna oko 5,4 miliona evra. Sve te poslove, Nites je dobio u konzorcijumu sa Telekomom Srbija i firmom Medit, a na raspisanim tenderima bili su jedini ponuđači.

BONUS VIDEO Božo Prelević o političkom hohštapleraju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare