Darija Kisić Tepavčević i Bojan Kisić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, privatna arhiva

Firma “Nites” u kojoj se rođeni brat ministarke Darije Kisić Tepavčević nalazi na mestu izvršnog direktora, za samo četiri godine uvećala je svoju godišnju dobit sa 27 na čak 375 miliona dinara. Dakle, gotovo 14 puta više i to nekako baš u vreme dok su u Vladi Srbije bile najpre njegova supruga, bivša ministarka Nela Kuburović, a zatim i sestra Darija Kisić Tepavčević. 

Ova kompanija samo je jedna u nizu onih za koje se osnovano sumnja da zahvaljujući vezama sa vlašću dobija milionske ugovore. A broj tih miliona se iz godine u godinu povećava. I to višestruko. Godišnji finansijski izveštaji firme Nites najočigledniji su primer ove prakse. Reč je o kompaniji u kojoj se na mestu izvršnog direktora nalazi Bojan Kisić, muž bivše ministarke pravde Nele Kuburović i brat aktuelne ministrake za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević.

Vrtoglavi proboj 

“Nites doo Beograd” je deo “Nites grupe”, vlasnika Miodraga Škrbića. Osim u Srbiji i Češkoj, Nites kompanije rade i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Velikoj Britaniji. O njihovom poslovanju u Srbiji prošle godine je govorio potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

“Škrbić je osnivač firme “Nites” koja u poslednjih nekoliko godina dobija najbolje moguće ugovore u EPS-u, u vrednosti od 30 miliona evra. U poslednje dve godine sklopili su 11 ugovora u toj vrednosti. Gospodin Miodrag Škrbić i njegova firma “Nites” su samo od 2017. do 2019. dobili 29.752.000 evra u poslovima sa EPS”, rekao je tada Stefanović.

Ti unosni ugovori nastavljaju da se nižu, a kompanija je za samo četiri godine uvećala svoju godišnju dobit gotovo 14 puta.

Kako baš tad

Slučajno ili ne, evidentiranje godišnjih finansijskih izveštaja firme “Nites” počinju 2017. godine, kada se pretpostavlja da je ova kompanija započela poslovanje u Srbiji. Slučajno ili ne, Nela Kuburović je samo godinu dana ranije postavljena za ministarku pravde u Vladi Srbije.

Darija Kisic Tepavcevic, ministarka
Darija Kisić Tepavčević, ministarka Foto:BETAPHOTO/Ministarstvo za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja/Djordje Krstic

Te prve 2017. godine godišnja dobit “Nitesa” iznosi 27.423.793 dinara. I polako kreće da raste. Sledeće 2018. godine ona iznosi  39.871.105 dinara, a 2019. raste na 205.482.611 dinara. Naredne, 2020. godine kada Darija Kisić Tepavčević postaje najpre članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije COVID 19, a nedugo potom i ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, godišnja dobit kompanije “Nites” u Srbiji dolazi do čak 375.712.880 dinara.

Tenderi bez konkurencije 

Odgovor na pitanje kako je to moguće, donosi i prethodno pisanje lista Nova da je Ministarstvo zdravlja za svega dva i po meseca dodelilo čak četiri posla firmi “Nites”, čija vrednost iznosi 5,4 miliona evra. Sve te poslove, u razmaku od 26. maja do kraja jula, “Nites” je  dobio u konzorcijumu sa kompanijom “Telekom Srbija” i firmom “Medit”. Na tenderima koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja bili su jedini ponuđači. Što je suprotno zakonu, jer je naručilac, u ovom slučaju Ministarstvo, dužno da obezbedi konkurenciju.

Sestra i supruga peru ruke 

I bivša i sadašnja ministarka, pokušale su da se ograde od poslovanja firme u kojoj se na visokoj funkciji nalazi njihov brat, odnosno muž.
Kao da to nije lako proverljivo, ministarka Darija Kisić Tepavčević je u aprilu negirala da je njen brat direktor Nites grupe, već je tvrdila da je samo jedan od inženjera.
“Moj brat nije ni vlasnik, niti suvlasnik, ni direktor, niti odgovorno lice ni u jednoj od firmi koje se spominju, on je jedan od zaposlenih, jedan od inženjera koji radi u firmi”, istakla je Kisić Tepavčević.

Foto:Vesna Lalić

Nela Kuburović je, pak, u vreme dok je bila ministarka, u izjavi za Birn negirala da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.

“Ni na koji način nisam povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić, niti sam u mogućnosti da utičem na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta. Vlada i ministarstva imaju stroge procedure kada je u pitanju poslovanje i zaključivanje ugovora sa različitim firmama, koje podrazumevaju rano prepoznavanje eventualnog sukoba interesa,” rekla je Kuburović.

BONUS VIDEO: Tepić: Izbori će biti slobodni i fer ili ih biti neće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare