Foto: Shutterstock, Promo

Firma “Nites”, u kojoj je deo rukovodećeg kadra brat ministarke Darije Kisić - Bojan Kisić, tokom ove godine dobila je od države poslove vredne skoro 11 miliona evra, a najvredniji sklopljen je sa EDS-om. “Nites” je skoro sve poslove dobio kao jedini ponuđač na tenderu ili putem pregovaračkog postupka.

Firma „Nites“ dospela je u žižu javnosti 2020. godine, kada je BIRN otkrio da ova kompanija dobija unosne poslove od države, a da je njen glavni izvršni direktor za češki ogranak brat tadašnje ministarke za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darije i Kisić, i suprug tadašnje ministarke pravde Nele Kuburović. Bojan Kisić je, u međuvremenu, prema poslednjim informacijama koje je firma zvanično saopštila prošle godine, prešao na funkciju savetnika Upravnog odbora.

Bojan Kisić Foto:privatna arhiva Vreme

Samo od početka ove godine, firmi „Nites“ dodeljeni su poslovi vredni oko 10,92 miliona evra.

Poslednji u nizu poslova, “Nites” je dobio 2. oktobra ove godine, kada je bio jedini ponuđač u postupku koji je raspisala Elektrodistribucija Srbije, a ovoj firmi dodeljen je posao vredan oko 3,06 miliona evra.

“Nitesu” skoro pet miliona evra od Elektrodistribucije

Ubedljivo najunosniji posao od početka godine “Nites” je takođe dobio od EDS-a. Ponovo je ta kompanija bila jedini ponuđač, pa mu je u junu dodeljen posao vredan skoro pet miliona evra – preciznije, 4,89 miliona. Sporno kod ovog, ali i kod većine drugih poslova koje je Nites dobio, je činjenica da je bio jedini ponuđač, iako Zakon o javnim nabavkama nalaže naručiocu posla da obezbedi što veću konkurenciju.

PROČITAJTE JOŠ

Još jedan posao, treći od početka godine, Nites je dobio od EDS-a. Sklopljen je u septembru putem pregovaračkog postupka, a njegova vrednost iznosila je oko 1,31 milion evra. 

Foto: Shutterstock

„Nites“ je tokom ove godine dobio poslove i od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, Pošte i Gradske uprave za zaštitu sredine grada Novog Sada. Tako je od Agencije, Nites je, ponovo kao jedini ponuđač, u kozorcijumu sa još nekoliko firmi, dobio posao vredan vredan 303.361 evra.

Jedini od šest poslova koji je ove godine dobila ova firma, a u kojoj je imala konkurenta, dodelilo je JP “Pošte Srbije”, a njegova vrednost iznosila je 913.204 evra.

Zoran Đorđević Foto: Milos Tesic/ATAImages

Nites godinama dobija milionske poslove

Godinama unazada NITES dobija milionske poslove od države. Prema podacima sa portala javnih nabavki, a samo od marta 2021. do kraja 2022. dodeljeno im je samostalno ili u konzorcijumu 25 poslova.

BIRN je u aprilu ove godine otkrio da je samo Ministarstvo zdravlja dodelilo skoro 80 odsto ugovora o kreiranju i održavanju digitalne zdravstvene platfome jednoj grupi kompanija, među kojima je i Nites. Tako je sa ovim ministarstvom ta kompanija u aprilu 2020. godine, sklopila tri posla ukupne vrednosti 3,2 miliona evra, u trenutku kada je u Srbiji na snazi bilo vanredno stanje zbog koronavirusa, a Darija Kisić je bila članica Kriznog štaba.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Goran Srdanov/Nva.rs

Prema istraživanju BIRN-a, objavljenom u maju 2020. godine, od 2013. do tada, firme Nites grupe samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

BONUS VIDEO Sporan tender za izgradnju nove toplane u Boru: Firma bliska SNS dobila posao