Liz Tras Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Čast mi je što sam izabrana za liderku stranke, rekla je Liz Tras, nova britanska premijerka. U svom prvom govoru, Tras se zahvalila protivkandidatu Rišiju Sunaku, ali i Borisu Džonsonu na čije mesto dolazi.

„Ovu kampanju vodila sam kao konzervativac i vladaću kao konzervativac. Prijatelji moji, moramo da pokažemo šta ćemo isporučiti u naredne dve godine. Isporučiću hrabar plan za smanjenje poreza i rast naše ekonomije. Baviću se energetskom krizom, računima za energiju, ali i dugoročnim pitanjima koja imamo u pogledu snabdevanja energijom“, rekla je Tras.

Dodala je da će se postarati da „donese veliku pobedu Konzervativnoj stranci na izborima 2024. godine“.

„Mom prijatelju Borisu Džonsonu“

U svom prvom obraćanju, nova premijerka Britanije zahvalila se odlazećem premijeru Borisu Džonsonu.

„Borise, završio si Bregzit. Slomio si Džeremija Korbina, suprotstavio si ste se Vladimiru Putinu. Divili su vam se od Kijeva do Karlajla“, rekla je Tras koju je na kratko prekinuo aplauz.

Sutra imenovanje Tras u zamku Balmoral u Škotskoj

Podsećamo, izabrana je za novu premijerku Velike Britanije, objavljeno je danas iz Konzervativne partije.

Do smene na čelu konzervativaca dolazi nakon što je Džonson 7. jula podneo ostavku, a prethodno je ostavke podnelo više od 50 ministara i ostalih članova njegove vlade.

Pročitajte još:

Džonson je mesecima bio na udaru opozicije, ali i predstavnika sopstvene partije zbog načina na koji se zemlja borila prtiv pandemije korona virusa, porasta troškova života, a pogotovo zbog „partigejta“, odnosno snimaka koji su procureli u javnost, a koji su zabeleženi na privatnim zabavama u Dauning stritu u vreme kada je na snazi bio karantin.

Glasanje za novog lidera stranke, i ujedno premijera Velike Britanije, završeno je u petak, a rezultati su saopšteni danas. Tras je osvojila 81.326 glasova, dok je njen protivkandidat Riši Sunak osvojio 60.399 glasova, saopštio je Grejem Brejdi, predsedavajući Komiteta 1922, stranačkog tela koje je nadgledalo glasanje.

Ankete uoči glasanja prednost su davale Tras, koja je u kolumni za „Sandej telegraf“ otkrila šta ce prvo uraditi ako danas postane premijer.

Novog premijera britanska kraljica Elizabeta II zvanično će imenovati u utorak u zamku Balmoral u Škotskoj, gde boravi na letnjem odmoru. Kako je objavljeno pre nekoliko dana, kraljica neće moći da putuje iz Škotske u Bakingemsku palatu gde se tradicionalno imenuju premijeri.

BONUS VIDEO Danica Ilić: Odlazi Džonson, ali nije nužno kraj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar