Dmitry Gorodilov Foto:Društvene mreže/SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Ruski zatvorenik Dmitrij Gorodilov imao je svoju rutinu: zvao je majku Marinu dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, iz zatvora u gradu Petrozavodsku na severu Rusije, gde služi 13-godišnju kaznu zbog droge. Poslednji put je zvao majku 4. jula, ali je veza bila loša. Od tada se više nisu čuli.

„Rekao je: ‘Dobro, onda ću te zvati u petak’. Spustio je slušalicu i nije me pozvao u petak“, rekla je Marina za Radio Slobodnu Evropu.

U početku Marina nije bila zabrinuta. Ali dva dana kasnije je primila poziv od prijateljice, majke zatvorenika koji služi kaznu u istoj ustanovi kao i njen Dmitrij. Marinina prijateljica je rekla da je njen sin Jevgenij Jeremenko (44) poginuo u Ukrajini.

„Bila sam u šoku. Nisam znala šta da radim“, rekla je Marina.

Nakon što se sabrala, Marina je uputila žalbe Ruskom istražnom komitetu, zatvoru, zvaničnicima regionalnog popravnog sistema i tužiocima o tome gde se njen Dmitrij nalazi.

Zaporožje Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

„Zamolila sam ih da sprovedu istragu. Istinu sam napisala: sumnjam da mog sina drže u podrumu sa ciljem da ga primoraju da potpiše ugovor da ode u Ukrajinu. Pisala sam im o Jeremenku, da je bio u istom zatvoru kao i moj sin i da je umro u Ukrajini“, rekla je Marina.

Potraga Marine Gorodilove za sinom u okviru kaznenog sistema dolazi nakon izveštaja više nezavisnih ruskih medija i aktivista za ljudska prava o tome da se ruski zatvorenici regrutuju za borbu u Ukrajini, nakon invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu 24. februara.

Rođaci zatvorenika su rekli nezavisnom novinskom sajtu IStories u julu da se zatvorenici regrutuju da se pridruže ozloglašenoj privatnoj paravojnoj grupi Vagner, za koju se tvrdi da je predvodi Putinov blizak saradnik, biznismen Jevgenij Prigožin.

U međuvremenu, onlajn televizijski kanal Vot tak je 1. septembra citirao zatvorenike u kaznenoj koloniji u gradu Batajsku, južnoj ruskoj Rostovskoj oblasti, da je sam Prigožin stigao u zatvor helikopterom i sastao se sa zatvorenicima.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

Čini se da je regrutovanje deo šire kampanje da se angažuje što više ljudi.

„Brojne priče rođaka i medijske publikacije, nažalost nisu poboljšale situaciju“, rekao je Vladimir Osečkin, šef grupe za ljudska prava Gulagu.net koja prati postupanje sa ruskim zatvorenicima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Neće se prijaviti da ubija ljude u Ukrajini“

Nakon što zvaničnici nisu odgovorili na pitanja o sudbini njenog sina u kaznenoj koloniji broj 9 u Petrozavodsku, Marina kaže da je da puta otišla u ustanovu u pokušaju da ga poseti.

„Nisu me pustili unutra. Rekli su da je kažnjen. Čini se da je prebačen u samicu“, rekla je ona.

Ukrajina Rusija rat Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia/Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin via AP/Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Marinina prijateljica Tatjana Kotenjeva, čiji je sin Jevgenij Jeremenko služio kaznu u istom zatvoru kao i Dmitrij, rekla je da je njen sin ubijen u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

Kotenjeva je za Media Zonu rekla da joj se sin nije javljao nekoliko nedelja, a da je službenik zatvora rekao da je kažnjen. Sredinom juna je dobila poziv da je njen sin prebačen u drugi zatvor. Potom je rekla da su dva stranca došla u njenu kuću 14. avgusta i da su je obavestili da je Jeremenko ubijen u Ukrajini 24. ula. Telo je vraćeno u Rusiju i sahranjeno četiri dana kasnije.

Marina Gorodilova veruje da je njen sin sada u samici da bi ga primorali da potpiše ugovor za borbu u Ukrajini ili da izvrše pritisak na njega da ćuti o naporima za regrutaciju.

Ona ne veruje da bi njen sin prihvatio ponudu za premeštaj u Ukrajinu, kako bi ublažio svoju kaznu od 13 godina, koja mu je izrećena 2018. godine.

„Moje dete se neće prijaviti da ubija ljude u Ukrajini u zamenu za slobodu“, rekla je ona. „To znam sigurno. Možda ga muče tamo? Ne znam. Ja samo poznajem svog sina“, zaključila je ona.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar