Foto: Anđela Krstović/Nova.rs/EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

"Odesa je za Ruse bitna psihološki. Mi smo predstavljeni kao deo ruske imperije, ali veći deo naše populacije sada je shvatio šta znati biti deo ruskog sveta i bilo im je lakše da promene mišljenje. Njihova taktika je bila da nas odseku sa mora, na početku su i možda imali šanse za to. Međutim, situacija se sada preokrenula, za osvajanje Odese potrebno je da tri faktora budu ispunjena, što ruska vojska sada nikako ne može", kaže za Novu Hana Šelest, direktorka programa bezbednosnih studija Ukrajine.

Šelest je više od 10 godina radila kao viši istraživač na Nacionalnom institutu za strateške studije pri kabinetu predsednika Ukrajine, a obavljala je i funkciju istraživača na NATO odbrambenom koledžu u Rimu. Za naš portal objasnila je trenutnu vojnu situaciju u Odesi, ali se osvrnula i na sam početak rata u Ukrajini 24. februara ove godine.

Grafika: Slađana Đermanović

„Kada smo razgovarali sa prijateljima u Moskvi, koji su jako bliski političarima Kremlja rekli su nam „ne, to nije moguće, ne bi bilo dobro čak ni za Moskvu“. Kasnije, oni nisu pokušali da speče ove događaje, već su tražili izgovore za ono što se dešava. U februaru sam mislila da ima nekih 30 odsto šanse da počne rat, ali u Ukrajini je već tada postojala drugačija percepcija Rusa od recimo 2014. godine. Neki su tada govorili želimo da nastavimo da govorimo ruski, rat nije naša stvar i slične stvari. Već u februaru ove godine, Rusi su postali prilično omraženi, naročito u Odesi“, kaže Šelest.

Hana Šelest Odesa Ukrajina stručnjak za bezbednost
Hana Šelest Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Ključna crnomorska luka Odesa se već u prvim mesecima invazije našla na meti ruskih trupa. Iako su ti napadi odbijeni, a Rusi potisnuti iz dele Odeske oblasti, mnogi analitičari upozoravaju da će se luka ponovo naći na meti Kremlja.

„Odesa je za Ruse bitna psihološki. Mi smo predstavljeni kao deo ruske imperije, ali veći deo naše populacije sada je shvatio šta znati biti deo ruskog sveta i bilo im je lakše da promene mišljenje. Ovo je jedna od najvećih luka, to je još jedan razlog zašto je Rusi žele. Njihova taktika je bila da nas odseku sa mora, na početku su i možda imali šanse za to. Međutim, situacija se sada preokrenula, za osvajanje Odese potrebno je da tri faktora budu ispunjena, što ruska vojska sada nikako ne može“, objašnjava Šelest.

Ključna tri faktora

Prema mišljenju direktorke programa bezbednosnih studija Ukrajine, za osvajanje Odese potreban je združeni napad sa kopna, mora i iz vazduha.

Foto:Press service of the Operational Command South of the Armed Forces of Ukraine/Handout via REUTERS

„Prvo, potrebna vam je snažna vazdušna dominacija – avionima ili projektilima. To su nekada Rusi tehnički imali, jer su rakete ispaljivali sa anektiranog Krima. Drugo, morate da sprovedete i kopnene operacije. Jedan od razloga što su izgubili u Odesi pre nekoliko meseci je jako loša kopnena logistika. Zamislite da po opremu i oružje morate na Krim, koji je hiljadama kilometara udaljen od Odese. Bez tih zaliha, vi ste nemoćni. Treće, ključna je operacija sa mora, ali ona je i najproblematičnija“, ističe ona.

Situacija koja je preokrenula čuvenu bitku za Odesu je potapanje ruskog broda „Moskva“, ali i obalska artiljerija koja je Ukrajini stigla od zapadnih saveznika.

Odesa fregata „Overnja“ D654
Odesa Foto:Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

„Ne možete da dođete u Odesu sa dva broda, potrebno je na njih stotine, a Rusija ih nema. Pored toga, Ukrajina ima obalsku artiljeriju, to smo pokazali kada je potopljen brod „Moskva“. U martu su možda i mogli da sve ovo izvedu, sada smo dobili razne vrste artiljerije, zbog čega Rusi i ne dolaze na teritorije naših voda. Shvatili su da ne mogu da ih dosegnu“, objašnjava Šelest.

Imajući u vidu geografski položaj plaža u Odesi, ali i činjenici da su sve one minirane pre nekoliko meseci, sve lokacije za potencijalno iskrcavanje ili sletanje rusih trupa sada su nedostupne.

Ukrajina Odesa rat vojska
Ukrajinski vojnici u Odesi Foto:REUTERS/Igor Tkachenko

„Postoji samo dva mesta na koja može da se sleti u Odesi. Treba vam prazna plaža, a onda i mogućnost da stignete do ravnice. Ako pogledate naše plaže, sve su male, a iza njih je obično neko brdo. Po takvom scenariju, vojska može da se iskrca, ali uvek im je potrebna oprema. Ali, nema tehničke mogućnsti da se oprema iskrca, tako da taj plan propada. Uz to, plaže su i minirane, tako da biste morali da bombardujete plaže, kako bi te mine eksplodirale. Mislim da sada ima samo dva odsto šanse da se ovako složena operacija izvede, stvarno biste morali da budete genije da tako nešto uspe“, ističe Šelest za Novu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ostrvo koje je pomoglo Ukrajini

Ruska vojska je u martu ove godine zauzela Zmijsko ostvo, koje se nalazi u neposrednoj blizini Odese. Tada su i počeli vazdušni, ali i pomorski napadi na luku, što je znatno otežalo položaj Ukrajine u ovom ratu.

Ipak, kada je ostrvo povraćeno, a Rusi sa njega oterani, oružane snage u Odesi povratile su prednost nad suparničkom vojskom.

„Imali su tu neku kada su kontrolisali Zmijsko osrvo, gde su stavili svoj sistem protivvazdušne odbrane. Uz njega i krstaricu „Moskva“, mogli su da pruže podršku svojim snagama. Kada je Ukrajina povratila Zmijsko ostrvo i potopila ponos njihove mornarice, ostali su bez šanse da izvedu složene operacije. Najbliža baza sada im je na Krimu, ali to je predaleko od Odese. Stoga, da li oni sanjaju o osvajanju Odese – da, da li su sposobni da to urade – ne“, zaključila je Šelest.

BONUS VIDEO Sklonište u sirotištu u Odesi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare