Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto:Sputnik/Mikhail Klimentyev/Pool via REUTERS

Glavni štab Oružanih snaga Ruske Federacije će u najkraćem mogućem roku dati pojašnjenja svima koji vrše delimičnu mobilizaciju o odobravanju odlaganja mobilizacije. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dao je danas ovo uputstvo, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

Pored toga, Šojgu je takođe naredio da se prestane sa kršenjem prava građana tokom delimične mobilizacije, kao i da se obezbedi sve što je potrebno za one koji popunjavaju redove ruskih oružanih snaga.

Prema rečima Šojgua, više od 200 hiljada ljudi je već stiglo u Oružane snage Ruske Federacije u okviru delimične mobilizacije. Oni se obučavaju na 80 poligona i šest centara za obuku. Ranije je rekao da planiraju da mobilišu 300.000 rezervista.

Delimična mobilizacija se sprovodi na osnovu odluke ruskog predsednika Vladimira Putina, ali on nije bio zadovoljan načinom na koji je mobilizacija sprovedena, pa je zatražio od Ministarstva odbrane da se brzo i temeljno pozabavi greškama učinjenim tokom delimične mobilizacije.

Vladimiri Putin Foto: EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV/SPUTNIK/KREMLIN

Odlaganje mobilizacije za studente, zaposlene u IT kompanijama, bankama, medijima…

Kako prenosi Tass, prema novim pravilima o mobilizaciji, odlaganje odlaska na ratište u Ukrajini dobiće:

*** studenti, zaposleni u vojno-industrijskim organizacijama, kao i zaposleni u akreditovanim organizacijama iz oblasti informacionih tehnologija, organizacijama za obezbeđivanje održivosti bezbednosti i integriteta rada pojedinih komunikacioni sistemi,zaposleni u medijima, kao i zaposleni u bankama i finansijskim institucijama, te roditelji „dece sa teškim neizlečivim bolestima ili troje dece od kojih je jedno invalid“.

Ko je oslobođen mobilizacije

Oni koji stalno brinu o članu porodice, imaju četvoro ili više dece do 16 godina ili četiri ili više braće i sestara do osam godina (pod uslovom da ih majka odgaja bez muža), oni koji su proglašeni privremeno nesposobni za vojsku iz zdravstvenih razloga oslobođeni su mobilizacije.razlozi, vojni penzioneri skinuti sa vojnog upisa i Rusi koji nisu prijavljeni u vojsci jer imaju prebivalište van zemlje.

***

BONUS VIDEO: Tuča oko autobusa ispred regrutacionog centra u omskoj regiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar