Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je danas rusku eksklavu Kalinjingrad, koja se nalazi između dve članice NATO-a, u trenutku napetosti između Moskve i zapadnih zemalja zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Putin je svoju posetu započeo sastankom sa učenicima na dan početka školske godine, tokom kojeg je odgovarao na razna pitanja, od ekonomije, svemirskog programa, do vojne operacije Rusije u Ukrajini.

„Naša misija i misija naših vojnika je da zaustavimo rat Kijeva protiv Donbasa (istočni deo Ukrajine) i da zaštitimo ljude i, naravno, da odbranimo samu Rusiju“, rekao je Putin. Ruski predsednik je takođe ustvrdio da stanovnici Donbasa, oblasti u kojoj je velika populacija ruskog govornog područja, „sebe smatraju delom kulturnog i jezičkog prostora Rusije“.

Litvanija je u junu prestala da odobrava tranzit robe za Kalinjingrad jer primenjuje sankcije koje je Evropska unija uvela Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Moskva je protestovala protiv ove odluke i uputila pretnje, zbog čega je Evropska unija pozvala Vilnjus da odobri tranzit ruske robe železnicom do Kalinjingrada, ali uz zabranu transporta vojnog materijala. U kontekstu ovih tenzija, Moskva je u avgustu najavila da će u Kalinjingradu postaviti najnoviji model hipersoničnih raketa.

BONUS VIDEO: Parada pobede u Moskvi i govor Vladimira Putina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar