Firma brata ministarke Kisić opet dobila unosan državni posao, sada od Lončara

Politika 22. nov. 202122:03 > 22:56
Podeli:
Darija Kisić Tepavčević i Bojan Kisić; Foto:Nova.rs

Firma “Nites”, u kojoj je izvršni direktor brat ministarke Darije Kisić Tepavčević, dobila je, zajedno sa državnim „Telekomom“ i kompanijom „MedIT“, od Ministarstva zdravlja posao vredan 161,6 miliona dinara. U dokumentu koji je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, stoji da je zajednička ponuda pomenute tri kompanije bila i jedina, uz napomenu da će firma „Nites“ dobiti ukupno 47,5 odsto posla.

Naime, Kisićeva firma će, zajedno sa „MedIT“, kojoj je povereno 49 odsto posla, raditi, između ostalog, na “razvoju i implementaciji modula za propisivanje lekova od strane lekara specijalista”.

Firma „MedIT“ će obaviti i “integraciju ZIS na lokalu”, “povećanje autentikacije za korisnike na KiM”, “razvoj servisa za izbor apoteke pri realizaciji recepta” i “kontrolu kvaliteta i izdavanje recepta”.

„Telekom“ je dobio najmanji udeo u poslu, 3,5 odsto, i on se odnosi na “obezbeđivanje rezervne lokacije za ponuđeni softver”.

MN: Veza sa vlašću i meteorski uspon

Firma “Nites” za samo četiri godine uspela je da uveća svoju godišnju dobit sa 27 na čak 375 miliona dinara.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Đorđe Krstić

Pomenuti rast, slučajno ili ne, poklopio se sa periodom kad su visoke državne funkcije držale osobe bliske Bojanu Kisiću – najpre supruga Nela Kuburović, funkcionerka SNS i bivša ministarka pravde, a potom i sestra, Darija Kisić Tepavčević.

“Nites doo Beograd” je deo “Nites grupe”, vlasnika Miodraga Škrbića. Osim u Srbiji i Češkoj, „Nitesove“ kompanije rade i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Velikoj Britaniji. O njihovom poslovanju u Srbiji prošle godine je govorio potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

“Škrbić je osnivač firme ’Nites’ koja u poslednjih nekoliko godina dobija najbolje moguće ugovore u EPS-u, u vrednosti od 30 miliona evra. U poslednje dve godine sklopili su 11 ugovora u toj vrednosti. Gospodin Miodrag Škrbić i njegova firma ’Nites’ su samo od 2017. do 2019. dobili 29.752.000 evra u poslovima sa EPS”, rekao je tada Stefanović.

MN: Uvećali dobit 14 puta

Ti unosni ugovori nastavljaju da se nižu, a kompanija je za samo četiri godine uvećala svoju godišnju dobit gotovo 14 puta, što pokazuju godišnji finansijski izveštaji ove firme.

Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Iz finansijskog izveštaja iz 2017. godine može se videti da je godišnja dobit “Nitesa” iznosila 27.423.793 dinara, a nakon toga krenuo je rast. Već sledeće, 2018. godine, zarada je iznosila 39.871.105 dinara, a 2019. je porasla na 205.482.611 dinara.

Naredne, 2020. godine, kada Darija Kisić Tepavčević postaje najpre članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije COVID 19, a zatim i ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, godišnja dobit kompanije “Nites” u Srbiji dolazi do čak 375.712.880 dinara.

Odgovor na pitanje kako je to moguće, donose i raniji tekstovi lista “Nova” da je Ministarstvo zdravlja za svega dva i po meseca dodelilo čak četiri posla firmi “Nites”, čija vrednost iznosi 5,4 miliona evra. Sve te poslove, u razmaku od 26. maja do kraja jula, “Nites” je dobio u konzorcijumu sa kompanijom “Telekom Srbija” i firmom “Medit”.

Na tenderima koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja bili su jedini ponuđači, što je suprotno zakonu, jer je naručilac, u ovom slučaju Ministarstvo, dužno da obezbedi konkurenciju.

I bivša i sadašnja ministarka, pokušale su da se ograde od poslovanja firme u kojoj se na visokoj funkciji nalazi njihov brat, odnosno muž.

Bonus video: Medijski mrak u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar